De 10 beste kerstmarkten van Nederland

De 10 beste kerstmarkten van Nederland

Dit zijn de leukste kerstmarkten in Nederland

Je kunt de kerst niet voorbij laten gaan zonder een bezoek te brengen aan een kerstmarkt. Onze oosterburen zijn een absolute ster in het organiseren van kerstmarkten, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van! Terwijl je nipt van je warme glühwein maken de kinderen pirouetjes op de schaatsbaan of kijken ze aandachtig naar een voorstelling. Zet je tanden in een oliebol en struin langs de tientallen kraampjes waar je leuke kerstcadeaus en lekkernijen scoort. Geniet van de prachtige versieringen, duizenden lichtjes en het gezang van straatartiesten en koren. Bekijk hier de 10 leukste kerstmarkten van Nederland!

1. Kerstmarkten in Valkenburg: dé kerststad van Nederland

Wanneer: 15 november 2024 – 5 januari 2025.
Openingstijden: Per kerstmarkt verschillend, zie website Kerststad Valkenburg.
Hotel tip: Hotel La Casa

mensen in winterkleding die kijken naar kraampjes tijdens een kerstmarkt in een grot in Valkenburg. De grot is versierd met kerstlichtjes, kerstbomen en een grote verlicht beer met koptelefoon

De populairste kerstmarkt van Nederland is de kerstmarkt van Valkenburg. Dat het stadje aan de Geul zo’n geliefde stad is met de kerst, is niet zonder reden. In de stad vinden namelijk twee grote kerstmarkten plaats op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in de Mergelgrotten! In de Gemeentegrot vind je de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa en in de Fluweelengrot kun je behalve meer dan vijftig winkels en kraampjes ook de werkplaats van de Kerstman bezoeken. Daarnaast vinden er tijdens de decembermaand nog veel meer kerstactiviteiten plaats in Valkenburg en is de hele stad gehuld in kerstsfeer. Zo trekt er een Christmas Parade door het centrum en vind je in hartje Valkenburg een bovengrondse kerstmarkt genaamd Santa’s Village. Lees hier alle actuele informatie over de kerstmarkten in Valkenburg.

Zoek hotels in Valkenburg

Tip! Hotel La Casa is een stijlvol ingericht hotel met 8 kamers in hartje Valkenburg. Het is de ideale uitvalsbasis om de kerstmarkten in Valkenburg te bezoeken. Bekijk prijzen & beschikbaarheid.

2. Kerstmarkt Maastricht: Magisch Maastricht Vrijthof

Wanneer: 28 november – 30 december 2024.
Openingstijden: 10:00 uur – 00:00 uur (vr t/m zo tot 01:00 uur)
Hotel tip: Alex Maastricht

Nog een zeer geliefde kerstmarkt in het zuiden van ons land is de kerstmarkt in Maastricht. De kerstmarkt wordt voornamelijk gehouden op het Vrijthof, maar de hele stad is één groot winter wonderland. Er hangen duizenden lichtjes in de bomen en kleurrijke guirlandes van straat tot straat. De magie bereikt een hoogtepunt op het Vrijthof, daar waar je charmante houten kerstkraampjes, een grote schaatsbaan en een verlicht reuzenrad vindt. Op de kerstmarkt is van alles te doen. Zet je tanden in een oliebol, maak een pirouette op de schaatsbaan, geef jezelf iets moois cadeau en geniet van een lekker glaasje glühwein. Kun je geen genoeg krijgen van de gezellige kerstsfeer, dan ligt Valkenburg dichtbij. Lees hier alle actuele informatie over Magisch Maastricht.

Naar de kerstmarkt in Maastricht? Dit zijn onze tips!

Zoek hotels in Maastricht

3. Kerstmarkt Den Haag: Royal Christmas Fair The Hague

Wanneer: 5 december – 23 december 2024.
Openingstijden: 12:00 uur – 21:00 uur
Hotel tip: Best Western Plus Plaza Den Haag

met kerstlichtjes versierden bomen op het Plein in Den Haag

In december vormt de statige Lange Voorhout in Den Haag het sprookjesachtige decor voor de Royal Christmas Fair The Hague. Hoewel de kerstmarkt niet zo groot is als de bovengenoemde kerstmarkten, is het wel één van de meest sfeervolle! Met meer dan 100 kersthuisjes, 100.000 LED lichtjes en gezellige vuurtjes kun je hier genieten van de ultieme kerstsfeer. De programmering tijdens de Royal Christmas Fair is erg veelzijdig. Zo zijn er kerstacteurs, kinderkoren, liveoptredens en kun je de Kerstman ontmoeten. Tussendoor kun je smullen van allerlei lekkernijen, zoals flammkuchen en glühwein. Een bezoek aan de kerstmarkt in Den Haag is ook prima te combineren met een middagje shoppen in de binnenstad of uitwaaien op het strand van Scheveningen. Lees hier alle actuele informatie over Royal Christmas Fair The Hague.

Plan je bezoek aan de kerstmarkt in Den Haag:

hotelkamer in het pink flamingo boutiqu hostel in den Haag met een roze en groen inrichting

Hotel tip!

Pink Flamingo Boutique Hostel is een trendy hostel met zowel slaapzalen als familiekamers, gelegen aan de historische Grote Markt in Den Haag.

Meer informatie

4. Kerstmarkt Dordrecht: geannuleerd, Dordtse December Dagen als vervanging

Wanneer: december 2024 (exacte data nog niet bekend).
Openingstijden: Nog niet bekend.
Hotel tip: Villa Augustus

De Oude Haven in Dordrecht met verlichte bootjes in de winter en de Grote Kerk op de achtergrond

Net als in 2022 en 2023 vinden ook in 2024 de Dordtse December Dagen plaats, van 15 december tot en met 31 december, als vervanging van de kerstmarkt die voorheen altijd in de stad plaatsvond. De stad wordt dan gehuld in kerstsferen met gezellige winterverlichting en grote kerstbomen. Er zijn straatartiesten, een inpakservice voor cadeaus, rondvaarten en een lichtdwaal- en wandelroute. Lees hier alle actuele informatie over de Dordtse December Dagen.

Zoek hotels in Dordrecht

Tip! Villa Augustus is een uniek hotel gevestigd in een voormalige watertoren, gelegen op 15 minuten loopafstand van het historische centrum van Dordrecht. Bekijk prijzen & beschikbaarheid.

5. Kerstmarkt Utrecht: Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar

Wanneer: Vorig jaar van 19 november – 24 november. Data 2024 nog niet bekend.
Openingstijden: 10:00 uur – 22:00 uur (zondag tot 18:00 uur).
Hotel tip: Hotel de Brouwerij

Kasteel de Haar in Utrecht op een avond met volle maan

Bij Kasteel de Haar in de provincie Utrecht waan je je van 21 tot en met 26 november in sprookjesachtige kerstsferen op de Country & Christmas Fair. Het kasteel en zijn Engelse tuinen vormen een sprookjesachtig decor en de kerstmarkt doet daar nog een schepje bovenop. Er hangen honderdduizenden kerstlichtjes en de Carol Singers zingen prachtige liederen. Struin langs meer dan 200 verwarmde stands met brocante, sieraden, kleding, decoraties, delicatessen en exclusieve kerstcadeaus. Zowel jong als oud kijken hun ogen uit. Er is een spetterende licht- en watershow en er zijn vuurkorven waar je kunt opwarmen onder het genot van een glühwein of een warme kop chocolademelk. Lees hier alle actuele informatie over de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar.

Zoek hotels in de buurt van Kasteel de Haar

LEES OOK: De 15 mooiste kastelen van Nederland

6. Kerstmarkten in Amsterdam: Winter Festival Amsterdam

Wanneer: Vorig jaar van 18 november – 4 februari. Data 2024 nog niet bekend.
Openingstijden: Per kerstmarkt verschillend, zie website.
Hotel tip: Jaz in the City Amsterdam

bootjes met kerstverlichting in een kanaal in Amsterdam

Tijdens de decembermaand wordt er in heel Amsterdam flink uitgepakt. Op alle grote pleinen vind je kerstkraampjes, op de Dam staat een enorme kerstboom met maar liefs 40.000 lichtjes, en op het Museumplein kun je schaatsen op een gigantische ijsbaan. Een paar hoogtepunten van de kerstperiode in Amsterdam zijn het Amsterdams Winterparadijs in de RAI, de Amsterdamsche Kerstmarkt in Amsterdam-West en het prachtige Amsterdam Light Festival. Tijdens het Light Festival wordt de stad omgetoverd tot een waar lichtparadijs. Een absolute aanrader is om een rondvaart tijdens het lichtjesfestival te boeken. Liever iets actievers doen? Ga dan langlaufen, curlen of après-skiën bij de RAI. Lees hier alle actuele informatie over de kerstperiode in Amsterdam.

Onze tips voor de kerstperiode in Amsterdam:

Zoek hotels in Amsterdam

7. Kerstmarkten in Rotterdam: lokale & Scandinavische kerstmarkten

Wanneer: Vorig jaar in november & december. Data 2024 nog niet bekend.
Openingstijden: Per kerstmarkt verschillend, zie website.
Hotel tip: Hilton Rotterdam

kerstboom en kerstversiering in de markthal in Rotterdam tijdens de avond

Wanneer je tijdens de kerstperiode in Rotterdam rondloopt, zal je wellicht niet direct zeggen dat je in een winterparadijs bent beland. Slechts de grote kerstboom en de verlichte straten doen vermoeden dat het bijna kerst is, maar de échte kerstsfeer moet je hier zelf opzoeken. Bijvoorbeeld op de Winter-Fair in Ahoy of op één van de Scandinavische kerstmarkten. De Scandinavische kerstmarkten worden georganiseerd door de Scandinavische kerken en alle landen zijn present: de Noorse, Zweedse, Deense en Finse kerstmarkt hebben allen hun eigen unieke aanbod. De Rotterdammers zijn goed in het organiseren van lokale kerstmarkten. Twee aanraders zijn de kerstmarkten in Delfshaven en Overschie. Je kunt er genieten van gezellige live muziek, leuke kraampjes en lekkere hapjes en drankjes. Houd er wel rekening mee dat de lokale kerstmarkten vaak maar een paar dagen geopend zijn, dus zoek goed uit wanneer jouw favoriete kerstmarkt plaatsvindt. Lees hier alle actuele informatie over de kerstmarkten in Rotterdam.

Plan je bezoek aan Rotterdam tijdens de kerstperiode:

Zoek hotels in Rotterdam

8. Kerstmarkt Haarlem: gezellige kerstmarkt in de binnenstad

Wanneer: 13 december – 15 december 2024.
Openingstijden: 10:30 uur – 20:00 uur (zondag tot 19:00 uur).
Hotel tip: Amrâth Grand Hotel Frans Hals

met kerstlichtjes versierde bomen aan het eind van een straat tijdens schemering in Haarlem

Zorg dat je het weekend van 14 en 15 december vrijhoudt voor de kerstmarkt van Haarlem, want dit is één van de gezelligste kerstmarkten van Nederland! De kerstmarkt vindt plaats in de historische binnenstad en brengt met maar liefst 20 kerstkoren de ultieme kerstsfeer in Haarlem. Er zijn zo’n 300 kerstkraampjes te bewonderen en de ambachtelijke wafels, broodjes smeuïg vlees en warme glühwein staan al op je te wachten! Bij de kerstkraampjes vind je ongetwijfeld leuke kerstcadeaus en versieringen, en zo niet, dan kun je nog bij de winkels in de binnenstad terecht voor al je kerstinkopen. De gezellige verlichting en de acteurs die in kledij door de Gouden Straatjes lopen, maken het kerstevenement helemaal af! Lees hier alle actuele informatie over de kerstmarkt in Haarlem.

Zoek hotels in Haarlem

Tip! B&B Het Hart van Haarlem is een gezellige bed and breakfast gelegen in de binnenstad van Haarlem. Bekijk prijzen & beschikbaarheid.

9. Kerstmarkt Deventer: het Charles Dickens festijn

Wanneer: 14 & 15 december 2024
Openingstijden: 11:00 uur – 18:00 uur
Hotel tip: FINCH – boutique hotel

straat met kerstbomen en met kerstlichtjes versierde bomen in het centrum van Deventer

De Hanzestad Deventer heeft tijdens de kerstperiode misschien wel het meest unieke evenement van Nederland, namelijk het Charles Dickens festijn. Op 14 december wordt de stad prachtig aangekleed en wordt de Engelse schrijver groots herdacht. Zo’n 1.000 personages uit de boeken van de beroemde schrijver komen tijdens dit weekend tot leven in de straten van Deventer. In de Grote Kerk of Lebuinuskerk wordt de kerstmarkt van Deventer gehouden. Hier kun je struinen langs zo’n 80 prachtig gedecoreerde kraampjes, terwijl de klanken van zangkoren je oren strelen. Lees hier alle actuele informatie over de kerstmarkt in Deventer.

3x Waar verblijven tijdens de kerstmarkt in Deventer:

  • FINCH. Fraai boetiekhotel in hartje Deventer, gelegen vlak bij het station. Het hotel heeft een gezellige “huiskamerbar” en kamers in allerlei soorten en maten. Meer informatie.
  • Fletcher Hotel Gilde. Sfeervol hotel gevestigd in een voormalige pastorie uit 1751, gelegen op slechts 500 meter van het centrale plein in Deventer. Meer informatie.
  • Hotel Huis Vermeer. Schitterend boetiekhotel gevestigd in de voormalige bankierswoning van de familie Vermeer, gelegen tegenover de Lebuniuskerk. Meer informatie.

Zoek hotels in Deventer

10. Kerstmarkt Groningen: Vesting Bourtange

Wanneer: Zaterdag 30 november, 7 en 14 december en zondag 1, 8 en 15 december 2024.
Openingstijden: Zaterdag van 11:00 – 21:00 uur; zondag van 11:00 – 18:00 uur.
Hotel tip: Hotel Vesting Bourtange

hotelkamer met een ouderwetse televisie en een bedstee in Hotel Vesting Bourtange

Hotel tip!

Hotel Vesting Bourtange is gevestigd in een voormalig soldatenbarak en koetshuis. Je kunt er slapen in een kapiteins- of soldaten kamer, waarvan de meeste een knusse bedstee hebben.

Meer informatie

In het kleine vestingstadje Bourtange in het zuidoosten van Groningen kun je in de eerste drie weekenden van december genieten van een sfeervolle kerstmarkt. Het oude stadje is gebouwd in een vijfhoek en heeft zijn charme goed weten te behouden. Een absolute aanrader om eens te bezoeken, vooral tijdens de decemberdagen! De hele vesting hult zich dan in kerstsferen met duizenden lichtjes en tientallen verlichte kerstbomen op de vestingwallen. Struin langs de bijna 100 kraampjes verspreid over de diverse pleinen en bastions en proef de gezelligheid rond de grote kerstboom op het Markplein. De glühwein en de warme chocolademelk staan al voor je ingeschonken! Lees hier alle actuele informatie over de kerstmarkt in Vesting Bourtange.

Zoek hotels in Bourtange

Meer leuke ideeën voor de kerst in Nederland:

Veelgestelde vragen over kerstmarkten in Nederland:

Wat zijn de leukste kerstmarkten van Nederland?

In Nederland vind je een aantal prachtige en grote kerstmarkten, zoals de kerstmarkten in de Mergelgrotten in Valkenburg en de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht. Bekijk hier de 10 leukste kerstmarkten in Nederland.

Wat zijn de leukste kerstmarkten in Duitsland?

Een paar van de populairste en mooiste kerstmarkten van Duitsland zijn de kerstmarkten in Düsseldorf, Oberhausen en Aken. Bekijk hier de 10 leukste kerstmarkten in Duitsland voor 2024.

Wat zijn de mooiste kerstmarkten van Frankrijk?

Doe een keer wat anders en maak een uitstapje naar Frankrijk in de decembermaand. Laat je verassen door de schitterende kerstmarkten in de Elzas en de Champagnestreek, waar de dorpjes en steden tijdens de kerstmaand prachtig zijn verlicht. Bekijk hier de 10 mooiste kerstmarkten van Frankrijk.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 11 mooiste stranden van Nederland

De 11 mooiste stranden van Nederland

Ontdek 11 mooie stranden in Nederland. Of je nu een dagje wilt uitwaaien aan de kust of wilt genieten van een lange stranddag in de zomervakantie.