De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

Hoogtepunten van Drenthe

Drenthe is een mooie provincie in het noorden van Nederland. Het is een groen en rustig gebied, waar je kunt genieten van mooie stadjes, prehistorische vondsten en prachtige nationale parken. Je kunt er mooi wandelen en fietsen en je vindt er allerlei bezienswaardigheden. Je moet er zeker een kijkje nemen bij de steden Assen en Emmen en het dorpje Orvelte. In het Nationaal Park De Drentsche Aa en het Nationaal Park Dwingelderveld kun je genieten van de rust en bij het Geoparc de Hondsrug kun je de bijzondere hunebedden bewonderen. Kortom, er is van alles te doen en te beleven! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Drenthe.

Benieuwd naar de mooiste dorpjes van Drenthe? Bekijk hier de 10 mooiste

Vakantiepark in Drenthe? Dit zijn de 5 populairste:
1. Hof van Saksen
2. Witterzomer
3. De Reeënwissel
4. De Berenkuil
5. RCN de Noordster

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

1. Hunebedden en Hunebedcentrum

Drenthe heeft een rijke geschiedenis en werd al ver voor christus door verschillende prehistorische volken bewoond. Vandaag de dag kun je nog steeds allerlei sporen van deze tijd in het Drentse landschap terug vinden. De bekendste overblijfselen zijn de Hunebedden. Deze megalithische grafheuvels zijn gebouwd in de Nieuwe Steentijd en zijn gemaakt van zwerfstenen uit Scandinavië, die in Drenthe zijn terecht gekomen tijdens de ijstijd. De Hunebedden zijn erg indrukwekkend en staan verspreid over Drenthe. Het grootste hunebed staat bij het plaatsje Borger. Hier kun je tevens het Hunebedcentrum vinden. In dit centrum kun je alles leren over het leven in de prehistorie en het bouwen van de hunebedden. Het is ook een aanrader om langs de Hunebed Highway te rijden. Dit is de N34 die van Zuidlaren naar Coevorden loopt. Langs deze weg liggen meer dan 40 hunebedden, die je allemaal kunt bezichtigen.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Drenthe kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Drenthe.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

2. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een prachtig natuurpark gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heide en uitgestrekte stuifzanden. In het park vind je veel esdorpen. Vanuit deze dorpen werden de omliggende velden eeuwenlang begraasd door schapen. Door deze gewoonte zijn er veel heides en stuifzanden ontstaan. Door het park stromen eveneens de beekjes Vledder Aa en Tilgrup. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de afwisselende natuur. Daarnaast kun je er veel dieren spotten zoals de buizerd, de ree en de kamsalamander. In Appelscha kun je het bezoekerscentrum vinden en meer leren over de bezienswaardigheden en de diverse fietspaden door het park. Het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het gebied.

Op zoek naar een leuke vakantiepark? Vakantiepark Het Drentse Wold is een gezellig bungalowpark vlakbij de Drents-Friese Wold. Op het park kun je mooie bungalows huren en je vindt er een restaurant, sportvelden en speeltuinen.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

3. Nationaal Park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een mooi natuurpark gelegen in het zuidwesten van Drenthe. Het is een groot heidegebied met talloze vennetjes en groene bomen. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de verre uitzichten over de heidevelden. Er zijn wandelpaden uitgezet, waarbij je volop kunt genieten van de rust en ruimte. In het gebied vind je grazende Schotse Hooglanders en schapen en zijn er talloze mooie vogels te spotten. Aan de zuidkant van het park staat daarnaast een bezoekerscentrum. In het centrum kun je alles leren over de natuur van Dwingelderveld en kun je verschillende wandel- en fietsroutes vinden. In en rond het nationaal park vind je daarnaast leuke campings, vakantieparken en restaurants.

Meer natuurparken in Drenthe ontdekken? De 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe!

Op zoek naar een leuke camping? RCN De Noordster is een fijne camping en vakantiepark gelegen in het Nationaal Park Dwingelderveld. Op de camping kun je genieten van een brasserie en midgetgolfbaan en er worden leuke activiteiten georganiseerd.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

4. Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is een voormalig doorgangskamp gelegen ten zuiden van Assen. Het kamp werd tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt door de Nazi’s om Joden tijdelijk vast te zetten, voor ze naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd. In totaal zijn er meer dan 100.000 joden vanuit Westerbork naar vernietigingskampen gedeporteerd. Kamp Westerbork is vandaag de dag te bezoeken en wordt gebruikt om de vele slachtoffers te herdenken. Het kamp bestaat nu uit een groot groen terrein waar de verwoeste gebouwen worden aangeduid door verhoogde grasheuvels. Enkele gebouwen staan nog verspreid over het veld en je vindt er meerdere monumenten. Het Nationaal Monument Westerbork is één van de belangrijkste monumenten en laat het eind van de spoorbaan zien. Ook het monument de 102.000 Stenen is erg bijzonder. Bij dit monument staan 102.000 stenen die symbool staan voor de 102.000 mensen die in de tweede wereldoorlog zijn afgevoerd. Drie kilometer van het kamp vind je het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In dit museum kun je alles leren over de geschiedenis van Kamp Westerbork.

LEES OOK: De mooiste vakantiehuizen in Drenthe

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

5. Assen

Assen is de mooie hoofdstad van Drenthe. De stad beschikt over een gezellig centrum met leuke winkels, restaurantjes en bezienswaardigheden. Het middelpunt van de stad is de Brink. Rond dit gezellige plein kun je veel mooie gebouwen vinden zoals het Gouvernementsgebouw, het Drents Archief en de Kloosterkerk. Daarnaast vind je hier ook het Drents Museum. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Drenthe. Er is een uitgebreide tentoonstelling over de prehistorie, waar meerdere veenlijken en de oudste boot ter wereld worden tentoongesteld. Daarnaast zijn er ook exposities met kunstwerken van Drentse en Nederlandse artiesten. Een andere aanrader is het bezoeken van de TT Assen. De TT Assen is een motor circuit, waar allerlei motor- en autoraces worden georganiseerd. Bijna elke week worden er evenementen georganiseerd die je kunt bijwonen en het is mogelijk om een rondleiding door het circuit te volgen.

Hotel tip! City Hotel de Jonge is een heerlijk 4-sterrenhotel gelegen in het stadscentrum van Assen. Bij het hotel vind je een lekker restaurant, waar je een hapje kunt eten.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

6. UNESCO Geopark de Hondsrug

Het UNESCO Geoparc de Hondsrug is een bijzonder natuurgebied gelegen in het noordoosten van Drenthe. Het gebied is door UNESCO uitgeroepen tot geoparc door zijn archeologische, ecologische en culturele waarde. Het gebied heeft namelijk een lange geschiedenis en is al ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het geoparc bestaat uit meerdere hooggelegen ruggen die zijn ontstaan door de stuwing van rivieren. Doordat de ruggen hoger lagen dan de rest van het land, was het de perfecte woonplaats voor allerlei volkeren. Vanaf de prehistorie is de rug door vele mensen bewoond en hebben er zelfs mammoeten rondgelopen. Bij een bezoekje aan de Hondsrug kun je heerlijk wandelen en er zijn daarnaast veel bezienswaardigheden. Zo vind je er het grootste hunebed van Nederland en kun je er schattige boerendorpjes vinden zoals Oud-Aalden. Daarnaast is het ook een aanrader om een Oertoer te volgen. Deze tour kun je zelf samenstellen en volledig aanpassen op je interesses. Je kunt kiezen uit zes thema’s: IJstijden, Kids, Prehistorie, Het Oerlandschap, Veen of Prehistorisch Groningen.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

7. Nationaal Park Drentsche Aa

Het Nationaal Park Drentsche Aa is een prachtig natuurpark gelegen in het noorden van Drenthe. Het park wordt gekenmerkt door een beek- en esdorpenlandschap met groene velden, kleine riviertjes, schattige dorpen en grote boerderijen. Het Nationaal park is uniek omdat er naast natuur ook een grote focus ligt op landbouw en leefbaarheid. Het park strekt zich uit rond de rivier de Drentsche Aa en is bezaaid met schilderachtige esdorpen. In het gebied kun je talloze prachtige wandel- en fietspaden vinden, waarmee je het park goed kunt verkennen.

Leestip! 10 rustieke natuurhuisjes in Drenthe

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

8. Orvelte

Orvelte is een mooi museumdorp gelegen in het midden van Drenthe. Het dorp is ontstaan tussen de elfde en dertiende eeuw en in de omgeving zijn veel prehistorische vondsten gedaan. Door de rijke geschiedenis presenteert Orvelte zichzelf als een museumdorp. Vele gebouwen en huizen zijn opengsesteld vor publiek en geven je een blik in het verleden. Zo kun je er een houtzagerij, smederij, klompenmakerij en verschillende galerijen bekijken. In deze gebouwen leer je alles over de Drentse geschiedenis en kun je zien hoe men vroeger leefden en werkten. Het is daarnaast ook een aanrader om een wandeling door Orvelte te maken. Het dorpje is volledig autovrij en je kunt er allerlei pittoreske boerderijen en huisjes vinden.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

9. Emmen

Emmen is een gezellige stad gelegen in het zuidoosten van Drenthe. Je vindt er een mooi centrum waar je kunt genieten van lekkere restaurants, leuke winkels en mooie kerken. Eén van de hoogtepunten van Emmen is het Rensenpark, Dit park bevindt zich op het terrein van de oude dierentuin en vormt de perfecte plek voor een mooie wandeling. Nadat de dierentuin in 2015 werd gesloten, besloot de gemeente om de plek helemaal op te knappen en te heropenen als park. Het is een fijne plek geworden met gezellige restaurants, mooie kunstexposities, een stadstheater en filmhuis. Er is van alles te doen en de perfecte plek voor een leuke dag met het gezin. Ook moet je zeker een uitstapje maken naar de WILDLANDS Adventure Zoo. Dit is de nieuw geopende dierentuin in Emmen. Het is een spectaculaire dierentuin met leuke attracties en themagebieden, waar je dieren uit verschillenden regio’s kunt leren kennen.

Hotel tip! Stads Hotel Boerland is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Emmen. Het hotel heeft sfeervolle kamers en beschikt over een restaurant met bar en terras.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

10. Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen is een interessant museum gelegen in het noorden van Drenthe. Veenhuizen is een stadje dat bekend staat als het Gevangenisdorp. Dit komt doordat er in de veertiende eeuw drie gestichten werden gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog steeds drie gevangenissen in gebruik en is één van de oude gestichten omgebouwd tot museum. In het museum kun je alles leren over misdaad, straf en gevangenissen in Nederland vanaf 1600 tot nu. Daarnaast leer je ook over de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. Bij een bezoek aan het museum kun je verschillende cellen en ruimtes van de voormalige gevangenis verkennen. Daarnaast vind je er diverse expositieruimtes met historische objecten zoals een pijnbank, een dwangbuis en een arrestatie wagen. Je kunt er ook een rondleiding volgen met de originele boevenbus.

Plan je vakantie in Drenthe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland?

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Geniet van de Friese meren, leuke stadjes en groene natuurparken. Bekijk hier de hoogtepunten van Friesland.

Wat zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden van de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke activiteiten ondernemen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Veluwe.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Drenthe?

Het Hijkerveld, Nationaal Park Dwingelderveld en Orvelterzand zijn een aantal mooie natuurgebieden in Drenthe. Ontdek hier de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe!

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste campings in Drenthe

De 15 mooiste campings in Drenthe

Drenthe is een geweldige bestemming voor een kampeervakantie in eigen land. Bekijk hier de 15 mooiste campings in Drenthe.