Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

Mooiste natuurgebieden Groningen

Groningen is een rustgevende en groene provincie in het noorden van Nederland waar je helemaal tot rust kunt komen. Er is veel ruimte en natuur en daarom is het een erg geliefde vakantiebestemming voor veel toeristen. Je kunt er leuke bezienswaardigheden bezoeken, stedentrips doen en fietsen en wandelen door de schitterende natuur. Speciaal voor jullie hebben wij de mooiste natuurgebieden in Groningen voor je op een rijtje gezet. In deze natuurgebieden kun je helemaal onthaasten en genieten van bossen, heides, zandvlaktes en moerassen. Er lopen prachtige wandelpaden door de gebieden en er zijn leuke fietsroutes uitgestippeld die je langs de leukste plekjes leiden. Ben je enthousiast geworden? Lees dan snel verder en ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Groningen!

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Groningen

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

1. Nationaal Park Lauwersmeer: waterrijk nationaal park in Groningen

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een schitterend natuurpark op de grens van Groningen en Friesland. Het is een favoriet natuurpark voor vogelliefhebbers. Het is een waterrijk gebied wat bestaat uit plassen, eilanden, bossen, rietvelden en ruige graslanden. Jaarlijks broeden er in het natuurpark zo’n 100 verschillende vogelsoorten. Je kunt er onder andere lepelaars en zeearenden spotten. Naast de verschillende vogels kun je in het Nationaal Park Lauwersmeer ook andere dieren bewonderen, zoals vossen, Schotse hooglanders en Konikpaarden. Voor de watersportliefhebbers is dit natuurpark ook een heerlijk plek. Je kunt er zeilen, surfen, kitesurfen en varen. Vanaf het vaste land kun je mooie wandelingen of fietstochten maken rondom het meer.

Op zoek naar een vakantiepark? Landal vakantiepark Esonstad is een luxe vakantiepark met vakantiehuizen aan het Lauwersmeer waar je tot rust kunt komen. Op het vakantiepark is een restaurant, een zwembad en een indoor speelparadijs.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

2. Estuarium Eems-Dollard: uniek natuurgebied met zoet en zout water

Estuarium Eems-Dollard is een riviermonding op de grens van Duitsland en Nederland en is een prachtig natuurgebied om te bezoeken. Door de eeuwen heen heeft, door de werking van eb en vloed, het zoute zeewater zich met het zoete rivierwater vermengt. Door deze vermenging kun je in dit natuurgebied een bijzondere mix van flora en fauna bewonderen. Het is een aanrader om je wandeling of fietstocht door dit natuurgebied te starten bij Bezoekerscentrum Dollard. Hier kun je van alles te weten komen over het natuurgebied en de mooiste wandel- en fietstochten. Een leuke wandeling is de Polder Breebaart. Deze wandelroute leidt je over de zeedijk en geeft je een adembenemend uitzicht over de Dollard. Daarnaast kun je er in de zomermaanden zeehonden spotten op de zeehonderkijkwand. Een mooie fietsroute door het gebied is de Internationale Dollard Route. Tijdens deze fietstocht fiets je door kleine dorpjes en prachtige stukken natuur rondom de Eems-Dollard en steek je het water over met de veerpont.

Natuurhuisje bij de Eems-Dollard! Dit natuurhuisje in Reinderland is een mooie accommodatie voor 6 personen met vrij uitzicht. Het natuurhuisje is vrijstaand en heeft een comfortabele inrichting.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

3. De Onlanden: rustgevend natuurgebied vlak bij de stad Groningen

De Onlanden is een relatief jong natuurgebied vlak bij de stad Groningen. Het is een waterrijk gebied met ruige hooilanden en moerasbos. Het gebied zorgt er voor dat bij hevige regenval de stad Groningen niet onderwater loopt. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Tijdens je wandeling kun je genieten van een schitterend uitzicht over de Onlanden, de Skyline van Groningen, de moerasvogels en de verschillende grazers in dit gebied. Een mooie wandeling is Wandelroute de Onlanden. De wandelroute van 6,7 kilometer begint bij De Onlanderij en leidt je door dit prachtige stukje natuur. Ook op de fiets kun je De Onlanden ontdekken. Fietsroute de Onlanden is 30 kilometer lang en loopt dwars door het weidse landschap van dit gebied. Je kunt de fietsroute beginnen bij kijkboerderij ’t Hoge Veld.

Tip! Boek een natuurhuisje in het groen van Groningen ➜ Natuurhuisje.nl

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

4. Natuurgebied Bourtange: mooi landschap ten oosten van Bourtange

Bij het pittoreske en eeuwenoude stadje Bourtange ligt natuurgebied Bourtange. Het gebied ligt ten oosten van de vesting en is een prachtig natuurreservaat met zeldzame platen, vlinders, adders en verschillende soorten vogels. Eeuwenlang bestond het gebied uit drassig moeras. Door turfwinning werd het water weggepompt en tegenwoordig is het een stuk natuur met grasland en laag struikgewas. Het natuurgebied wordt begraasd door verschillende dieren, zoals Konikpaarden en landgeiten. Je kunt er prachtige wandelingen maken en genieten van de mooie bomen om je heen, zoals zomereiken en berken. Wandelroute Bourtange is een prachtige wandelroute die je kunt nemen door het grensgebied van Bourtange. De route loopt door het oude centrum van de beroemde vestingstad Bourtange, en door de prachtige landschappen van het natuurgebied.

Op zoek naar een leuke camping? Camping De Bronzen Eik is een mooie familiecamping gelegen bij Natuurgebied Bourtagne. De camping is erg gezellig en heeft een restaurant en golfbaan.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

5. Wadden en Rottumeroog: prachtig waddengebied bij Groningen

In het noorden van Groningen ligt de Waddenzee. Hier vind je een groot stuk wad waar je prachtige wandelingen kunt maken. Vanaf de wadden heb je een schitterend uitzicht op de zee en de omgeving. Je kunt er uren wandelen. Het is zeker een aanrader om te gaan wadlopen met een gids die de wadden goed kent. Bij Groningen liggen ook twee relatief onbekend eilanden, de Rottumeroog en de Rottumerplaat. Deze onbewoonde eilanden zijn beschermde natuurgebieden en zijn prachtige stukken natuur om even helemaal tot rust te komen. Je kunt op de wadden en op de eilanden bijzondere dieren spotten. De eilanden de thuisbasis van verschillende zeehonden en vogels. Daarnaast kun je er genieten van groene velden, zandduinen en uitgestrekte stranden.

Rustiek vakantiehuis bij de Wadden! Sea La Vie is een rustgevend vakantiehuis voor 6 personen met een grote tuin en veel ruimte. Het huis ligt op loopafstand van de wadden en het centrum van Lauwersoog.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

6. ‘t Roegwold: waterrijk natuurgebied midden in Groningen

Ten oosten van de stad Groningen ligt ’t Roegwold, een kunstmatig aangelegd natuurgebied in de gemeenten Midden Groningen. Het gebied is een van de grootste natuurontwikkelingsgebieden van Groningen en bestaat uit landbouwgronden en ruige bodem. Hier groeien verschillende grassen, bloemen en planten. Ook vind je er lage plassen, moerassen en zandkoppen. Het is een geliefde plek voor vogelliefhebbers. Je kunt er onder andere het baardmannetje en de porseleinhoen spotten. Een mooie route die je kunt wandelen door het gebied is het Knuppelpad. Dit wandelpad is een houten vlonderpad van 750 meter lang dwars door het moeras van ’t Roegwold. De wandelroute is in totaal zo’n 2 kilometer lang en begint bij Parkeerplaats Dannemeerweg. Halverwege de route is er een bankje en een uitzichtpunt waar je kunt genieten van de prachtige natuur om je heen. Let wel op, het wandelpad is erg smal en daarom niet goed toegankelijk voor mensen die minder goed te been zijn.

LEES OOK: 10 mooie bezienswaardigheden in de provincie Groningen

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

7. Appelbergen: heuvelachtig natuurgebied in Groningen

Vroeger was het een militair oefenterrein, tegenwoordig een schitterend bos met heide- en veenrestanten. De Appelbergen is een prachtige plek om tot rust te komen ten oosten van Glimmen. Het is een uitgestrekte bos en wordt gezien als een van de mooiste plekjes van Geopark de Hondsrug. Daarnaast is het bos ook van cultuurhistorische waarde. In de Appelbergen zijn op verschillende plekken restanten en sporen van de laatste ijstijd te vinden. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 personen gefusilleerd en begraven. Ter nagedachtenis aan deze personen is er een oorlogsmonumenten opgericht bij het meer in de Appelbergen. Je kunt prachtige wandelingen maken door het gebied. Het is een aanrader om je wandeling beginnen bij Paviljoen De Appelbergen. Vanaf hier starten verschillende gemarkeerde wandelroutes die variëren in lengte.

Vakantiepark tip! Summio Waterpark De Bloemert is een rustiek vakantiepark vlak bij de Appelbergen. Het park heeft luxe vakantiewoningen aan het water met een eigen steiger. Op het vakantiepark is er van alles te doen voor jong en oud! Meer over dit park.

8. Waterpark Tusschenwegen: rustgevend moerasgebied bij Winschoten

Ten zuiden van het plaatsje Winschoten ligt een uniek natuurgebied, namelijk Waterpark Tusschenwegen. Het terrein van het natuurgebied bestaat voornamelijk uit open water, plassen en moerasgebieden. Het doel van het gebied is om de omgeving te beschermen tegen wateroverlast en om tijdens hevige regenbuien het meeste water op te vangen. Het is een mooi natuurgebied om doorheen te wandelen. Op verschillende punten in het natuurpark vind je uitzichtpunten waar je kunt genieten van het weidse uitzicht. Je kunt er onder andere diverse watervogels en Schotse Hooglanders spotten. In het noorden van het park vind je de natte ogen, twee vijvers die door een klein hoogteverschil in elkaar overstromen. Een leuke plek om een hapje te eten of wat te drinken is Theetuin Tusschenwegen. Deze tuin ligt aan de rand van het natuurgebied en is een heerlijke plek om even bij te komen na een lange wandeling.

Lees meer over Groningen! 10 pittoreske dorpjes van Groningen

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden om te wandelen in Groningen

9. Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen: divers natuurgebied bij Slochteren

Heemtuin (Muntendam) en Natuurpark Tussen de Venen (Slochteren) zijn een schitterende natuurgebieden in de omgeving van Slochteren. Je kunt er heerlijk wandelen over verschillende wandelpaden en genieten van diverse landschapssoorten. Het totale gebied is zo’n 50 hectare groot en kent een diversiteit in flora en fauna. In de Oude Heemtuin vind je een gevarieerd natuurbos met heideveld en een vijver waar je bijzondere bloemen kunt vinden. Bij de verschillende soorten bomen en planten staan informatiebordjes waar je van alles kunt leren over de flora. Het wordt gekenmerkt door verschillende watertjes met bruggen en is erg kindvriendelijk. Kinderen kunnen de oude ruïne ontdekken. Hier wonen onder andere verschillende vogelsoorten, vleermuizen en padden. Het nieuwe natuurpark is een natuurontwikkelingsgebied en wordt begraasd met geiten en schapen. Voor meer informatie over de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen kun je het bezoekerscentrum in het natuurgebied bezoeken.

Zoek je vakantiepark in een natuurgebied in Groningen? Villapark Schildmeer is een rustieke vakantiepark aan het water vlak bij Slochteren. Op het vakantiepark kun je overnachten in luxe vakantieverblijven die van alle gemakken voorzien zijn.

10. Biessumerbos: romantisch bos bij Delfzijl

Het Biessumerbos is een divers bos op slechts een paar kilometer van het plaatsje Biessum, vlak bij Delfzijl. Het bos bestaat uit Gronings wierdelandschap met open grasstroken en stukken bos. In het dichte bos slingeren wandel- en ruiterpaden en kun je helemaal tot rust komen. In het Biessumerbos groeien elzen, essen, meidoorns en wilgen. Ook kun je de Vleermuiskelder bezoeken waar tientallen vleermuizen wonnen. Het is zeker een aanrader om een ommetje door het bos te maken. Wandelroute Biessumerbos en Boolhok is een prachtige wandeling van 8,2 kilometer door het bos en uitgeroepen tot het mooiste ommetje van de provincie Groningen. Deze wandelroute begint bij Visplaats Europaweg en leidt je door het wierdenlandschap van Biessum en Uitwierde.

Plan je vakantie in Groningen:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Groningen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de provincie Groningen?

Groningen, Nationaal Park Lauwersmeer en het Groninger Museum zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Groningen. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Groningen

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de stad Groningen?

De Martinitoren, De Prinsentuin en de Grote Markt zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad Groningen. Bekijk hier de 15 leukste bezienswaardigheden van de stad Groningen

Wat zijn pittoreske dorpjes in Groningen?

Bourtange, Appingedam en Niehove zijn een aantal mooie dorpjes in Groningen. Lees hier alles over de 10 pittoreske dorpjes in Groningen

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de stad Groningen?

De Martinitoren, de Grote Markt en het Groninger Museum zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad Groningen. Bekijk hier de 15 mooiste bezienswaardigheden in Groningen

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

Zoek je een tiny house overnachting in Groningen? Dan hebben wij alvast vijf leuke tiny houses voor je op een rijtje gezet.

Een reactie

  1. Hoi,

    De Heemtuin en natuurpark Tussen de Venen ligt niet in de buurt van Slochteren hoor, maar in Muntendam. Ik wandel er regelmatig en het is absoluut een prachtig gebied en elk seizoen weer compleet anders.