15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

Hoogtepunten van de studentenstad Groningen

De stad Groningen is een favoriete bestemming voor een stedentrip onder Nederlanders. En dat is niet voor niets. Groningen is een bruisende studentenstad waar van alles te beleven is. De stad is rijk aan verschillende gebouwen en rijksmonumenten, zoals de Martinitoren en de A-kerk. Daarnaast heeft Groningen ook verschillende interessante musea die je kunt bezoeken, zoals het Groninger Museum of het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In het winkelcentrum van Groningen kun je heerlijk struinen door de gezellige straatjes. Daarnaast biedt de stad Groningen ook genoeg plekjes waar je even helemaal tot rust kunt komen. Zo kun je wandelen door de Prinsentuin, het Noorderplantsoen of de Gronings hofjes. Zin in een drankje? Dan kun je terecht op de verschillende pleinen, zoals de Grote Markt, de Vismarkt of het Academieplein. Kortom, Groningen heeft genoeg te bieden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder en bekijk hier de 15 mooiste bezienswaardigheden van Groningen. 

Lees tip! 10 vrijstaande natuurhuisjes in de provincie Groningen

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

1. Martinitoren

Een mooie bezienswaardigheid in Groningen is de Martinitoren. De toren is onderdeel van de Martinikerk en heeft als bijnaam d’Olle Grieze, wat Gronings is voor de oude grijze. De toren is al zo’n 500 jaar oud en heeft een rijke historie. Door de eeuwen heen heeft de toren onder andere een brand overleeft, is de bliksem ingeslagen en stortte de toren bijna in. Het is een van de meest bekendste bezienswaardigheden van de stad Groningen en torent boven alle gebouwen in de omgeving uit. De toren is bijna 97 meter hoog. De Martinitoren heeft de een na grootste luidklokken van Nederland. De klokken komen uit de 16e eeuw en zijn ontworpen door Hendrick van Trier. Je kunt de Martinitoren ook beklimmen. Hiervoor moet je wel de trap in de toren beklimmen van zo’n 300 traptreden. Maar je work-out wordt zeker beloond. Vanaf de top van de Martinitoren heb je namelijk een schitterend uitzicht over Groningen en omgeving. De toren is 7 dagen van de week geopend voor bezoek. 

Appartement tip! Dit appartement in de binnenstad is geschikt voor 4 personen en heeft een schitterend uitzicht op de Martinitoren

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

2. Grote Markt

Midden in het centrum van Groningen vind je de Grote Markt. De markt was tot het begin van de 19e eeuw het belangrijkste plein van het centrum van Groningen. Aan de Grote Markt grenzen verschillende belangrijke straten. Aan de Grote markt ligt de Martinitoren en het Stadhuis. Een ander interessant gebouw op de Grote Markt is het Goudkantoor. Vroeger was dit schattige gebouw een pastorie. Vanaf de 17e eeuw heeft het gebouw lange tijd als belastingkantoor gefungeerd. Een ander gebouw op de Grote markt is Mutua Fides, de Sociëteit van Groninger Studenten Corps Vindicat. De Grote Markt is een heerlijke plek om even uit te rusten op een terrasje. Aan de rand van de Grote Markt vind je verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje of een drankje in de zon. Je vindt er ook de Drie Gezusters, de grootste kroeg van Europa met een capaciteit van 3700 personen. Ook Hotel de Doelen, een hotel wat al sinds de 18e eeuw bestaat, maakt hier onderdeel van uit. Het bedrijf is de oudste horecaonderneming die Groningen kent. 

Hoteltip! Overnacht in het 200 jaar oude Hotel de Doelen aan de Grote Markt

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

3. Het Groninger Museum

Het Groninger Museum is zeker een must see als je in Groningen bent. De buitenkant van het museum is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het heeft een imposante architectuur en bestaat uit verschillende felle kleuren. Het Groninger Museum is opgericht in 1847 en was toen gevestigd in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. In 1987 startte de bouw van een nieuw pand. De architectuur van het museum moest passen bij de sfeer van de verschillende collecties die het museum herbergt: archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse beeldende kunst. Het gebouw werd ontworpen door Frans Haks. In 1994 werd het gebouw opgeleverd en het museum geopend door Koningin Beatrix. Het gebouw wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van postmodernistische architectuur. In het Groninger museum kun je verschillende kunststukken bewonderen. Je vind er een uiteenlopende collectie. Het museum heeft een vaste collectie en verschillende wisselende collecties. Het is een schitterend museum om te bezoeken.

Modern appartement! Asgard Appartementen is een moderne accommodatie tegenover het Groninger Museum

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

4. Der Aa-kerk

Een prachtige gotische kerk in het centrum van Groningen is der Aa-kerk. De kerk wordt gekenmerkt door de geelachtige toren. In de middeleeuwen stond op de plek van der Aa-kerk een kapel gewijd aan Maria. Door de jaren heen is de kapel meerder malen verbouwd en rond de 15e eeuw stond er een kruisbasiliek. Deze kerk is verschillende keren flink beschadigd. Zo stortte de toren van der Aa-kerk in 1710 helemaal in. Volgens het verhaal Bach in Groningen veroorzaakte de jonge Johann Sebastian Bach het instorten van de toren doordat hij in het geheim op het orgel aan het spelen was. Vandaag de dag kun je de kerk ook bezoeken. Het gebouw heeft hoge gewelven en een spitsboogvenster. Door de gotische structuur is de lichtval in de kerk prachtig. Het is een mooie kerk om te bezoeken. Hier kun je even helemaal ontsnappen aan de drukte van de stad en tot bezinning komen terwijl je geniet van alle kerkschatten om je heen.

Leestip: De mooiste bezienswaardigheden in de provincie Groningen

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

5. Prinsentuin

Wil je even tot rust komen? Dan kun je een bezoekje brengen aan de Prinsentuin. Deze tuin werd in 1626 aangelegd door de toenmalige stadhouder Willem Frederik. Het heeft een renaissance stijl en ligt achter de Prinsenhof, een gebouw uit de 11e eeuw. De schitterende tuin staat vol met rozenperken, bloemen, kruiden en haagbogen. In de tuin zijn buxushagen geplant in de vorm van een W en een A, de voorletters van Willem Frederik. Bij de muur aan de Turfsingel vind je de zonnewijzer poort uit de 18e eeuw. Ook vind je in de Prinsentuin een theeschenkerij. Hier kun je in de zomermaanden van april tot oktober genieten van een heerlijk theetje op het terras. Een leuk evenement is Dichters in de Prinsentuin. Tijdens het evenement komen bekende en onbekende dichters hun werk voordragen in de open lucht. Het is een schitterende tuin om doorheen te wandelen. Overdag kun de tuin dagelijks gratis bezoeken. 

Overnacht in de Prinsenhof! Hotel Prinsenhof grenst aan de Prinsentuin en is een schitterend hotel met veel charme

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

6. Noorderplantsoen

Een heerlijk park in het centrum is het Noorderplantsoen. Het wordt ook wel gezien als het Vondelpark van Groningen. Het park ligt op de plek waar vroeger de verdedigingswallen van Groningen stonden en heeft de structuur van een echte engelse landschapstuin. Tijdens warme zomerdagen strijken hier tientallen studenten neer op een picknickkleed op het gras. In het Noorderplantsoen vind je veel water en een grote vijver met een fontein wat voor verkoeling zorgt. Daarnaast is er voor de kinderen een speeltuin waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Het is een heerlijk park om doorheen te wandelen. In de zomer kun je er genieten van de zon, in de winter kun je er even een frisse neus halen. In het Noorderplantsoen vind je ook een restaurant, het Paviljoen. Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje. Een interessante bezienswaardigheid in het Noorderplantsoen is het Sikkenspoortje. Het poortje vormde vroeger een doorgang voor de de bewoners van de stad naar het terrein tussen de stadswal en de gracht. Tegenwoordig is het Sikkenspoortje een onderkomen voor vele vleermuizen. In het Noorderplantsoen staan ook een aantal beelden die een bezoekje waard zijn, zoals de Wisent, de Zonaanbidster en het Marmeren Mannetje. 

Rustiek appartement! Bed & Office 050 is een rustiek appartementencomplex naast het Noorderplantsoen en op loopafstand van het oude stadscentrum

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

7. Forum Groningen

In het centrum van Groningen vind je sinds een jaar het Forum Groningen. Het gebouw is onderdeel van de verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt. Doordat verschillende gebouwen aan de oostzijde werden gesloopt, ontstond er een ruimte waar toen het Forum Groningen is gebouwd. Het gebouw heeft een interessant architectuur. Voor het ontwerp van het Forum werd een ontwerpwedstrijd gehouden waaraan 7 architecten deelnamen. Het is een imposant gebouw met een hoogte van 45 meter. Het Forum is bedoeld als ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van Groningen en wordt ook wel de huiskamer van Groningen genoemd. In het Forum worden verschillende culturele activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, films, cursussen en tentoonstellingen. Daarnaast zit er ook een gedeelte van de Groningse bibliotheek in het Forum. Je kunt het dak van het Forum ook bezoeken. Vanaf het dakterras heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Hier vind je ook een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Ook vindt hier regelmatig een buitenbioscoop plaats.

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

8. Groningse hofjes

Hofjes zijn altijd heerlijk om doorheen te struinen als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. In Groningen vind je een heel aantal Groningse Hofjes die je gratis kunt bezoeken. Vroeger boden deze hofjes gratis onderdak voor armen, weduwen en zieken. Vandaag de dag worden de huisjes in de hofjes nog steeds bewoond. De hofjes zijn versiert met kleurrijke bloemen en leuke perkjes. Sommige bomen in de hofjes zijn al eeuwenoud. De ingangen van de hofjes zitten vaak goed verstopt. Wil je alle hofjes bezoeken? Dan is een stadswandeling met een gids zeker een aanrader. Via het VVV kantoor van Groningen kun je een rondleiding boeken. Het is ook mogelijk om op eigen houtje de hofjes te ontdekken. Een van de mooiste hofjes is het Pepergasthuis. Het hofje bestaat uit twee aparte hofjes die met een steegje aan elkaar verbonden zijn. Ook het hofje Middengasthuis en de Hesselinkstichting zijn zeker een bezoekje waard. 

Rustiek natuurhuisje! Dit knusse natuurhuisje in Matsloot ligt op zo’n 4 kilometer buiten het centrum van Groningen midden in de polders

9. Folkingestraat

De Folkingestraat is een begrip in Groningen. De historische straat bestaat al sinds de 11e eeuw en loopt midden door het centrum. Je kunt hier heerlijk struinen en genieten van oude gebouwen. In de Folkingestraat vind je leuke galeries en boetiekjes. In de galleries vind je onder andere lifestyle artikelen, design, interieur en kunst. Niet alleen in de winkels vind je kunst. In de Folkingestraat zelf kun je verschillende verborgen kunstwerken vinden die je herinneren aan het vooroorlogse joodse karakter van de straat. Op nummer 67 van de Folkingestraat vind je een bronzen deur waarvan de deurklink ontbreekt. In de zijgevel van nummer 9 staat het wordt “Weggehaald”. En zo kun je nog vele andere verborgen kunstwerken ontdekken. Het is een heerlijke winkelstraat om inspiratie op te doen. Een leuke winkel in de straat is Ariola. In deze mediterrane winkel koop je heerlijke delicatessen. Daarnaast vind je in de Folkingestraat verschillende winkels met alternatieve kleding. Voor lekkere wijnen kun je terecht bij Beans & Grapes. In deze speciaalzaak vind je meer dan 100 verschillende kwaliteitswijnen. 

10. Hortus Botanicus Haren

Een heerlijk plekje is de Hortus Botanicus Haren. De Hortus Botanicus ligt iets buiten het centrum van Groningen, maar is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het is echt een must see als je in Groningen bent. De tuin is opgericht in 1626 en is een van de oudste botanische tuinen in Nederland. In de Hortus vind je zo’n 20 hectare aan tuinen en diverse plantensoorten. Je kunt er onder andere een watertuin, een bomenbos, een kassencomplex en een Engelse tuin vinden. Een echte aanrader is de Chinese tuin. Deze tuin is ontworpen door een architect uit Shanghai en staat vol met Chinese bloemen en planten. Daarnaast is er ook een Chinees restaurant. Een ander hoogtepunt in de Hortus Botanicus Haren is de Laarmantuin. In deze tuin vind je diverse plantensoorten die in het wild bedreigd worden. Ook de vlinder- en bijentuin is leuk om te bezoeken. Hier kun je de mooiste vlinders spotten. 

Vakantiepark tip! Vakantiepark de Bloemert is een gezellig vakantiepark op zo’n 7 kilometer van Hortus Botanicus Haren. Meer over dit park.

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

11. Vismarkt

Naast de Grote Markt is de Vismarkt ook een belangrijk plein in Groningen. Hiet is een langwerpig terrein wat wordt omringt door oude gebouwen. Aan de Vismarkt grenst onder andere de Korenbeurs met daarachter de A-kerk. De Korenbeurs is een neoclassicistisch gebouw waar vroeger het graan verhandeld werd. Het is een schitterend gebouw en staat daarom ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt voor het verhandelen van koren, maar zit er een supermarkt in. De Vismarkt is een heerlijk plein om overheen te wandelen. Sinds de 15e eeuw wordt er op deze plek al vis verhandeld. Tegenwoordig wordt er niet alleen maar vis verkocht op de markt. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het plein vol met kraampjes waar je terecht kunt voor verse groente, fruit, vlees, brood en ook vis. Daarnaast grenzen er ook diverse restaurants aan de Vismarkt waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. 

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

12. Noordelijk Scheepvaartmuseum

In het centrum van Groningen vind je het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is opgericht in 1930 en zat toen in het Goudkantoor aan de Grote Markt. Na de oorlog verhuisde het museum naar de Brugstraat. Het museum bevindt zich in twee historische panden, het Gotische huis en het Canterhuis. In het museum kun je van alles leren over de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de middeleeuwen tot de 21e eeuw. Het museum heeft een vaste collectie en daarnaast ook nog verschillende wisselende tentoonstellingen met verschillende thema’s. Een van de hoogtepunten van het museum is het museumschip de Emma. Dit schip werd in 1922 gebouwd op de Groninger scheepswerf Gideon en werd in 2010 gekocht door het museum. Het is een interessant museum voor jong en oud. Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar is er een speciale plaatjeszoektocht door het museum. Voor de oudere kinderen heeft het Noordelijk Scheepvaartmuseum een piratenspeurtocht uitgestippeld door het museum. 

Hoteltip! Hotel Miss Blanche is een modern ingericht hotel aan de gracht vlakbij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

13. Hoge der A en Lage der A

Wil je mooie plaatjes schieten? Dan moet je een bezoekje brengen aan de Hoge en Lage der A. De twee oude straten geven een knus en historische straatbeeld en liggen midden in het centrum van Groningen. De namen Hoge A en Lage A hebben de straten te danken aan de kades. De oostkant van de kade is hoog en de westkant laag. Langs het water staan prachtige panden waarvan maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten zijn. Je kunt heerlijk langs de kade wandelen en genieten van al het moois om je heen. Wil je even uitrusten? Neem dan plaats op één van de vele terrasjes aan het water. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje in de zon. Als het minder lekker weer is, zijn er ook genoeg plekjes binnen met mooi uitzicht. In de dagen vlak voor kerst is het hier erg gezellig. Dan vormen de straten het decor voor de WinterWelVaart. Tijdens de WinterWelVaart zijn de schepen verlicht, is er een kerstmarkt, wordt er live opgetreden en staan er in de straten verschillende standjes waar je wat lekkers kunt halen.

Unieke accommodatie! Overnacht op een knus vissersschip in de gezellige haven van Groningen

14. Universiteitsmuseum

In het centrum van Groningen staat het Universiteitsmuseum. Het museum is opgericht in 1932 door de toenmalige rector van de universiteit. Het museum herbergt verschillende collecties. Zo vind je er een afdeling met zaden, bloemen en afdrukken van planten. Daarnaast is er een grote afdeling waar je van alles kunt leren over anatomie en pathologie. Hier vind je een uitgebreide collectie uit het vroegere Anatomisch Museum. In het museum wordt ook aandacht besteed aan Aletta Jacobs. Jacobs was de eerste vrouw die werd toegelaten aan het hoger beroepsonderwijs in 1871. Ze studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. In het museum kun je persoonlijke voorwerpen van Aletta Jacobs bewonderen en van alles leren over deze feministe. In het Universiteitsmuseum vind je ook een psychologische afdeling en een volkenkundige afdeling. Het is een erg interessant museum om te bezoeken. 

B&B tip! B&B Trip & Co is een gezellige Bed and Breakfast vlak bij het Universiteitsmuseum en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

15. Broerstraat 

Een leuk plekje in het centrum van Groningen is de Broerstraat. De straat loopt midden door het centrum en is aangelegd in de 16e eeuw. De straat is vernoemd naar het vroegere Minderbroedersklooster en de Broederkerk die hier gevestigd waren. De straat wordt omgeven door oude gebouwen en huisjes en biedt veel charme. Een leuk plekje op de Broerstraat is het Academieplein. Dit plein is het bruisende hart van het studentenleven van Groningen. Het plein is gevuld met gezellige cafés en andere horecagelegenheden waar je helemaal tot rust kunt omen. Op en rondom de Broerstraat worden de Universiteitsgebouwen afgewisseld met gezellige lunchrooms of koffietentjes. 

Plan bezoek aan Groningen
De fijnste hotels in Groningen boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Groningen bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Groningen? Boek dan een vakantiepark bij Roompot of Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van provincie Groningen?

Nationaal park Lauwersmeer, Vesting Bourtange en Zeehondencentrum Pieterburen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Groningen. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in de provincie Groningen

Wat zijn de leuke bezienswaardigheden van Drenthe?

Nationaal Park Dwingelderveld, Kamp Westerbork en Assen zijn leuke bezienswaardigheden in Drenthe. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden in Drenthe

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

Zoek je een tiny house overnachting in Groningen? Dan hebben wij alvast vijf leuke tiny houses voor je op een rijtje gezet.