Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

Hoogtepunten in Amsterdam

De hoofdstad van Nederland, Amsterdam, is een prachtige stad om te bezoeken. De stad is erg geliefd bij buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders brengen graag een bezoekje aan deze eeuwenoude stad. In Amsterdam is er van alles te doen en te beleven. Wij hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht! Een must-do in Amsterdam is natuurlijk een rondvaart door de grachten. Daarnaast zijn er een aantal bekende musea die je zeker een moet bezoeken, zoals het Anne Frank huis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis of het Van Gogh Museum. Amsterdam kent een aantal historische gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. Het Koninklijke Concertgebouw en het Koninklijk Paleis zijn twee gebouwen met een rijke historie. Ook bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Amsterdam tijdens een bezoekje aan brouwerij ’t IJ of de Heineken Experience. Ben je al nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam!

Bekijk ook: de top 5 dingen om te doen in Amsterdam.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

1. Rondvaart Singel

Als je aan Amsterdam denkt, denk je natuurlijk aan de grachten die je overal in de stad tegenkomt. De grachten werden zo’n 400 jaar geleden gebouwd en staan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een leuke activiteit is een rondvaart zodat je de stad vanaf het water te ontdekken. Tijdens de rondvaart kun je de stad met een ander perspectief bekijken. Tijdens de tour door de grachten wordt er van alles verteld over de stad en imposante gebouwen die je langs de grachten kunt bewonderen. Het is een ideale manier om even aan de drukte van de straten te ontsnappen. 

Er zijn verschillende organisaties in Amsterdam die rondvaarten organiseren. We hebben een aantal unieke rondvaarten voor je uitgelicht. Lovers Canal Cruises organiseert verschillende rondvaarten door de stad in hun knaloranje rondvaartboten. Het bedrijf organiseert diverse rondvaarten in combinatie met andere activiteiten in de stad. Classic Boat Tours organiseert prachtige rondvaarten in stijl. Bij Jasmijn Rondvaart kun je je rondvaart helemaal zelf samenstellen. Jasmijn organiseert verschillende rondvaart tochten in combinatie met high tea’s, cocktail workshops of karaoke.

Alle rondvaarten in Amsterdam? Boek een rondvaart in Amsterdam.

Appartement aan de Keizersgracht! Dutch Masters Short Stay is een moderne accommodatie aan de Keizersgracht, midden in het centrum van Amsterdam. Vanaf het appartement loopje gemakkelijk naar de verschillende bezienswaardigheden.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

2. De Dam

In het hart van Amsterdam vind je de Dam. Het plein kent een rijke historie. Rond 1270 werd er op deze plek een dam in de Amstel gebouwd. De Dam was vroeger de centrale marktplaats van Amsterdam waar van alles verhandeld werd. In de afgelopen eeuwen hebben er op de Dam heel wat protesten en gewelddadige acties plaatsgevonden. Zo was er in 1535 de Wederdopersoproer en was er een eeuw later een opstand vanwege de kostbaarheden van de Zilvervloot. In de Tweede Wereldoorlog werden hier ook vele onschuldige burgers gedood tijdens een schietpartij. Midden op de Dam staat het Nationaal Monument. Dit monument uit 1956 is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar wordt hier de dodenherdenking gehouden. Aan de Dam vind je verschillende gebouwen die noemenswaardig zijn. Zo kun je hier het Koninklijk Paleis, de Nieuwe kerk en het Madame Tussaud bewonderen. Het is een prachtig plein om over heen te wandelen. Je kunt er genieten van de vele straatartiesten en je laten verwonderen door de imposante gebouwen. Vanaf de Dam loop je zo de bekende winkelstraten in. 

Hotel tip! Hotel TwentySeven is een schitterende hotel aan de Dam met prachtige kamers. Het is een mooi hotel als je wilt overnachten in luxe midden in het centrum van Amsterdam.

Leestip! 10 mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

3. Koninklijk Paleis

Aan de Dam ligt het Koninklijk Paleis. Het paleis is ontworpen door Jacob van Campen en was het stadhuis voor het bestuurlijk en rechtelijke macht van Amsterdam. In 1655 werd het gebouw in gebruik genomen. Door de eeuwen heen heeft het pand verschillende functies gehad. In 1808 werd door Koning Lodewijk Napoleon besloten dat het een paleis moest worden. Vandaag de dag ontvang het Koningshuis in dit Paleis de officiële staatsbezoeken. Het paleis is ook toegankelijk voor publiek. Je kunt je er helemaal laten verwonderen door de marmeren vloeren, verschillende schilderijen, kandelaars en sculpturen. Daarnaast is er ook een jaarlijkse tentoonstelling die je kunt bekijken. Je kunt er voor kiezen om het paleis op eigen houtje te bekijken of om van een gids een rondleiding van een uur te krijgen. Tijdens de rondleiding kunt je van alles leren over het koninklijk huis en de geschiedenis van dit imposante gebouw. Een indrukwekkende zaal in het Koninklijk Paleis is de Burgerzaal. In deze zaal konden bezoekers uit binnen en buitenland terecht. De zaal is vormgegeven als een universum met de mens als middelpunt. Vandaag de dag wordt deze zaal nog steeds gebruikt voor ontvangsten uit het buitenland. 

Koninklijk Paleis Amsterdam! Tickets Koninklijk Paleis kopen.

Overnacht in een Tiny House! Dit unieke natuurhuisje aan de rand van Amsterdam is een knusse Tiny House met uitzicht op het platteland. De accommodatie is geschikt voor 2 personen en is inclusief ontbijt en twee fietsen waarmee je de stad kunt ontdekken.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

4. Anne Frankhuis

Eén van de bekendste musea voor nationale én internationale toeristen in Amsterdam is het Anne Frank huis. Voor de Tweede Wereldoorlog besloot de Joodse familie Frank om naar Nederland te vluchten. Eenmaal in Nederland moesten ze onderduiken in het achterhuis. Ruim twee jaar zat het gezin ondergedoken in het Achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. In het museum waan je je weer helemaal in de periode dat de familie Frank hier woonde. De kamers van het Anne Frank huis ademen nog steeds dezelfde sfeer als toen. Met behulp van foto’s, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers worden de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld geïllustreerd. Ook kun je er het geruite dagboek van Anne en andere originele documenten bekijken. Pas wel op, het Anne Frank huis is helaas slecht toegankelijk voor mindervaliden. Het is een prachtige bezienswaardigheid die je niet wilt missen als je een bezoek brengt aan Amsterdam!

Tip! Ontdek het leven van Anne Frank in Amsterdam tijdens een stadswandeling met gids. Tijdens de wandeling krijg je een kijkje in het leven van de Joodse gemeenschap en breng je onder andere een bezoek aan de synagoge

Modern appartement! Dit appartement aan de Prinsengracht ligt tegenover het Anne Frank huis is heeft moderne en ruime kamers met een prachtig uitzicht over de gracht.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

5. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland. Het Rijksmuseum telt zo’n 200 zalen en heeft een collectie van ruim 1 miljoen voorwerpen. Tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum kunt je de kunstwerken van verschillende bekende Nederlandse kunstenaars bewonderen, zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Daarnaast vind je er ook grote werken van internationale kunstenaars. Zo vind je er Aziatische en Italiaanse kunststukken. Het meest bekende kunstwerk van het museum is de Nachtwacht van Rembrandt. Over dit indrukwekkende schilderij kun je je blijven verwonderen. Het schilderij bestaat uit verfijnde details en lichtinvallen. Het Rijksmuseum is zo groot dat je er uren in kunt dwalen. Het is daarom ook zeker een aanrader om er een hele dag voor uit te trekken, zodat je alles goed kunt bewonderen.

Boek hier je ticket voor het Rijksmuseum

Overnacht in een grachtenpand! Dit appartement in Amsterdam is een gerenoveerd grachtenpand met een schitterende inrichting. De accommodatie is geschikt voor 4 personen en ligt midden in het centrum. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

6. Van Gogh Museum

Een interessant museum in Amsterdam is het Van Gogh Museum aan het Museumplein. De verzameling van het museum bestaat uit ruim 200 schilderijen van Vincent van Gogh. Daarnaast kun je er ook nog zo’n 500 tekeningen en 700 brieven bewonderen van de kunstenaar. In 1960 is door de familie van Vincent van Gogh de Vincent van Gogh stichting opgericht. In 1962 werd een overeenkomst getekend tussen de familie van Gogh en de Staat der Nederlanden om de verzameling te kopen onder voorwaarde dat de gehele collectie in een museum zou worden ondergebracht. Het museum werd in 1973 geopend. Naast kunstwerken van Van Gogh vind je er ook een aantal werken van kunstschilders die door hem zijn beïnvloed of met hem hebben samengewerkt. Het museum heeft werken van Paul Gauguin, Jozef Israëls en Claude Monet. Naast de vaste collectie vind je in het museum ook indrukwekkende tijdelijke tentoonstellingen. In het museum kun je niet alleen schilderkunsten bewonderen, maar je kunt er ook een hele hoop leren over het leven van de kunstenaar zelf. Het is een interessant museum als je fan bent van kunst.

Boek hier je ticket voor het Van Gogh Museum

Overnacht in een brugwachtershuisje! Deze accommodatie biedt een unieke ervaring. Je overnacht namelijk in een oud brugwachtershuisje! De accommodatie is geschikt voor twee personen en heeft een slaapkamer en een luxe badkamer. In 15 minuten fietsen ben je in het centrum van Amsterdam

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

7. Rembrandthuis

Een interessant museum in het centrum van Amsterdam is het Rembrandthuis. Het museum is gevestigd in het voormalige huis van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Van 1639 tot 1658 heeft de schilder hier gewoond met zijn vrouw. Hij kocht het pand aan de Jodenbreestraat 4 voor zo’n 13.000 gulden, een enorm bedrag voor die tijd. In het Rembrandthuis kun je van alles leren over de schilder en kun je ook verschillende etsen van hem bewonderen. Door middel van een audiotour leer je het imposante gebouw kennen. Als je door de 17e eeuwse kamers wandelt, waan je je helemaal in de tijd van Rembrandt. Het interieur is nog helemaal in oorspronkelijke staat. Je kunt ook de werkplaats van Rembrandt bewonderen waar hij velen uren van zijn leven heeft doorgebracht. Je leert niet alleen hoe Rembrandt was as schilder, maar ook hoe hij was als ondernemer, leermeester, en Amsterdammer. In het museum vind je ook een tentoonstelling met verschillende schilderijen van Rembrandts voorgangers, tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Rembrandt van Rijn.

Kaartjes voor het Rembrandthuis? Boek hier je ticket voor Het Rembrandthuis

Overnacht in de werkplaats van Rembrandt! Deze B&B is gevestigd in een van de oude werkplaatsen van Rembrandt. Het appartement is van alle gemakken voorzien en heeft een mooie uitzicht over de grachten.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

8. Het Amsterdam Museum

Wie van alles te weten wil komen over de stad zelf, moet een bezoekje brengen aan het Amsterdam Museum. Tot 2010 heette dit museum het Amsterdams Historisch Museum. Het museum is opgericht in 1926 en bevond zich lange tijd aan de Waag op de Nieuwe Markt. In 1975 verhuisde het museum naar de Kalverstraat, waar het vandaag de dag nog gevestigd is. Samen met het Stadsarchief Amsterdam heeft het museum een grote collectie aan historische elementen van Amsterdam. De museumcollectie bestaat ui zo’n 80.000 objecten, zoals schilderijen, beelden, tekeningen, meubelen, glas en nog veel meer. Ook vind je in het museum een aantal archeologische vondsten die door de gemeente Amsterdam zijn opgegraven. In het museum kun je een aantal bekende hoogtepunten bewonderen, zoals de Anatomische les van Rembrandt van Rijn en het Gezicht op Amsterdam in Vogelvlucht van Cornelis Anthonisz. Omdat de collectie van het museum zo groot is, is niet alles te zien in het museum. De gehele collectie is wel in een online database te vinden. 

Koop hier je ticket voor het Amsterdam Museum

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

9. Het Vondelpark

Een zeer geliefd park onder inwoners en toeristen van Amsterdam is het Vondelpark. Het bekende park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid en is geopend in 1865. Toen heette het park nog het Nieuwe Park. Pas in 1867, na de onthulling van het standbeeld van Joost van den Vondel, werd de naam veranderd in het  Vondelpark. Jaarlijks trekt het park zo’n 10 miljoen bezoekers en dat is niet voor niets. Het is een prachtig park waar je uren in kunt wandelen. Op verschillende plekken in het park vind je restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Daarnaast vind je er ook een hostel en een tennisbaan. Voor de kinderen is er ook van alles te doen in het Vondelpark. Ze kunnen er spelen in de speeltuin of in de zandbak en tijdens de warme zomerdagen kunnen ze afkoelen in het pierenbadje. Het Vondelpark heeft een aantal prachtige vijvers met fonteinen en bruggen die je kunt bewonderen. Als je even tot rust wil komen in het drukke Amsterdam is een bezoekje aan het Vondelpark zeker een aanrader!

Vakantiepark tip! Landal Volendam is een prachtig vakantiepark in Volendam met luxe accommodaties op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Amsterdam. Het vakantiepark is gelegen aan het Markermeer en heeft een fietsverhuur zodat je met de fiets de omgeving kunt ontdekken.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

10. De Oude Kerk

Het oudste nog bestaande gebouw in Amsterdam is de Oude Kerk. De kerk is rond begin 14e eeuw ontstaan en was toen gewijd aan de heilige Nicolaas bisschop van Myra. Elke zondag worden er in de Oude Kerk nog steeds kerkdiensten gehouden. Het is een prachtige kerk om te bezoeken. Ondanks dat er tijdens de beeldenstorm verschillende heiligenbeelden en kerkschatten vernield zijn, kun je er een aantal bewaarde kerkschatten bewonderen. Daarnaast kun je er de historische stijlkamers bekijken. In de gotische kerk is ook een museum voor hedendaagse kunst waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn. Laat je bewonderen door de verschillende kerkschatten en het indrukwekkende orgel. De Oude kerk is een prachtige bezienswaardigheid waar je kunt genieten van historische en hedendaagse kunstwerken die hier bij elkaar komen.

Leestip! 10x een stedentrip in Nederland in de winter

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

11. Heineken Experience

Sinds 1863 wordt er in de Heineken Brouwerij al het wereldbekende bier geproduceerd. Omdat de brouwerij in 1988 verhuisde, werd besloten om van de brouwerij een interactief en interessant museum te maken, de Heineken Experience. Tijdens de Heineken Experience krijg je van alles te weten over het brouwen van het bier en de geschiedenis van dit bekende familiebedrijf. Je neemt een kijkje in de oude brouwerij en krijgt van alles te zien over de innovaties van het Heineken-lab. Daarnaast kun de verschillende reclames van Heineken bekijken. Ook mag je zelf aan de slag. Je kunt er namelijk een gepersonaliseerde flesje bier bottelen. Na de experience kun je terecht in The World Bar of de Heineken Tasting Bar waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. De Heineken Experience is een leuke ervaring voor bierliefhebbers! 

Kaartjes kopen? Tickets voor Heineken Experience.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

12. De A’DAM Toren

Aan de noordkant van de IJ-oever staat de A’DAM Toren. De toren, van zo’n 80 meter hoog, is ontworpen in 1966 in opdracht van Shell. Het bedrijf wilde namelijk een nieuw kantoor voor de directie en de algemene diensten. De toren kreeg de naam Toren Overhoeks, omdat het in een hoek van 45 graden gedraaid staat ten opzichte van de oever van ’t IJ. In 2003 is het gebouw gekocht door de gemeente Amsterdam. Lange tijd was het pand een bedrijfsverzamelgebouw totdat in 2014 werd besloten om de toren te herontwikkelen. De naam van de toren werd veranderd naar A’DAM Toren. De toren is vandaag de dag een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een restaurant. Het restaurant heeft een panoramisch uitzicht. Vooral het observatiepunt op het dak is erg geliefd onder toeristen. Op het dak van de A’DAM toren heb je een adembenemend uitzicht over Amsterdam en omgeving. Een erg populaire attractie op het dak is de schommel. De schommel hangt iets over de reling van het dak, waardoor je zo 100 meter naar beneden kan kijken. Tegen betaling kun je schommelen op deze hoogste schommel van Europa. Het is een unieke ervaring die je niet wilt missen. 

Overnacht in de A’DAM Toren! Hotel Sir Adam bevindt zich in de toren en biedt een schitterende uitzicht over de stad. Het hotel heeft ruime kamers die modern zijn ingericht. Met de veerpont ben je in 2 minuten bij het centraal station.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

13. Het Koninklijk Concertgebouw

Een imposant gebouw in Amsterdam is het Koninklijk Concertgebouw. Het gebouw werd geopend in 1888 en bestaat uit diverse concertzalen, zoals de Grote zaal, de Kleine zaal, de Koorzaal en de Spiegelzaal. Het is zowel van binnen als van buiten een indrukwekkende verschijning. Het gebouw is ontworpen door architect Adolf Leonard van Gendt naar voorbeeld van het Neue Gewandhaus in Leipzig. Het Concertgebouw heeft net als dat gebouw, wat in 1943 werd vernield, vloeiende lijnen en ronde hoeken. De bouwstijl van het Koninklijk Concertgebouw heeft veel weg van het Weens classicisme en de gevel heeft verschillende neorenaissancistische kenmerken. De verschillende zalen met prachtige decoraties zijn schitterende om te bezoeken. Jaarlijks vinden er zo’n 800 concerten per jaar plaats. Het is de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest en ook het Nederlands Philharmonisch Orkest treed hier regelmatig op. Het is zeker een aanrader om eens een concert mee te maken in het Koninklijk Concertgebouw. 

Kaartjes kopen voor het Concertgebouw.

Overnachtingstip! Overnacht op een woonboot in de Amstel in de Rivierenbuurt. De accommodatie is geschikt voor 2 personen en heeft een moderne inrichting. Bij de woonboot is een terras aan het water en is er ook een parkeerplaats.

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

14. Madame Tussauds

Madame Tussauds in Amsterdam is een van de velen wassenbeeldenmusea van Madam Tussauds wereldwijd. De vestiging in Amsterdam werd in 1970 geopend aan de Kalverstraat. Later is het museum verhuisd naar de Dam in een deel van het gebouw van het kledingwarenhuis Peek & Cloppenburg. In het museum kun je verschillende wassen beelden bewonderen van bekende personen en Nederlanders uit de sportwereld, politiek en filmwereld. De beelden worden in London gemaakt. Hoewel het vroeger nogal een statisch museum was, bestaat het vandaag de dag uit verschillende interactieve elementen.  Op de foto met Lil’ Kleine of Prins Harry en Meghan Markle, het kan allemaal. Madame Tussauds is een interessant museum waar je uren in kunt struinen.

Boek hier je ticket voor Madame Tussauds

Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

15. Brouwerij ’t IJ

Amsterdam heeft naast Heineken nog andere bierbrouwerijen die erg geliefd zijn. Eentje daarvan is Brouwerij ’t IJ. In Brouwerij ’t IJ worden alleen speciaalbieren gebrouwen. De brouwerij is in 1983 opgericht door Kaspar Peterson. De eerste bieren die werden gebrouwen waren de Zatte en de Natte. In de jaren die volgde, werden en meer vaste biersoorten en diverse seizoensbieren aan het assortiment toegevoegd. Op twee locaties in de stad kun je terecht voor een proeverij van deze speciaalbieren. Naast de originele brouwerij Molen de Gooyer vind je een van deze proeflokalen. In het Vondelpark vind je Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis waar je ook verschillende biertjes kunt proeven. Je kunt in de brouwerij elke vrijdag, zaterdag en zondag een rondleiding krijgen. Tijdens deze rondleiding kom je van alles te weten over de geschiedenis van de brouwerij en wordt het proces van brouwen uitgelegd. Na de rondleiding kun je even helemaal tot rust komen in het proeflokaal met een speciaal biertje van brouwerij ’t IJ. 

Plan bezoek aan Amsterdam
De fijnste hotels in Leiden boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Leiden bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Leiden? Boek dan een vakantiepark bij Roompot of Landal.

Meer over Amsterdam, lees dan ook:

Veelgestelde vragen over Amsterdam:

Wat zijn mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland?

Haarlem, Naarden en Volendam zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland. Bekijk hier alle 10 mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland!

Wat zijn leuke steden voor een stedentrip in Nederland in de Winter?

Nijmegen, Maastricht en Leiden zijn een aantal leuke steden voor een stedentrip. Lees hier alles over de 10 leukste steden voor een stedentrip in Nederland in de winter!

Wat zijn de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Amsterdam?

Een aantal leuke plekken waar je bijzonder kunt overnachten in Amsterdam zijn de voormalige brugwachtershuisjes, havenkranen en het game hotel. Bekijk hier 16 plekken waar je origineel kunt overnachten in Amsterdam.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Dagje of weekendje naar Alkmaar? Ontdek in dit artikel dan alvast de mooiste bezienswaardigheden in deze Noord-Hollandse kaasstad.