10 pittoreske dorpjes van Groningen

10 pittoreske dorpjes van Groningen

Mooie plaatsen in Groningen

Groningen is een mooie provincie gelegen in het noorden van Nederland. De provincie grenst aan de Waddenzee en aan Duitsland en is de perfecte bestemming voor een vakantie in eigen land. Je kunt er mooie natuurgebieden, musea, steden en dorpen bezoeken. Wij hebben de mooiste dorpen voor jou uitgekozen en op een rijtje gezet. De pittoreske dorpjes van Groningen zijn soms wel eeuwenoud en kennen een rijke historie. Je kunt er heerlijk struinen en genieten van alles om je heen. Breng een bezoekje aan de lokale molen of de kerk van het dorp. Benieuwd geworden naar de verschillende dorpjes? Bekijk en vergelijk hier 10 pittoreske dorpjes van Groningen!

LEES OOK: De mooiste vakantieparken van Groningen

10 pittoreske dorpjes van Groningen

1. Bourtange

Bourtagne is een oud vestingstadje gelegen in het zuidoosten van Groningen, vlakbij de Duitse grens. De stad werd in de zestiende eeuw gesticht, tijdens de Nederlandse Opstand. Groningen koos in die tijd voor Spanje en werd bevoorraadt vanuit Duitsland via Bourtagne. De vesting is gebouwd in de vorm van een vijfhoek en is prachtig bewaard gebleven. Het idyllische dorp heeft zijn charme goed weten te behouden, waardoor je je hier even in het verleden waant. Je vindt er diverse verdedigingswerken, een vestingmolen en het marktplein. Het stadje bestaat uit veel oude vakwerkhuizen, restaurantjes en winkels. Daarnaast vind je verschillende musea, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Vesting Bourtagne. Een aantal van die musea zijn Terra Mora, Vesting molen Bourtange en de Baracquen.

Op zoek naar een leuke camping? Camping De Bronzen Eik is een heerlijke familiecamping gelegen bij de Vesting Bourtagne. De camping is erg gezellig en heeft een restaurant en golfbaan.

10 pittoreske dorpjes van Groningen

2. Appingedam

In het noorden van de provincie Groningen ligt het plaatsje Appingedam. Vanaf de middeleeuwen tot de 18e eeuw was het een belangrijke handelsstad voor de regio. Het pittoreske dorpje heeft een historisch centrum, waardoor het dorpje erg in trek is bij toeristen. Je kunt er heerlijk struinen door de gezellige winkelstraatjes. Appingedam is voornamelijk bekend om de hangende keukens boven het water het Damsterdiep. De historische panden vind je aan de sfeervolle Solwerderstraat. De hangende keukens zijn gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Toen werd het Damsterdiep minder belangrijk voor de handel van Appingedam en werden de pakhuizen omgebouwd tot woningen. Ook de gotische kerk in het centrum van Appingdedam, de Nicolaikerk, is zeker een bezoekje waard. Naast deze kerk staat ook het oude raadhuis dat uit de 17e eeuw stamt. In de stadshaven kun je uren bootjes kijken of genieten van een hapje of een drankje op het terras.

Uniek overnachten in een kerk! Dit natuurhuisje in Zijldijk is een gerenoveerde kerk waar je met 2 personen kunt overnachten. Het is een heerlijke plek als je op zoek bent naar rust en ruimte. De accommodatie is van alle gemakken voorzien en wordt omgeven door rust en ruimte. Meer natuurhuisjes ontdekken? Ontdek hier 10 vrijstaande natuurhuisjes in de provincie Groningen

10 pittoreske dorpjes van Groningen

3. Niehove

Een idyllisch dorp met slechts 300 inwoners is Niehove. Het dorp is een Wierdedorp en heeft een beschermd dorpsgezicht. Het is een prachtig plaatje. Alle huizen van het dorp zijn rondom de kerk gebouwd in een cirkel. De kerk staat bovenop een wierde en is letterlijk het middelpunt. Vanaf de kerk lopen er smalle kerkpaden naar de lager gelegen ringweg. Je vindt een aantal mooie hoogtepunten in Niehove die je kunt bekijken. Zo is de 13e eeuwse kerk zeker een bezoekje waard. Tot de 16e eeuw was dit het enige stenen gebouw van het dorp. Later zijn er ook stenen boerderijen en woningen bijgebouwd, die je vandaag de dag ook kunt bezoeken. De kerk is een bezoekerscentrum waar je informatie kunt vinden over het dorp. Vergeet tijdens een bezoekje aan dit dorp zeker je camera niet, want elk straatje is fotogeniek!

Luxe B&B! Hemeltjelief bij Caro is een prachtige Bed & Breakfast in het plaatsje Ezinge op slechts een paar kilometer van Niehove. De accommodatie zit in een historisch pand en heeft luxe kamers.

10 pittoreske dorpjes van Groningen

4. Zoutkamp

Tegen de grens met Friesland ligt het vissersdorpje Zoutkamp. Het dorp heeft zo’n 1300 inwoners en was vroeger een vesting aan de Lauwerszee. Tijdens deze periode was het dorp erg welvarend en werden er verschillende gebouwen gebouwd die je nu nog steeds kunt bewonderen. Een mooie kerk die je kunt bezoeken is de hervormde kerk van Zoutkamp. Dit neoclassicistische pand is ontstaan in de 19e eeuw. Ook de Sluismeesterwoning uit de 19e eeuw is een prachtig pand om te bewonderen. In het centrum van Zoutkamp zit het Visserijmuseum in de monumentale Rijksbetonningsloods. Tijdens een bezoekje aan het museum kom je van alles te weten over de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij. Er zijn diverse exposities die je kunt bekijken. Een kleurrijke bezienswaardigheid zijn de vissershuisjes in de haven. Het is zeker een aanrader om hier even langs te lopen om een foto te maken.

Tip! Ben je rond pinksteren in Zoutkamp? Dan zijn er verschillende activiteiten in het dorp, zoals muziekoptredens, een jaarmarkt, en verschillende evenementen rondom de scheepsvaart.

10 pittoreske dorpjes van Groningen

5. Noordlaren

Iets buiten de stad Groningen ligt het dorp Noordlaren. Het landelijk gelegen dorpje ligt tegen de grens van Drenthe aan en kent een lange historie. Archeologische vondsten tonen aan dat de plek tijdens de steentijd al bewoond moest zijn. Bij het plaatsje kun je een eeuwenoud hunebed bewonderen, hunebed G1. Al in de 13e eeuw werd hier een dorp gesticht met een prachtige kerk, de Bartholomeüskerk. Deze kerk kun je vandaag de dag nog steeds bekijken. Noordlaren is een prachtige plek om doorheen te wandelen en wordt gekenmerkt door oude woningen en boerderijen. Aan de rand van het dorp staat korenmolen De Korenschoof. Het is ook zeker een aanrader om deze te bezoeken. Wil je het dorpje combineren met een mooie wandeling door de natuur? Dan kun je naar het Noordlaarderbos of de Appelbergen.

Vakantiepark tip! Summio Waterpark De Bloemert is een rustiek vakantiepark vlak bij het plaatsje Noordlaren. Het park heeft luxe vakantiewoningen aan het water met een eigen steiger. Op het vakantiepark is er van alles te doen voor jong en oud. Meer over dit park.

10 pittoreske dorpjes van Groningen

6. Bad Nieuweschans

Tegen de Duitse grens ligt het plaatsje Bad Nieuweschans. Het dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht en dat is niet voor niets. In het dorp vind je 47 rijksmonumenten. In de dorpskern kun je mooie wandelingen maken langs de oude pandjes. Een mooi gebouw is de hoofdwacht. Dit gebouw staat aan de Voorstraat en komt uit 1631. Ook de Garnizoenskerk van het dorpje is zeker een bezoekje waard. Verder is er in het dorp een oude synagoge met een Joodse begraafplaats die je kunt bezoeken. In het Vestingmuseum kun je van alles te weten komen over de rijke geschiedenis van Bad Nieuweschans. Het dorp heeft zijn naam Bad Nieuweschans te danken aan het kuuroord wat je hier kunt vinden. Thermen Bad Nieuweschans heeft thermale bronnenbaden, sauna’s en andere wellness faciliteiten.

Huur een natuurhuisje!

Huur een natuurhuisje midden in het groen van Groningen. In het rustieke groningen kun je helemaal tot rust komen in de natuur in een sfeervolle accommodatie. Bekijk hier alle natuurhuisjes in Groningen

10 pittoreske dorpjes van Groningen

7. Slochteren

Ten oosten van de stad Groningen vind je het dorpje Slochteren. Het dorp is vooral bekend geworden door de gaswinning die hier plaatsvindt. Slochteren kent een rijke geschiedenis die je nog goed kunt terugvinden in de verschillende gebouwen. In het pittoreske plaatsje vind je een aantal monumenten die je kunt bewonderen. Het centrum wordt gekenmerkt door eeuwenoude boerderijen. De bekendste bezienswaardigheid van Slochteren is de Fraeylemaborg. Deze oude burcht uit de 13e eeuw is een prachtig monument met een groot landgoed. Rondom de burcht ligt een Engelse landschapstuin waar je mooie wandelingen kunt maken en kunt genieten van verschillende bloemen en planten. De burcht kun je van binnen bekijken. In de burcht kun je de verschillende vertrekken bezoeken. Naast de burcht is ook de Fraeylemamolen zeker een bezoekje waard.

Zoek je vakantiepark in Groningen? Villapark Schildmeer is een rustieke vakantiepark aan het water vlak bij Slochteren. Op het vakantiepark kun je overnachten in luxe vakantieverblijven die van alle gemakken voorzien zijn.

10 pittoreske dorpjes van Groningen

8. Midwolde

Midwolde heeft haar naam te danken aan de vroegere ligging van het dorp, namelijk midden in het woud. Vandaag de dag is dat woud allang verdwenen, en ligt het in een gebied met prachtige landschappen. Een van de bezienswaardigheden van het dorpje die meteen opvalt is de Adelskerk. Deze kerk uit de 12e eeuw is erg bijzonder. De kerk herbergt een indrukwekkend grafmonument dat ontworpen is door Rombout Verhulst voor Anna van Ewsum. Ook heeft het een prachtig glas-in-loodraam ter nagedachtenis van een welgestelde familie uit de plaats. In Midwolde kun je heerlijk struinen door de verschillende straatjes. Omdat het dorpje niet zo groot is, kun je een bezoek aan Midwolde combineren met het nabijgelegen Landgoed Nienoord. Hier vind je verschillende musea en gebouwen die je kunt bezoeken.

Op zoek naar een camping in de natuur van Groningen? Bekijk en vergelijk de mooiste natuurcampings op natuurcamping.nl

9. Stitswerd

Naast Niehove is Stitswerd ook een prachtig wierdedorp die zeker een bezoekje waard is. De huizen van het dorp liggen op en rond de wierde die zo’n 2,8 meter boven NAP ligt. Het is een idyllische plekje wat wordt gekenmerkt door smalle straatjes en oude pandjes. Het is zelfs zo klein dat je er geen winkel of school zult vinden. Toch is het een mooi dorpje om even aan te gaan. Breng een bezoekje aan de oude dorpskerk die een unieke gele kleur heeft of wandel langs verschillende oude panden, zoals de voormalige bakkerij. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan Stitswerd te combineren met andere dorpjes in de omgeving, zoals Onderdendam, Middelstum, Toornwerd of Rottum.

Lees tip! De 10 mooiste bezienswaardigheden van de provincie Groningen

10 pittoreske dorpjes van Groningen

10. Onderdendam

Vlak bij Stitswerd ligt het plaatsje Onderdendam. Het schattige 19e eeuws kerkje en de oude korenmolen geven al genoeg reden om dit dorpje te bezoeken. In de oude molen midden in het dorp kun je terecht voor een hapje of een drankje. Ook het voormalige kantongerecht met gevangenis is zeker een bezoekje waard. In deze rechtbank werden eeuwenlang mensen berecht. Wil je het plaatsje op een unieke manier ontdekken? Huur dan een bootje of een kano. Bij Sloepverhuur Groningen kun je een mooie boot huren. Je kunt het dorpje natuurlijk ook met de fiets ontdekken. In de omgeving van Onderdendam kun je mooie fietstochten maken door het prachtige landschap. Voor een mooie wandeling kun je het Onderdendamsterbos bezoeken.

Plan je vakantie in Groningen:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Groningen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de provincie Groningen?

Groningen, Nationaal Park Lauwersmeer en het Groninger Museum zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Groningen. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Groningen

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de stad Groningen?

De Martinitoren, De Prinsentuin en de Grote Markt zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad Groningen. Bekijk hier de 15 leukste bezienswaardigheden van de stad Groningen


Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

Zoek je een tiny house overnachting in Groningen? Dan hebben wij alvast vijf leuke tiny houses voor je op een rijtje gezet.