10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

Wat te doen in de Betuwe?

De Betuwe is een schitterende streek in het zuiden van Gelderland. De streek is erg populair onder wandelaars en fietsliefhebbers. Dit komt voornamelijk omdat de streek rijk is aan fruitgaarden en prachtige landschappen. In de Betuwe is er van alles te doen. Zo zijn er gezellige stadjes die je kunt ontdekken, zoals Buren, Tiel of Elst. Daarnaast kun je in de Betuwe ook diverse kastelen bezoeken, zoals het Kasteel Doornenburg of het Fort bij Asperen. Het gebied staat niet alleen bekend om de fruitgaarden en landerijen, maar is ook bekend vanwege de gevechten die hier hebben plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag kun je nog verschillende bezienswaardigheden bewonderen die je hier aan doen herinneren. Eén daarvan is het Betuws Oorlogsmuseum “The island”. Ben je benieuwd geworden naar alle bezienswaardigheden? Lees snel verder en bekijk de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Betuwe!

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

1. Tiel

Een leuke stad om te bezoeken in de Betuwe is Tiel. Tiel is een van de oudste steden van Nederland. Vandaar dat de stad een rijke geschiedenis kent. In de stad kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Het Flipje & Streekmuseum is een van de bekendste. In het museum leer je van alles over jam, De Betuwe en Tiel. Het is een leuk museum voor jong en oud om te bezoeken. Daarnaast vind je in Tiel ook een prachtige kerk, de Sint-Maartenskerk. Deze laatgotische kerk torent boven alle gebouwen uit en is zeker een bezoekje waard. Een prachtig oud pand is de Waterpoort. De originele poort is helaas in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog is de poort in zijn originele staat herbouwd. Bij de poort kun je nog wel het originele 17e eeuwse wapen van Tiel bewonderen. Op de Markt in het oude centrum vind je het bekende beeld van het Flipje van Tiel. Ben je klaar met al dat cultuur snuiven? Ga dan heerlijk winkelen in het oude centrum van Tiel. Hier vind je verschillende winkels van bekende merken en kleine boetiekjes. Daarnaast vind je in het centrum ook leuke restaurants waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Wil je even genieten van een stukje natuur in de stad? Dan kun je de Ambtmanstuin bezoeken. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de bomen, bloemen en perkjes. 

LEES OOK: 10 leuke bezienswaardigheden in de Achterhoek

Luxe B&B! Bed and Breakfast Ophemert is een schitterende accommodatie buiten het centrum van Tiel waar je heerlijk kunt ontspannen.

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

2. Buren

 Een schattig vestingstadje in de Betuwe is Buren. De stad kreeg stadsrechten rond de 14e eeuw en wordt ook wel de Oranjestad genoemd. Buren heeft namelijk een speciale band met het koninklijk huis. Doordat Willem van Oranje eeuwen geleden is getrouwd met Anna van Buren, is Willem-Alexander graaf van Buren. Het stadje Buren is een beschermd dorpsgezicht en telt meer dan 100 rijksmonumenten. Het is een prachtig stadje om doorheen te wandelen. De stad biedt tal van bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken. Zo kun je onder andere een bezoekje brengen aan het Marechausseemuseum. Dit museum is gevestigd in een oud kasteel waar je van alles te weten krijgt over de organisatie van de militaire politie. Daarnaast kun je ook de verschillende kamers van dit historische gebouw bewonderen. De Sint-Lambertuskerk, de meeste bekende kerk van Buren, is erg opvallend doordat de toren rood gekleurd is. De kerk, uit de 14e eeuw, is vooral bekend omdat Willem van Oranje hier in 1551 trouwde met Anna van Buren. In het voormalige Stadhuis vind je Museum Buren. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van dit interessante stadje. 

Overnachtingstip! Hotel de Prins in Buren is een modern ingericht hotel midden in het pittoreske centrum van Buren

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

3. Fort bij Asperen

Een interessante bezienswaardigheid voor jong en oud is het Fort bij Asperen. Het fort ligt op een cultuureiland aan de Linge en wordt gezien als een van de mooiste forten van de Hollandse Waterlinie. Vandaar dat het fort ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het fort werd gebouwd rond 1845 en werd gebruikt om de dijken in het gebied te beschermen. Het Fort bij Asperen is te bereiken via een ophaalbrug. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en heeft muren van wel anderhalve meter dik. De meest bijzondere bezienswaardigheid van het fort is de koepel die gemaakt is van glas. De koepel bestaat uit glazen tegels waarin tekeningen verwerkt zijn die door kinderen uit de omgeving zijn gemaakt. Je kunt het fort ook van binnen bekijken. Wil je even uitrusten? Bij het fort vind je een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. 

LEES OOK: Leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

4. Landgoed Soelen

Tussen de Waal en de Ling ligt Landgoed Soelen, een historische landgoed wat bestaat uit bossen, boomgaarden en een imposant kasteel met een kasteeltuin. Het landgoed, wat 157 hectare groot is, heeft zijn naam te danken aan het zijriviertje de Soel, wat vroeger door het landgoed stroomde. Het landgoed stamt uit de 13e eeuw. Het kasteel werd pas later voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeldt, namelijk in de 14e eeuw. Door de jaren heen zijn er diverse delen van het kasteel en de kasteeltuin bijgebouwd. Je kunt op het landgoed verschillende wandelingen maken. Daarnaast is het ook een aanrader om het kasteel en de kasteeltuin te bezoeken. De kasteeltuin bestaat uit verschillende delen. De tuin heeft een barokke en romantische landschapsstijl en is prachtig om doorheen te wandelen. Het kasteel is een schitterende bezienswaardigheid en is bereikbaar via een ophaalbrug. Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt wel het terrein van het kasteel betreden.

Uniek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Zoelen is een ongebouwde hooiberg geschikt voor 7 personen en ligt vlakbij Landgoed Soelen

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

5. Kasteel Doornenburg

Een unieke bezienswaardigheid in de Betuwe is Kasteel Doornenburg. Dit middeleeuwse kasteel, uit de 14e eeuw, is een imposante verschijning en ligt op de splitsing van twee belangrijke rivieren, de Rijn en de Waal. Het kasteel bestaat uit twee delen, de hoofd- en de voorburcht. De twee delen zijn aan elkaar verbonden door een houten brug. Het is zeker een aanrader om het kasteel te bezoeken. De binnenplaats van het kasteel is vrij te bezoeken. Voor de hoofdburcht moet je wel een toegangskaartje kopen. Onder leiding van een gids kun je de verschillende kamers van dit indrukwekkende gebouw ontdekken. Niet alleen Kasteel Doornenburg zelf is een aanrader om te bezoeken. De omgeving rondom het kasteel is ook zeker een bezoekje waard. Rondom het kasteel kun je verschillende wandelroutes volgen. Een van de wandelroutes is de kasteelroute, een wandelroute van 5.5 kilometer. Vlakbij Kasteel Doornenburg ligt ook een oude fruitboomgaard waar vandaag de dag nog steeds verschillende appel- en perensoorten gekweekt worden. In het voorjaar staat deze boomgaard prachtig in bloei. Wil je even ontspannen? Op het terras van Herberg De Doornenburg kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Unieke B&B! De Raayhof is een prachtige Bed & Breakfast op een boerderij en slechts op een paar kilometer van Kasteel Doornenburg

Lees ook: De 15 mooiste kastelen in Nederland om te bezoeken

6. Betuws Oorlogsmuseum “The island”

In het plaatsje Heteren vind je het Betuws Oorlogsmuseum “The Island”. het museum bestaat sinds 1995 geeft een duidelijk beeld van de gevechten die in het gebied hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf september 1944 was het gebied tussen de grote rivieren de plek waar voor de vrijheid van Nederland werd gestreden. Het gebied werd vanwege de ligging tussen de twee rivieren door de geallieerden “The Island” genoemd. Tijdens de periode moesten er zo’n 60.000 burgers geëvacueerd worden. In totaal vochten er zo’n 16 nationaliteiten mee in de strijd. Het is een uniek museum om te bezoeken. Het Betuws Oorlogsmuseum is het kleinste Oorlogsmuseum van Nederland, maar niet de minste. In het museum kun je onder andere de verschillende uniformen van de geallieerde en de Duitse soldaten bewonderen. Daarnaast kun je hier ook wapens, foto’s en persoonlijke spullen van de soldaten bekijken. Naast de vaste collectie zijn er in het museum ook wisselende tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding door het museum krijg je van alles te horen over de strijd die er gevoerd werd in de Betuwe.

Overnachtingstip! Dit vakantiehuis in Herveld is geschikt voor 2 personen en biedt alle luxe die je maar wilt wensen.

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

7. De Fruitgaarden

De Betuwe staat bekend om de verschillende fruitgaarden en wordt daarom ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Je vindt er onder andere peren-, appel- en kersen fruitgaarden. Van april tot en met de oogsttijd wisselen de verschillende fruitgaarden elkaar af. Vooral het voorjaar is een erg mooie tijd om de fruitgaarden te bezoeken. Dan staan de bomen vol in bloei. Maar ook in het najaar zijn de fruitgaarden een aanrader om te bezoeken. Dan kun je de plukkers in actie zien. Een aanrader is om de fruitgaarden tijdens de appelplukdagen te bezoeken. Dan mag je zelf de verse appels en peren van de bomen plukken. Het is er leuk om te gaan wandelen of fietsen door de fruitgaarden. Tijdens de wandel- of fietstochten kun je verschillende stops maken bij leuke restaurants en boerderijwinkels waar je diverse lokale producten kunt kopen en proeven. Een leuke fietsroute is de Betuwse Bloesem. Deze route is 40 kilometer lang. Tijdens de fietsroute kom je langs diverse fruitgaarden en gezellige dorpjes.

Lees tip! De 10 mooiste natuurgebieden van Gelderland

Gezellig natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Eck en Wiel wordt omgeven door fruitgaarden en is knus en gezellig ingericht

8. Elst

Elst is een van de grotere gemeentes van de Betuwe en kent een rijke geschiedenis. In het dorp zijn verschillende opgravingen uit de Romeinse tijd te vinden. Vroeger stonden hier twee Romeinse tempels en een hoofd heiligdom van de Bataven. De ruïnes van deze bouwwerken zijn aan het licht gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de slag om Arnhem werd de Sint-Maartenskerk vernield. Tijdens het herstellen van de kerk werden de Romeinse overblijfselen gevonden. Vandaag de dag kun je de opgravingen ook bezoeken. Onder de Sint-Maartenskerk vind je het kerkmuseum waar je van alles kunt leren over de Romeinse geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden. Ook kun je hier een crypte bewonderen met de relikwieën van Werenfried. Daarnaast is de kerk zelf ook een mooie bezienswaardigheid. Een leuke must see in Elst is de Paardenmarkt. Elke eerste maandag in september vindt deze paardenmarkt hier plaats. Iets buiten het centrum vind je Landgoed Schoonderlogt. Het landgoed was erg belangrijk tijdens operatie Pegasus, een operatie uitgevoerd door de 101st Airbone Division met als doel de geallieerde militairen te bevrijden vanuit het bezette gebied. Het is een mooi gebied om te wandelen of te fietsen. 

Hoteltip! Linge Hotel Elst is een modern 3-sterrenhotel midden in het centrum van Elst

Lees tip! Dit zijn 10 pittoreske dorpjes in Gelderland

9. Fort Vuren

Een prachtig fort in het oosten van de Betuwe is Fort Vuren. Het fort komt uit 1847 en kent een rijke geschiedenis. De toren wordt omringt door een brede gracht met een ophaalbrug. Het fort heeft jarenlang gediend als bewaking voor de Waalacces: de plek waar de vijand gemakkelijk door de Linie zou kunnen breken. Het is een prachtig fort om te bezoeken. Bij het fort vind je Herberg “De drie Mutsen” waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Voor de bierliefhebbers onder ons: probeer hun eigen gebrouwen speciaalbiertje “De drie Mutsen”! In de toren van het fort vind je twee interessante musea die je kunt bezoeken, het WO2 museum en het Vliegeniersmuseum. Het is zeker een aanrader om deze te bezoeken. Rondom het fort kun je ook heerlijk wandelen. Zo kun je van verschillende kanten het fort bewonderen. Een aanrader is om de NS-Wandeltocht Fort Vuren te wandelen. Deze tocht is 21 kilometer lang en is met zorg samengesteld.

Hotel in Vuren? Lees meer over de beste hotel in (de buurt van) Vuren

10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

10. Park Lingezegen

Park Lingezegen is een aangelegd park wat bestaat uit verschillende delen voor landbouw, recreatie en natuur. Het park is zo’n 1700 hectare groot en bestaat uit verschillende delen. Door het park lopen verschillende fiets- en wandelroutes langs boerderijen en natuurschoon. Een aanrader is om een Rondje Park Lingezegen te fietsen. De fietsroute is 38 kilometer lang en leidt je langs verschillende bezienswaardigheden. Park Lingezegen biedt tal van recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Zo kun je er skeeleren of verschillende watersporten beoefenen, zoals zwemmen, vissen en kanoën. Daarnaast vind je in het park verschillende boerderijen waar je lokale producten kunt kopen. Een aanrader is om de gedenkkapel te bezoeken. De kapel is gebouwd ter nagedachtenis aan de mensen die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog

Plan je vakantie in de Betuwe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees meer over de Betuwe:

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x mooie campings in Gelderland

10 x mooie campings in Gelderland

Bekijk 10 mooie campings in Gelderland en beleef een heerlijke kampeervakantie tussen de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels.