Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

Dorpen bezoeken in Noord-Brabant

Noord-Brabant is een schitterende provincie in het zuiden van Nederland. Het is een favoriete vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. In Noord-Brabant vind je prachtige nationale parken, grote steden en kleine dorpjes en stadjes. Wij hebben de mooiste dorpjes van Noord-Brabant voor je op een rijtje gezet. Brabant kent een aantal mooie vestingstadjes, zoals Heusden Willemstad en Grave. Daarnaast is het dorpje Zundert ook zeker een bezoekje waard. Hier vindt namelijk elk jaar een prachtig bloemencorso plaats. Ben je benieuwd naar de verschillende dorpjes? Lees dan snel verder en ontdek de top 10 mooiste dorpjes van Noord-Brabant!

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

1. Heusden: vestingstadje in het noorden van Brabant

Een pittoresk plaatsje, wat officieel een stad is omdat het stadsrechten heeft, is Heusden. Het plaatsje heeft een dorpse sfeer. Heusden kent een rijke geschiedenis die je nog steeds kunt terugvinden in de eeuwenoude panden en smalle straatjes in de stad. Het is een heerlijk stadje om doorheen te struinen en je vindt er tal van galerijen en lokale winkeltjes. De vestingwerken van Heusden moet je zeker niet missen. Deze werken komen uit de 16e eeuw. In de 12e eeuw stond er in Heusden ook een prachtig kasteel. Vandaag de dag kun je helaas alleen nog de resten van het kasteel bewonderen. Twee mooie kerken in Heusden die je kunt bezoeken zijn de Sint-Catharinakerk en de Grote Kerk. Ook de haven van Heusden is een bezoekje waard! Een uniek gebouw in de stad is de Visbank. Dit gebouw uit de 18e eeuw wordt gekenmerkt door een open galerij met zuilen. Wil je meer leren over de geschiedenis van Heusden? Dan kun je terecht in het Museum voor het Land van Heusden en Altena.

Modern natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Poederoijen ligt vlak bij het pittoreske Heusden en is geschikt voor 2 personen. Het huisje is modern en comfortbel ingericht en is van alle gemakken voorzien! Bekijk de mooiste rustieke natuurhuisjes van Noord-Brabant in ons artikel!

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

2. Drimmelen: dorpje bij de Biesbosch

In het noorden van Noord-Brabant ligt het plaatsje Drimmelen. Het dorpje wordt gekenmerkt door oude straatjes met pittoreske huisjes. Het is een prachtig plaatsje om te bezoeken. In Drimmelen vind je een aantal leuke bezienswaardigheden die je kunt bewonderen. De hervormde Kerk aan de Herengracht is er eentje van. Ook de Herengracht zelf is een mooie straat om te bezoeken. Aan de herengracht staan verschillende oude huizen. In het centrum staat ook de oude dorpsschool. In de haven kun je een mooie wandeling maken, een bootje huren, of genieten van een hapje of een drankje op het terras. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan Drimmelen te combineren met Nationaal Park De Biesbosch. Aan de rand van Drimmelen vind je het Biesbosch MuseumEiland, een natuurmuseum waar je van alles kunt leren over de natuur rondom Drimmelen.

Op zoek naar een vakantiepark? Roompot Katjeskelder is een schitterend vakantiepark in de buurt van Drimmelen. Het vakantiepark biedt mooie woningen voor een comfortabele vakantie midden in de bossen.

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

3. Willemstad: charment vestingstadje in Noord-Brabant

Een oude vestingstad aan het Hollands Diep is Willemstad. Het oude stadje heeft zijn charme goed weten te behouden en wordt gekenmerkt door oude pandjes en pittoreske straatjes. Je kunt er voor kiezen om samen met een gids een stadswandeling te maken. Tijdens de wandeling vertelt de gids je van alles over de verschillende bezienswaardigheden. Een leuk museum wat je kunt bezoeken is het Mauritshuis. Hier leer je van alles over de geschiedenis van de stad. Willemstad heeft een beruchte geschiedenis en daarom vind je er nog verschillende kanonnen, forten, bunkers en kruithuizen. Verschillende bunkers kun je vandaag de dag ook nog bezoeken, zoals Fort de Hel en Fort Sabina. In de forten kun je van alles leren over wat er tijdens de verschillende oorlogen hier allemaal gebeurt is. Het Oude Raadhuis en de Koepelkerk zijn twee historische gebouwen die je zeker niet wilt missen. Je kunt ook de toren van de kerk beklimmen. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de omgeving van Willemstad.

Lees tip! De 10 leukste bezienswaardigheden van Brabant

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

4. Oisterwijk: klein dorpje vlak bij Tilburg

Midden in Noord-Brabant, net naast de stad Tilburg, ligt het plaatsje Oisterwijk. Het was vroeger een stad waar textiel en lederwaren geproduceerd werden. Zo was er een textielververij een leerlooierij en verschillende schoenmakers. Vandaag de dag is Oisterwijk een leuk stadje om te bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen door de straten en verschillende winkeltjes bezoeken. Een mooie bezienswaardigheid is De Lind, de voormalige marktplaats van Oisterwijk. Aan De Lind liggen verschillende oude panden die je kunt bezoeken. Ook het 19e eeuwse Raadhuis is zeker een bezoekje waard. Een mooie molen net buiten het centrum is de Kerkhovense Molen. Deze stellingmolen uit 1895 is vandaag de dag nog steeds in bedrijf. De Sint-Petrus-Bandenkerk is een schitterende neogotische kruisbasiliek midden in Oisterwijk. Het gebouw komt uit de 19e eeuw en is een vervanger voor de eerder gotische kerk die op deze plek stond.

Vakantiepark tip! Landal Kaatsheuvel is een schitterend vakantiepark met een zwembad, een speeltuin en vrijstaande vakantiehuizen.

5. Werkendam: schattig dorpje bij de Biesbosch

Werkendam is een klein dorpje vlak bij Nationaal Park de Biesbosch. Het dorp kent zo’n 11 rijksmonumenten en is daarom zeker een bezoekje waard! Een interessant bezienswaardigheid die je hier kunt vinden is de Joodse begraafplaats die is op gericht in 1850. Daarnaast zijn er ook twee molen die je kunt bezoeken. Een van de molens, de Vervoorne Molen is nog steeds in goede staat en kun je op afspraak ook van binnen bekijken. Ook rondom Werkendam is er van alles te beleven. Bij Werkendam liggen twee oude forten die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. Eentje daarvan is het Fort Altena. Dit Fort, uit de 19e eeuw, is een oud verdedigingswerk en moest het westelijke deel van Nederland beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vlak bij Werkendam ligt ook het Kasteel Dussen. Dit 14e eeuwse kasteel is zeker een bezoekje waard!

Overnacht op het water! Dit natuurhuisje in Werkendam is een woonboot midden in Nationaal Park de Biesbosch waar je met 4 personen kunt overnachten. Bij het huisje kun je, tegen betaling, ook een sloep huren om de omgeving te ontdekken!

LEES OOK: Ontdek de bezienswaardigheden en activiteiten van de Loonse en Drunense duinen!


6. Zundert: stadje in het zuiden van Noord-Brabant

Zundert is een mooie plaats in het zuidwesten van Noord-Brabant. Het is een authentiek stadje met veel mooie bezienswaardigheden en staat vooral bekend om zijn Bloemencorso. De Bloemencorso Zundert is de grootste dahliacorso ter wereld en vindt elk jaar plaats in september. Het is een enorm evenement waarbij tientallen wagens worden gebouwd en worden versierd met bloemen. Jaarlijks trekt het evenement veel toeristen en het is dan ook zeker een aanrader om Zundert te bezoeken tijdens de Bloemencorso. Daarnaast is Zundert ook een fijn stadje waar je kunt genieten van een haven, pittoreske straatjes en leuke restaurantjes. Een interessant museum is het Van Goghhuis. Vincent van Gogh is geboren in Zundert en in het kunsthuis kun je alles leren over het leven van Van Gogh en zijn er wisselende tentoonstellingen van artiesten die zijn geïnspireerd door van Gogh.

Kom overnachten op een Boerenbed Camping! Boerenbed de Brabantse Hei is een rustieke boerencamping waar je met het hele gezin kunt overnachten in safaritenten bij de boer!

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

7. Grave: vestingstadje op de grens van Noord-Brabant

Op de grens van Gelderland en Noord-Brabant, net onder Nijmegen, ligt het pittoreske vestingstadje Grave. Het plaatsje is rond de 12e eeuw ontstaan rondom een burcht. In de 13e eeuw kreeg het plaatsje ook stadsrechten. Grave kent een beruchte geschiedenis en heeft verschillende belegeringen meegemaakt. Ook heeft er rond de 19e eeuw veel textielnijverheid plaatsgevonden in Grave. Vandaag de dag is het een uniek stadje om te bezoeken. Je vindt er tal van historische panden, kerken en verschillende overblijfselen van militaire vestingwerken. De Hampoort en de Maaspoort zijn twee van die overblijfselen. Ook het Arsenaal is een bezoekje waard. Dit is een historisch gebouwencomplex wat deel uitmaakte van een groot vestingwerk van het Kasteel van Grave. Een mooie kerk die je kunt bezoeken is de Sint-Elisabethkerk uit de 13 eeuw. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Grave? In het Graafs Museum kun je verschillende archeologische vondsten uit de omgeving bewonderen en kun je veel leren over de geschiedenis van deze plaats.

Op zoek naar een charmecamping in Noord-Brabant? Bekijk en vergelijk de mooiste campings op charmecamping.nl!

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

8. Ravenstein: klein vestingstadje aan de Maas

Een klein vestingstadje bij de Maas is Ravenstein. Dit plaatsje kent een rijke geschiedenis en heeft zijn historische charme goed weten te behouden. Ravenstein heeft een historisch stadscentrum waar je heerlijk kunt struinen en verschillende gebouwen kunt bewonderen. Ook kun je hier terecht voor een hapje of een drankje op het terras. Je kunt het stadje Ravenstein ontdekken onder leiding van een gids, of er voor kiezen om het plaatsje op eigen houtje te ontdekken. In Ravenstein vind je een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Zo zijn er een aantal mooie kerken, zoals de Sint-Luciakerk, de Garnizoenskerk en de Sint-Josephkapel. Daarnaast is stellingmolen De Nijverheid ook zeker een bezoekje waard. In het centrum kun je ook twee oude poorten bezoeken, de Kasteelsepoort en de Maaspoort. De Kasteelsepoort is het enige overblijfsel van het oude Kasteel Ravenstein wat in de 19e eeuw is gesloopt.

Rustiek vakantiepark! Bungalowpark Herperduin is een rustiek vakantiepark midden in de bossen vlak bij Ravenstein. Het is een echt familiepark met een overdekt zwembad, verschillende speelterreinen en speeltuinen.

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

9. Dinteloord: klein dorpje boven Roosendaal

Een van de mooiste dorpjes in Noord-Brabant is Dinteloord. Het dorpje is ontstaan rond het begin van de 17e eeuw toen het gebied Prinseland, het gebied tussen de Vliet en de Dintel, werd ingepolderd. Lange tijd maakt het plaatsje deel uit van de Heerlijkheid Steenbergen. Later werd het een zelfstandig gemeente. In Dinteloord zijn een aantal mooie bezienswaardigheden die je niet wilt missen. De Hervormde kerk en het raadhuis zijn daar twee van. Het raadhuis heeft een neoclassicistische voorgevel en komt uit 1830. Ook de watertoren van Dinteloord is een bezoekje waard. Deze toren komt uit 1828. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan Dinteloord te combineren met de Dintelse Gorzen. Dit is een rustig en waterrijk natuurgebied vlak bij het dorp waar je schitterende wandelingen kunt maken.

Modern hotel! Hotel Thuis is een modern hotel midden in het centrum van Dinteloord. Het hotel heeft ruime kamers en is een ideale uitvalsbasis om de omgeving van Noord-Brabant te verkennen!

Top 10: mooiste dorpjes van Noord-Brabant

10. Boxtel: gezellig dorpje midden in Noord-Brabant

Het dorpje Boxtel ligt precies tussen de drie grote steden, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch in. Boxtel wordt gekenmerkt door de verschillende kloosters die in dit dorp hebben gestaan en die je nog steeds kunt vinden. Een mooi kasteel wat je in Boxtel kunt bezoeken is Kasteel Stapelen. Dit kasteel bestaat al sinds de 13e eeuw en is tegenwoordig een klooster. Ook het Sint-Ursulaklooster, wat gebouwd is in 1911, kun je een bezoekje brengen. Daarnaast heeft Boxtel ook een mooie kerk die je kunt bezoeken, de Sint-Petrusbasiliek. Deze kerk heeft een gotische uitstraling en komt uit de 16e eeuw. De Nederlands Hervormde kerk is een pittoresk kerkje in Boxtel. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Boxtel, want je vindt er verschillende musea die je kunt bezoeken. In het Oertijdmuseum kun je van alles leren over de natuurhistorie van deze omgeving. In het MUBO museum en Stichting museum Vekemans kun je van alles leren over de geschiedenis van Boxtel en Noord-Brabant. Ben je een autoliefhebber? Classic Park is een museum buiten het centrum van Boxtel waar je een ruime collectie aan oude auto’s kunt bewonderen!

Plan je vakantie in Brabant:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot of Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Noord-Brabant? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over Noord-Brabant:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Brabant?

Breda, Bergen op Zoom en Eindhoven zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Brabant. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden in Brabant!

Wat zijn mooie natuurgebieden van Nooord-Brabant?

Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen zijn twee schitterende natuurparken die zeker een bezoekje waard zijn in Noord-Brabant!

Wat zijn leuke vakantieparken in Noord-Brabant?

Bungalowpark Herperduin en Landal vakantiepark Kaatsheuvel zijn twee prachtige vakantiepark in Noord-Brabant waar je helemaal tot rust kunt komen!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Noord-Brabant?

Dit natuurhuisje in Drimmelen of dit natuurhuisje in Haaren zijn twee unieke natuurhuisjes in Noord-Brabant. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes in Noord-Brabant!

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant?

Nationaal landschap het Groene Woud, Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen en Oosterheide zijn een aantal mooie natuurgebieden in Noord-Brabant. Bekijk hier 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

Een kindercamping in Noord-Brabant is de ideale bestemming voor een zorgeloze gezinsvakantie. Bekijk de 11 leukste kindercampings in Brabant!

Een reactie

  1. Ik mis hier toch wel wat plaatsen: Woudrichem, Ravenstein, Hilvarenbeek, Baarle-Nassau, om er zo snel maar een paar te noemen.