Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Natuurgebieden in Luxemburg

Ontdek de mooiste natuurgebieden van Luxemburg, van het bekende Müllerthal tot minder bekende natuurgebieden, zoals Natuurpark Our en Natuurpark Boven-Sûre. Deze zes plekken hebben in elk jaargetijde zijn eigen charmes voor wandelen, fietsen en andere outdoor activiteiten. Ze zijn de ideale bestemming voor een korte of lange vakantie in Luxemburg. Bekijk hier de 6 mooiste natuurgebieden in Luxemburg.

LEES OOK: De 10 mooiste wandelroutes in Luxemburg

1. Het Müllerthal, het beklendste natuurgebied van Luxemburg

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Het Müllerthal is het bekendste natuurgebied van Luxemburg en wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Het ligt in het oosten van het land, tegen de Duitse grens, en wordt gekenmerkt door diepe valleien, dichte bossen, grotten en prachtige beekjes met watervallen. Met zo’n 112 kilometer aan wandelpaden kunnen wandelliefhebbers hier hun hart ophalen. De wandelpaden worden ook wel de Müllerthal Trail genoemd en bieden uitdagende wandelroutes voor elk type wandellaar. Een aantal hoogtepunten in het Müllerthal zijn de Hohllay Grot, de Breechkaul grot, de Perekop en de Schiessentümpel waterval. De Perekop is een uitzichtpunt vlakbij de twee grotten en biedt een adembenemend uitzicht over de bossen, rotsformaties en de Swieschlëff kloof.

Tip! Huur een natuurhuisje in Luxemburg

Huur een natuurhuisje in de natuur van Luxemburg. In het diverse landschap van Luxemburg kun je heerlijk overnachten in comfortabele vakantiehuisjes in het groen. Bekijk hier het volledige aanbod!

2. Minett: het Land van de Rode Aarde

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

In het zuiden van Luxemburg bevindt zich het Land van de Rode Aarde, “les Terres Rouges,” genoemd naar de rode kleur van het belangrijke mineraal dat hier tijdens het industriële tijdperk werd gewonnen. Hoewel het gebied welvarend werd dankzij de staalindustrie, hebben de verlaten industriegebieden nu plaatsgemaakt voor moderne architectuur en uitgestrekte wandel- en fietsgebieden. De Minett biedt een ideale combinatie van cultuur en natuur, met de mogelijkheid om verschillende mijnen te bezoeken, zoals die in Rumelange en Cockerill, evenals de bruisende stad Esch-sur-Alzette, die het centrum vormt voor culturele en zakelijke activiteiten. De Minett Trail, een 90 kilometer lange wandelroute, doorkruist het gebied en verbindt verschillende hoogtepunten, waarbij je verlaten mijngebieden, de rode rotsen en bijzondere flora en fauna kunt bewonderen.

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Natuurhuisje Müllerthal

Dit natuurhuisje in Beaufort ligt op een beschutte plek midden in het Müllerthal. Het is een ruim en sfeervol vakantiehuis met grote tuin, dat ideaal is voor elk seizoen.

Bekijk het natuurhuisje

3. De Luxemburgse Ardennen

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

De Luxemburgse Ardennen is een schitterend natuurgebied in de bovenste driehoek van Luxemburg. Het gebied wordt gekenmerkt door ruige kliffen, beboste heuvels en diepe valleien. Het is een uitstekende plek voor adembenemende wandel- en fietstochten, evenals uitdagende mountainbikeavonturen en kanotochten over de rivier de Sauer. Het natuurgebied heeft ook een historische betekenis, want aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is er veel gevochten. Je vindt in het gebied dan ook verschillende versterkte vestigingen en forten die je kunt verkennen. Daarnaast vind je in de Luxemburgse Ardennen een aantal charmante steden, zoals Wiltz en Clervaux, waar je kunt genieten van schilderachtige wandelingen en diverse bezienswaardigheden.

Camping tip! Camping Martbusch is een middelgrote camping midden in de natuur van Luxemburg. De natuurcamping biedt veel rust en ruimte. Bekijk de camping.

4. Natuurpark Our, natuurpark in het noordoosten van Luxemburg

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

In het noordoosten van Luxemburg, grenzend aan Duitsland en België, bevindt zich het veelzijdige Natuurpark Our. Het park is gelegen in de Ardennen en biedt een schilderachtig landschap met groene weides, akkers, zonnebloemvelden en donkere bossen, evenals wetlands, rotsachtige valleien en kronkelende riviertjes. Het park is de ideale bestemming voor outdooractiviteiten als fietsen, wandelen en boomklimmen. Je vindt er zowel vlakke routes als moeilijke routes, waardoor het gebied geschikt is voor wandelaars van alle niveaus. Naast de veelzijdige natuur vind je in Our ook schilderachtige plaatsen, zoals Clervaux, Troisvierges en Vianden met zijn fraaie kasteel.

Leuke campings in Luxemburg – Onze tips!

  • Camping Martbusch is een mooie natuurcamping in Luxemburg. De camping biedt veel rust en ruimte.
  • Op zoek naar een kindvriendelijke camping? Dan ben je bij Camping Troisvierges in het hart van het Natuurpark Our aan het juiste adres.

5. Natuurpark Boven-Sûre, mooi natuurpark in de Luxemburgse Ardennen

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Natuurpark Boven-Sûr, ook wel bekend als Naturpark Öewersauer of Natuurpark Obersauer, is een uitgestrekt natuurgebied van 201 vierkante kilometer in de Luxemburgse Ardennen. Het grenst aan het Belgische Natuurpark Boven-Sûre Woud van Anlier en is een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, en mountainbikers. Eén van de hoogtepunten van het park is het stuwmeer bij Esch-sur-Sûre, een geliefde bestemming voor watersportliefhebbers.

Naast de prachtige natuur herbergt het gebied ook gezellige dorpjes met markten en restaurants. Wandelaars kunnen genieten van een gevarieerd landschap met diepe dalen, steile afgronden en wandelpaden die langs de Sûre en door bossen lopen. Het park staat ook bekend om zijn rijke vogelpopulatie en speelt een cruciale rol als drinkwatervoorziening voor Luxemburg, met zuiveringsinstallaties die op aanvraag te bezoeken zijn, evenals een informatief bezoekerscentrum in Eschauer. Kortom, Natuurpark Boven-Sûre biedt het hele jaar door charme, groen toerisme en de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur en sfeervolle dorpen.

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Glamping tip!

Op Camping Ettelbrück in de Luxemurgse Ardennen kun je verblijven in een stoere safaritent voor 4 personen. Vanaf de camping starten diverse fiets- en wandeltochten.

Bekijk de camping

6. Natuurreservaat Haff Réimech in het Moezelgebied van Luxemburg

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Het Natuurreservaat Haff-Remich bevindt zich in het Moezelgebied van Luxemburg, ten zuiden van het plaatsje Remich. In deze streek kun je genieten van hellende wijngaarden en de bekende Luxemburgse Moezelwijnen. Ook het dorp Schengen bevindt zich in dit deel van het land. Hier werd in 1985 het belangrijke Schengenakkoord getekend, waardoor je nu zonder grenscontroles naar Luxemburg en andere Europese landen kunt reizen.

Het Natuurreservaat Haff Réimech is misschien wat minder bekend, maar daarom niet minder de moeite waard. Het ruim 300 hectare grote natuurreservaat is ontstaan uit een voormalige gravel pit, waar vroeger zand en grind werd afgegraven. Inmiddels heeft de gravel pit plaatsgemaakt voor een prachtig natuurgebied met mooie vlonderpaden. Het natuurgebied is bovendien een echt vogelparadijs. Van de ruim 300 verschillende soorten vogels die in Luxemburg voor komen, zijn er hier meer dan 250 gezien. Een rondwandeling van ongeveer 6 kilometer biedt je de mogelijkheid om te genieten van dit man-made paradijs. Het natuurreservaat is uitsluitend te voet te verkennen.

Camping tip! Camping & Vakantiepark Walsdorf is een leuke familiecamping met beekje, waar de kinderen lekker in kunnen spelen en plonzen. Bekijk de camping.

Meer inspiratie voor je trip naar Luxemburg? Lees ook:

Veelgestelde vragen over natuurgebieden in Luxemburg:

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Luxemburg?

Een paar van de mooiste & bekendste natuurgebieden in Luxemburg zijn de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal. Ontdek alle natuurgebieden in Luxemburg.

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in Luxemburg?

Op zoek naar een vakantiehuis midden in de prachtige natuur van Luxemburg? Wij hebben 10 mooie natuurhuisjes voor je op een rij gezet.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg?

Een aantal niet te missen bezienswaardigheden in Luxemburg zijn Luxemburg-stad, Burcht Vianden en de Schiessentümpel waterval. Bekijk de 10 hoogtepunten van Luxemburg.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Luxemburg?

De natuurgebieden in Luxemburg bieden tal van mooie wandelroutes. Ontdek in dit artikel de 10 mooiste wandelroutes van Luxemburg.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

In Luxemburg vind je prachtige natuurgebieden met tal van mooie wandelroutes. Ontdek in dit artikel de mooiste wandelroutes in Luxemburg.