Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Wandelen in Luxemburg: de mooiste wandelroutes

Luxemburg is een klein en natuurrijk land, waardoor het de perfecte bestemming is voor wandelaars. Je vindt er prachtige natuurgebieden met tal van mooie wandelroutes, ideaal voor een uitstapje in de vakantie of voor een echte wandelvakantie. Bovendien is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis, waardoor je gemakkelijk naar je accommodatie terug kunt keren als je aan het eind van de dag geen puf meer hebt om te voet terug te gaan. Van korte wandelroutes tot meerdaagse tochten; ontdek in dit artikel de mooiste wandelroutes in Luxemburg.

LEES OOK: De 6 mooiste natuurgebieden van Luxemburg

1. Mullerthal Trail, de bekendste wandelroute van Luxemburg

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

De Mullerthal Trail is een 112 kilometer lange wandelroute die is onderverdeeld in drie hoofdroutes (lussen) van elk ongeveer 38 kilometer lang. Daarnaast zijn er nog een aantal zijpaden die aansluiten op de officiële route, waardoor deze trail geschikt is voor een week, weekend of zelfs een dagtocht. De trail neemt je mee door het gevarieerde landschap van het prachtige Müllerthal, het bekendste natuurgebied van Luxemburg, dat ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd. Het start- en eindpunt van de trail is de oude stad Echternach, gelegen aan de rivier de Sûre en de Duitse grens. De enorme rotswanden, de sprookjesachtige bossen, groene weides, landwegen en historische stadjes vormen een uitnodigend geheel voor wie een natuurervaring wil afwisselen met wat cultuur. Overnachtingsmogelijkheden vind je in de plaatsjes Müllerthal, Echternach, Beaufort, Berdorf en Larochette, waar de wandelpaden langs komen. Voor de ultieme natuurervaring zet je je tent op op één van de campings in het Müllerthal.

Camping tip! Camping Martbusch in Berdorf ligt in het hart van Klein Zwitserland met directe toegang tot de Mullerthal Trail en talloze wandelpaden met bizarre rotsformaties, ravijnen en grotten. Bekijk de camping.

2. Minett Trail, 90 km lange route door het Land van de Rode Aarde

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

De Minett Trail in het zuiden van Luxemburg biedt een boeiende wandelervaring door het Land van de Rode Aarde, waar vroeger mijnen actief waren maar nu bijzondere flora en fauna te vinden zijn. Deze 90 kilometer lange wandelroute verbindt bezienswaardigheden en natuurgebieden in de regio. Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan en ontdek hoe de voormalige industriegebieden zijn veranderd in prachtige natuurreservaten. In tien etappes krijg je een goed beeld van Zuid-Luxemburg en haar rijke biodiversiteit met vele orchideeën en vlindersoorten, verlaten mijngebieden en rode rotsen. Na een dag wandelen kan je overnachten in gerenoveerde hutten speciaal voor wandelaars, de “Kabaiserchen,” op verrassende locaties. Vergeet niet om vooraf te reserveren om optimaal van deze bijzondere rustplaatsen te genieten.

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Overnachting tip!

De Floater in Dudelange is één van de “Kabaiserchen”. Deze bijzondere accommodatie op het water vormt het ideale eind- en startpunt voor wandelingen door de Minett-regio.

Bekijk de Floater

3. Escapardenne Trial, langeafstandsroute door Luxemburg en België

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes
La-Roche-en-Ardenne

De Escapardenne Trail is een grensoverschrijdende langeafstandsroute van 159 kilometer. De route voert door zowel Luxemburg als België, van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne, en bestaat uit de relatief korte Lee Trail (53 km) en de langere Eislek Trail (106 km), die naadloos op elkaar aansluiten. De trail leidt je door de Luxemburgse en Belgische Ardennen, waarbij je maar liefst 45 prachtige uitkijkpunten aandoet en ruim 5000 cumulatieve hoogtemeters. Er zijn in totaal acht etappes en onderweg kom je voldoende dorpjes en campings tegen om te overnachten. Uniek aan deze trail is dat er langs de route treinen rijden, waardoor je vanaf verschillende locaties gemakkelijk terug kunt keren naar je vertrekpunt. Een goede uitvalbasis voor de Escapardenne Trail is de kleine stad Clervaux in de Luxemburgse Ardennen.

Hotels in Clervaux

4. Lee Trail, langs de bovenloop van de Sûre

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes
Kasteel Bourscheid, gelegen in de gelijknamige gemeente waar de Lee Trail ook door leidt

De Lee Trail is een uitdagende driedaagse wandelroute van 53 kilometer die zich bevindt in het noorden van Luxemburg, langs de bovenloop van de Sûre. Deze trail maakt deel uit van de 159 kilometer lange Escapardenne Trail, waarvan de overige 106 kilometer behoren tot de Eislek Trail. De Lee Trail begint op slechts een uur rijden van Maastricht en vereist met meer dan 2000 meter hoogteverschil en ruim 60% natuurlijke paden enige wandelervaring. De route laat je kennis maken met de prachtige Luxemburgse Ardennen en maar liefst 16 natuurgebieden. De trail wordt gekenmerkt door stenige kammen met adembenemende uitzichten, die je Lee of Ley noemt in het Luxemburgs. Overnachten kan in de dorpen langs de route, en mocht je meer bagage meenemen dan je kan dragen, dan is er een bagagetransfer te regelen. Die brengt je bagage van de ene naar de andere bestemming. Je kunt de Lee Trail in drie dagen lopen, maar de etappes zijn ook afzonderlijk te verkennen. Met de opvallende markeringen zul je in ieder geval niet snel verdwalen.

Hotels op de Lee Trail – Onze tips!

5. Eislek Trail, langeafstandswandelroute door de Ardennen

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes
Clervaux, het eindpunt van de eerste etappe

De Eislek Trail is een langeafstandswandelroute van ongeveer 106 kilometer die de Luxemburgse Ardennen met de Belgische Ardennen verbindt. Het vormt het tweede deel van de 159 kilometer lange Escapardenne Trail, samen met de Lee Trail, en wordt gekenmerkt door de diep ingesneden valleien en steile hellingen die zorgen voor aanzienlijke hoogtemeters. Deze uitdagende trail, bewegwijzerd met een blauwe rechthoek met een wit golfje, is geliefd bij wandelaars die willen trainen voor bergwandelingen. De trail neemt je mee door naaldbossen, langs heldere riviertjes en steile hellingen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten en het culturele erfgoed van de Ardennen. De route is verdeeld in vijf etappes, van elk 18 tot 25 kilometer lang, en is uit te breiden met de Lee Trail (zie hierboven).

Camping tip! Camping Troisvierges is een gemoedelijke camping in Troisvièrges, onderdeel van de tweede etappe van de Eislek Trail. Bekijk de camping.

6. Guttland Trails, korte wandelroutes in hartje Luxemburg

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Gelegen in het hart van Luxemburg nemen de Guttland Trails je mee op droompaden van puur genot. De regio Guttland biedt prachtige natuur en erfgoed dat je kunt ontdekken tijdens één van deze acht wandelroutes, variërend van 5 tot 11 kilometer. Ze nemen je mee door ongerepte bossen en weiden, langs afgelegen rotsformaties, verborgen beekjes, kleine meren en adembenemende uitzichten. Verken nieuwe plekken en ontspan tegelijkertijd: Guttland is trots op zijn “slow tourisme” karakter, wat ook genoten kan worden op de Guttland Trails. De rondwandelingen zijn ideaal voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en wil genieten van de rust en vreugde van de natuur.

De acht rondwandelingen van Guttland Trails op een rij:

  1. Siwe Brécke-Wee – 5,15 km
  2. Fuussepad – 11,2 km
  3. Mamerleeën – 7,53 km
  4. Raschpëtzer – 5,95 km
  5. Schéiferei – 10,2 km
  6. Bildchen – 6,2 km
  7. Biisser Weier – 8,65 km
  8. Aarnescht – 9,5 km

Alle informatie over de Guttland Trails

7. Naturwanderpark DeLux en de Felsenwegen, grenzeloos wandelplezier

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

In Naturwanderpark DeLux, gelegen op de grens met Duitsland, komen de wandelgebieden van de Duitse Eifel, het Müllerthal en de Luxemburgse Ardennen samen. Het biedt maar liefst 24 wandelroutes, waarvan de Felsenwegen, oftewel rotswandelingen, tot de indrukwekkendste en zwaarste behoren. De routes leiden door vier natuurparken met dichte bossen, uitgestrekte weiden, diepe dalen en ravijnen, en spectaculaire rotsformaties. Onderweg geniet je van schitterende uitzichten over de omgeving, die op heldere dagen zelfs tot aan de Hoge Venen reiken. De wandelingen zijn van hoogwaardige kwaliteit en nemen wandelaars mee langs burchten, musea en andere bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor ieder type wandelaar wel een geschikte tocht te vinden is. Ontdek de 24 wandelroutes in Naturwanderpark DeLux.

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Hotel tip!

Au Vieux Moulin ligt in een rustige omgeving in Echternach, ideaal voor wandelaars. Het 3-sterrenhotel heeft ruime kamers en een uitstekend restaurant.

Bekijk het hotel

8. Moezelpad, een Nationaal Wandelpad in Luxemburg

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes
De Moezel bij het dorpje Wormeldange in Luxemburg

Het Moezelpad strekt zich uit over 55 kilometer en is één van de 23 Nationale Wandelpaden van Luxemburg. Het pad voert je van Wasserbillig in het noorden tot het grensdorp Schengen in het zuiden en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Tussen de wijndorpen loop je veelal op hoogte door de wijnvelden, maar je daalt ook af naar de dorpen langs de Moezel. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en kom je bankjes tegen op de meest schilderachtige plekken. Het Moezelpad kan eenvoudig worden opgedeeld in drie of vier wandeldagen, maar je kunt ook losse etappes lopen en lokale rondwandelingen verkennen. Accommodaties en restaurants zijn gemakkelijk te vinden in de dorpen onderweg. Bovendien is er de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de bus. De route is gemarkeerd met een gele rechthoek in een blauwe rechthoek met twee afgeronde hoeken. Bij de plaatselijke toerismebureaus kun je meer informatie en kaarten verkrijgen.

Camping tip! Moezelcamping Wolf is een fraai gelegen familiecamping in een bocht van de Moezel. De camping ligt direct en aan de rivier, centraal in de Moezelstreek. Bekijk de camping.

9. Wandelroute door de Vallei van de Our en naar Kasteel Vianden

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

De Nat’Our Route 5 – Vianden-Falkenstein is één van de wandelroutes in het NaturWanderPark Delux. Net als alle andere Nat’Our-routes is ook deze route grensoverschrijdend. Ongeveer de helft van de route loopt door Luxemburg en de andere helft loopt over Duits grondgebied. De wandelroute neemt je mee door de heuvelachtige en groene Vallei van de Our, gelegen in de buurt van Vianden. Dit middeleeuwse stadje is het startpunt van de route. Ideaal, want je vindt hier genoeg overnachtingsmogelijkheden en je kunt er makkelijk je auto kwijt. De 12 kilometer lange wandeling leidt je langs spectaculaire rotspassages, door donkere dennenbossen, bloemrijke weiden en langs het imposante kasteel van Vianden. Terwijl je bergopwaarts gaat naar het herbouwde kasteel van Vianden, dat tot één van de belangrijkste en machtigste kastelen van Europa behoort, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de groene Vallei van de Our. De tocht biedt een leuke mix van natuurlijke schoonheid en historische pracht. Onderweg kom je ook langs het stuwmeer van een van Europa’s grootste pompaccumulatiecentrales. De route vereist een goede fysieke conditie, maar je wordt beloond met adembenemende landschappen en een vleugje geschiedenis.

Overnachten in Vianden – Onze tips!

  • Hotel Victor Hugo is een 3-sterrenhotel met ruime kamers en een restaurant met terras dat uitzicht op het kasteel biedt.
  • Op zoek naar rust en luxe? Boek dan één van de Petry Spa & Relax chalets, gelegen op korte afstand van Vianden. De prachtige chalets beschikken over privé wellnessfaciliteiten en een zwembad.

10. Stadswandeling door Luxemburg-stad

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Last but not least: een stadswandeling door Luxemburg-stad mag in dit rijtje absoluut niet ontbreken. Het is een verrassend leuke stad met fotogenieke hoogteverschillen, waar je zomaar een paar uur kunt rondstruinen. Tijdens een stadswandeling door Luxemburg-stad ontdek je de topbezienswaardigheden, zoals de stadswallen met talrijke poorten, het majestueuze Groothertogelijk paleis en de mooie Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Om de stad nog diepgaander te verkennen, boek je één van de begeleide wandeltours. Behalve dat de hoofdstad goed is voor een stadwandeling, is het dankzij de goede bus- en treinverbindingen ook een handige uitvalsbasis voor dagwandelingen in andere delen van het land. Dit maakt Luxemburg-stad niet alleen een aangename bestemming voor stadsverkenning, maar ook een praktische hub voor het verkennen van de schoonheid van heel Luxemburg.

Wandel tip! Een leuke begeleide wandelroute door Luxemburg-stad is deze begeleide stadswandeling met wijnproeverijen. Ontdek de oude binnenstad en geniet van mousserende en witte wijnen. Bekijk tickets.

Wandeltours in Luxemburg-stad

Meer inspiratie voor je (wandel) vakantie in Luxemburg:

Veelgestelde vragen over wandelen in Luxemburg:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Luxemburg?

Een paar van de mooiste en bekendste wandelroutes in Luxemburg zijn de Mullerthal Trail, de Minett Trail en de Escapardenne Trial. Bekijk 10 korte en lange wandelroutes in Luxemburg.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Luxemburg?

De natuurgebieden in Luxemburg zijn geliefde bestemmingen bij wandelaars. Een paar van onze favorieten zijn het Müllerthal, het Land van de Rode Aarde en de Luxemburgse Ardennen. Bekijk 6 prachtige natuurgebieden in Luxemburg.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg?

De hoogtepunten van Luxemburg ontdekken? Bekijk hier de top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg.

Is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis?

Het ov in Luxemburg is sinds 2020 gratis voor iedereen. Luxemburg is het eerste land ter wereld dat gratis openbaar vervoer door het hele land aanbiedt. Of je nu met de bus, trein of tram reist, je hebt geen kaartje meer nodig. Ideaal als je aan het eind van een wandeling met het ov naar je accommodatie wilt terugkeren.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

Natuurgebieden in Luxemburg: dit zijn de 6 mooiste!

De natuurgebieden van Luxemburg zijn ideaal voor wandelen, fietsen en andere outdoor activiteiten. Bekijk de 6 mooiste natuurgebieden in Luxemburg.