Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Ontdek het eiland Terschelling

Terschelling maakt net als Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog onderdeel uit van de Waddeneilanden. Het eiland heeft veel te bieden. Het heeft uitgestrekte stranden, prachtige natuurgebieden en schattige dorpjes. Het is een walhalla voor sport- en natuurliefhebbers. Er is op Terschelling van alles te doen. Zo kun je er wadlopen, natuurgebied de Boschplaat bezoeken of een wandeling maken naar het Drenkelingenhuisje. Bij Seinpaalduin, het hoogste puntje van Terschelling, heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Wil je liever wat cultuur snuiven? Dan kun je een bezoekje brengen aan de verschillende musea die Terschelling rijk is, zoals het Wrakkenmuseum of het Bunkermuseum. Je kunt ook lekker gaan winkelen in West-Terschelling of Midsland. Kortom, Terschelling heeft genoeg te bieden. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling! 

Lees ook: Top 10 vakantiehuizen op Terschelling!

1. Midsland

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Midsland is het grootste dorp van Terschelling en bevindt zich midden op het eiland van het bewoonde gedeelte. In Midsland wonen ongeveer 1300 mensen. Het dorp kent een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen kreeg de stad al een belangrijke functie als bestuurlijk centrum van Terschelling. Van oorsprong is Midsland een boerendorp waar veehouderij de belangrijkste bron van inkomsten was. Tegenwoordig leeft het overgrote deel van de bevolking van toerisme. Midsland is een gezellig stadje om te bezoeken. In het dorpje kun je onder andere een mooi kerkje bekijken, de kruiskerk. Het kerkje is gebouwd in 1881 en staat midden in het centrum. In het dorp vind je gezellige restaurants, cafés, en andere horecagelegenheden. Ook zijn er leuke winkeltjes waar je kunt shoppen. Daarnaast wordt er ieder jaar in Midsland een veemarkt gehouden. Het is een heerlijk dorpje waar je kunt struinen. 

Hotel tip! Pension de Wadvaarder is een schitterende accommodatie met ruime kamers in het centrum van Midsland!

Leestip! De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland

2. Het Wrakkenmuseum

Een grappig museum om te bezoeken op Terschelling is het Wrakkenmuseum. In het museum kun je verschillende opgedoken wrakstukken bewonderen. In het museum vind je allerlei interessante objecten en wrakstukken uit de periode 1650 tot heden. Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. Sinds 1976 zijn er door de duikers van Terschelling zo’n 150 scheepswrakken opgedoken. Dit waren zowel moderne als historische schepen. Ook zijn er door de jaren heen verschillende voorwerpen opgedoken afkomstig uit de oude schepen. In het Wrakkenmuseum kun je je helemaal laten meeslepen door de spannende verhalen over de gebeurtenissen die er op en rond Terschelling hebben plaatsgevonden. Je kunt er een uitgebreide collectie bekijken, van oude vrachtschepen tot gevonden brieven in een fles. Achter het museum vind je de Piratentuin. Hier kunnen de kinderen zich helemaal uitleven. Er is een boomhut, een piratenboot en een kasteel. Voor de volwassenen is er een eetcafé waar je kunt genieten van een hapje of een drankje. 

3. West-Terschelling

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Een leuk dorp om te bezoeken op Terschelling is West-Terschelling. Het dorp heeft zo’n 2570 inwoners en is daarmee het grootste dorp op het eiland. In de volksmond wordt West-Terschelling vaak West genoemd. Het dorp is rond de 12e eeuw ontstaan op een zandplaat. In het centrum van West-Terschelling vind je een aantal interessante bezienswaardigheden. Zo is er een leuk kerkje wat je kunt bezoeken, de Westerkerk. Ook de winkelstraten Torenstraat en Boomstraat zijn zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je terecht voor winkels, hotels en restaurants. Daarnaast vind je in West-Terschelling ook de vuurtoren Brandaris. Ook het voormalige gemeentehuis is een interessant pand om te bewonderen. In de haven vind je het Wakend Oog. Dit wachthuisje diende vroeger als plek van bescherming voor de vissers. Ook de haven van Terschelling is een leuke bezienswaardigheid. Hier kun je uren struinen langs de mooiste schepen. Een aantal leuke musea die je kunt bezoeken tijdens een bezoekje aan West-Terschelling zijn het centrum voor natuur en landschap en Museum ’t Behouden Huys.

Vakantiepark tip! Landal Vakantiepark West-Terschelling is een heerlijk vakantiepark op loopafstand van het dorpscentrum

Leestip! 10 prachtige bezienswaardigheden op Texel

4. Natuurgebied De Boschplaat

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Natuurgebied De Boschplaat is een prachtig natuurreservaat aan de oostkant van Terschelling. Het gebied was vroeger een losse zandplaat en wordt sinds de 20e eeuw verbonden met het Terschelling door een stuifdijk van zo’n 9 kilometer. Door de naam zou je denken dat de Boschplaat vroeger bebost is geweest, maar dat is echter niet het geval. Bos betekent in de oude taal namelijk “verhoging in het landschap” of “duin”. Het is een prachtig natuurgebied om te bezoeken. Het natuurgebied is rijk aan flora en fauna. Op de Boschplaat broeden zo’n 65 verschillende vogelsoorten. Daarnaast is het zoute water van de Boschplaat ook rijk aan bijzondere vissen en slakken. De Boschplaats bestaat uit diverse soorten planten en duinen. De uitgestrekte stranden zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een bezoekje aan de Boschplaat. Ook vind je in de Boschplaat kwelders, stukken polder die bestaan uit moerassen. Deze kwelders zijn de belangrijke broedplaatsen voor vogels. Je kunt in het natuurgebied de Boschplaat heerlijk wandelen of fietsen. Je kunt een korte wandeling maken van 1 á 2 uur, maar er zijn ook lange wandeltochten uitgestippeld door het natuurgebied waar je de hele dag zoet mee kan zijn. Vanaf het dorpje Oosterend lopen er ook verschillende fietspaden door het natuurgebied. Leuk feitje: de Boschplaat is een van de weinige plekken in Nederland waar je ’s nachts nog totale duisternis hebt en de heldere sterrenhemel kunt ervaren.

Prachtig appartement! De Lepelaar is een schitterende accommodatie met een moderne inrichting en vrij uitzicht.

5. Vuurtoren Brandaris

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

In het dorpje West-Terschelling staat de vuurtoren Brandaris. De eerste versie van de vuurtoren is gebouwd in 1323. Het is daarmee de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. De vuurtoren werd gebouwd zodat het kon dienen als baken voor de schepen die op weg waren naar Amsterdam. De vuurtoren is vernoemd naar Sint Brandaan, een oude heilige en zeevaarder. In het dorp West-Terschelling stond de Sint-Brandariuskerk ter ere aan deze man. De toren van de Brandaris werd ook lange tijd gebruikt als kerktoren voor deze kerk en als gevangenis. Door de jaren heen is de Brandaris meerdere malen gerenoveerd en herbouwd. Het huidige gebouwd dateert uit 1594. De Brandaris is niet voor publiek toegankelijk. Wel is het zeker een aanrader om de vuurtoren van wat dichterbij te bekijken. De vuurtoren Brandaris zorgt voor een mooi beeld waar je zeker een plaatje van wilt schieten.

Unieke accommodatie! Overnacht op een zeilschip in de haven van West-Terschelling

6. Bunkers van Terschelling

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Een interessante bezienswaardigheid voor jong en oud zijn de bunkers van Terschelling. De bunkers liggen verspreid over het hele eiland en zijn zeker een bezoekje waard. Een interessante bezienswaardigheid om te bezoeken is de Tigerstelling. Dit bunkercomplex bestaat uit zo’n 85 bunkers en is omgebouwd tot Bunker museum waar je van alles kunt zien, horen en lezen over de rol die de bunkers hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers hebben in de Tweede Wereldoorlog gefungeerd als observatieposten en radarstellingen die de bommenwerpers in de lucht konden waarnemen. In het museum kun je onder andere maquettes en een film bekijken die je helemaal meenemen in de geschiedenis. Je kunt de bunkers van binnen alleen bezoeken met een gids. Tijdens de rondleiding krijg je van alles te horen en ervaar je hoe het is om in een bunker te leven. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur. In het museum is ook aan de kinderen gedacht. Voor hen is er een speciaal speurboekje. Wil je liever wandelen en op die manier de bunkers ontdekken? Op het eiland zijn verschillende bunkerwandelingen uitgestippeld die je langs de mooiste bunkers leidt. 

Lees ook: Top 10 vakantiehuizen op Terschelling!

Camping tip! Camping Cupido is een gezellige familiecamping op Terschelling gelegen aan een duinmeer

7. Seinpaalduin

Een uniek plekje op Terschelling is Seinpaalduin. Seinpaalduin is het hoogste punt van Terschelling en ligt op zo’n 31,4 meter hoogte. Op dit punt staat een klein huisje. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk zendhuisje. Seinpaalduin is een schitterend plek om te bezoeken. Vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht over de verschillende landschappen van Terschelling en de zee. Bij helder weer kun je zelfs Vlieland zin liggen. In 2014 is er een speciaal familiepad aangelegd waardoor het uitkijkpunt ook toegankelijk is geworden voor rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens. Het Seinpaalduin is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving. Een route van 4,5 kilometer leidt je via de Doodemanskisten naar het Seinpaalduin. Een interessant bezienswaardigheid vlak bij het uitzichtpunt is Bunker Seinpaalduin, een bunker verscholen in de duinen. 

Hotel tip! Wellness Caracol is een luxe wellness-hotel waar je helemaal tot rust kunt komen.

8. Het drenkelingenhuisje

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Het Drenkelingenhuisje is een interessant bezienswaardigheid voor jong en oud. Het huisje is een voormalige schuilplaats voor drenkelingen. Aangezien op deze plek de meeste schipbreuk werd geleden, omdat de zee hier zo woest was, werd besloten om hier een huisje neer te zetten waar de drenkelingen zich de eerste uren konden redden. Het huisje ligt op zo’n 7 kilometer afstand van de “bewoonde wereld” van het eiland. Het is een prachtig huisje om te bezoeken, maar je moet er dus wel een eindje voor wandelen. Ook is er de mogelijkheid om met een excursie het drenkelingenhuisje te bezoeken. Je kunt er bijvoorbeeld heengebracht worden een 4×4 jeep. Een unieke ervaring is om het drenkelingenhuisje met de huifkar te bezoeken. Vanaf Oosterend vertrekken er in de zomermaanden wekelijks huifkartochten naar het huisje. Het houten huisje op hoge palen is zeker een aanrader om te bezoeken als je op Terschelling bent. 

Leestip! Ontdek de hoogtepunten van de 5 Waddeneilanden

9. Wadlopen

Een leuke activiteit om te doen op een van de waddeneilanden is wadlopen. Dit kan ook bij Terschelling! Tijdens een heerlijke wandeling door het slib kun je helemaal tot rust komen in de natuur. Het is gevaarlijk om zelf te gaan wadlopen, omdat het water onverwachts van eb naar vloed kan veranderen. Gelukkig zijn er verschillende organisaties op Terschelling die diverse excursies organiseren over de wadden. De excursies worden geleid door ervaren gidsen die alle gevaren van de waddenzee goed kennen. Tijdens een wandeling kun je verschillende planten, vogels en vissen spotten. Met een beetje geluk kom je ook zeehonden tegen! De drooggevallen zeebodem bestaat onder andere uit zandbanken, kwelders, slikvelden en diepe geulen. Een leuke organisatie die wadlopen organiseert op Terschelling is Puur Terschelling. Het bedrijf organiseert verschillende tochten in de ochtend en in de middag. Avontuurlijk Wadlopen organiseert een paar keer per jaar uitdagende wandelingen over de wadden van Harlingen naar Terschelling. Tijdens een tocht van 6 uur loop je over de wadden. Deze tocht is alleen weggelegd voor de echte sportievelingen onder ons.

Lees ook: Wandelen op Terschelling, de 10 mooiste wandelroutes!

Natuurhuisje tip! Dit natuurhuisje in Formerum ligt vlak bij de midden op het platteland van Terschelling

10. De bessenschuur

Een lokale bezienswaardigheid van Terschelling is de Bessenschuur. Terschelling staat bekend om de cranberries en de producten die hiervan gemaakt worden. Het verhaal gaat dat velen schepen die cranberries vervoerden van Engeland naar Scandinavië schipbreuk leden voor de kust van Terschelling. Daardoor zijn er meerdere houten tonnen aan land van Terschelling gekomen met cranberries. Midden in het bos aan de badweg van West-Terschelling staat de Bessenschuur. De schuur is zo’n 85 jaar geleden gebouwd en heeft een originele amerikaanse architectuur. Het is de enige originele Bessenschuur van Europa. Het is een heerlijke plek om een bezoekje te brengen. In de Bessenschuur kunt u terecht voor een goede bak koffie of thee en verschillende gebakjes met cranberries. Daarnaast zit er in de Bessenschuur ook een Cranberry museum waar je het een en ander kunt leren over de Cranberries op Terschelling. Daarnaast kun je hier ook een potje cranberry jam of cranberry wijn kopen. 

Plan je vakantie op Terschelling:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Tip! Bijzonder overnachten op Terschelling

Wil je je vakantie op Terschelling echt onvergetelijk maken? Boek dan een bijzonder verblijf op het Waddeneiland, zoals een safaritent of voormalige uitkijkbunker. Bekijk hieronder onze tips.

Safaritent op BoerenBed De Zeekraal – 6 personen

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Wil je een vakantie naar Terschelling plannen en zijn jullie of de kinderen echte dierenliefhebbers? Dan is een verblijf op BoerenBed De Zeekraal in Oosterend een echte aanrader. Op de boerderijcamping overnacht je in een stoere safaritent en laten de eigenaren je zien hoe de schapen worden gemolken. Je kunt zelfs schapenkaas en schapenroomijs proeven, en er is een boerderijwinkel waar je van alles kunt kopen.

Bekijk BoerenBed De Zeekraal

Duinhuisje in Midsland-Noord – 6 personen

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Ten noorden van het dorp Midsland ligt dit mooie vakantiehuis dat in 2021 volledig gerenoveerd is. Hier geniet je van een romantisch verblijf op een groot stuk eigen gazon. Het huisje ligt tegen de duinen en biedt een fantastisch uitzicht vanuit de woonkeuken. Op de bagane grond vind je een woonkamer, woonkeuken en slaapkamer met badkamer. Een open trap naar boven leidt je naar nog 2 ruime slaapkamers en een badkamer met toilet.

Bekijk het duinhuisje

Slapen in een voormalige uitkijkbunker – 2 personen

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Midden in het bos, aan de rand van het dorpje Hoorn, kun je overnachten in een voormalige uitkijkbunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker ligt op een duin en is omgebouwd tot een mooie studio voor 2 personen. Het is de ideale plek voor een romantische of creatieve vakantie, of om gewoon even samen (of alleen) op te laden. Aan de voorkant beschik je over een klein terras met zitjes en een tafeltje.

Bekijk de uitkijkbunker

Meer inspiratie voor je vakantie op Terschelling? Lees ook:

Veelgestelde vragen over Terschelling:

Wat zijn de hoogtepunten van de 5 waddeneilanden?

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn 5 prachtige eilanden. Bekijk hier de hoogtepunten van de waddeneilanden!

Wat zijn 10 prachtige bezienswaardigheden van Texel?

Nationaal park Duinen van Texel, Ecomare, de Slufter en Den Burg zijn een aantal bezienswaardigheden op Texel. Ontdek hier de 10 prachtige bezienswaardigheden op Texel!

Wat zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland?

Vuurtoren Ameland, Hollum en Maritiem Centrum Abraham Fock zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden op Ameland. Bekijk de 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland hier!

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes op Terschelling?

Overnachten in een natuurhuisje op Terschelling? Een paar van onze favorieten liggen in Formerum, Oosterend en Midsland aan Zee. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes op Terschelling.

Wat zijn de leukste vakantieparken op Terschelling?

Nog op zoek naar een verblijf voor je vakantie op Terschelling? Boek een accommodatie op een vakantiepark! Een paar van de mooiste vakantieparken op Terschelling zijn Beach Park Schutterbos en Landal West Terschelling. Beijk hier de top 4 vakantieparken op Terschelling.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

man met een zoontje die op het grasveld naast een rieten cottage voetballen. Daarnaast staat een moeder en zit een dochtertje aan de tafel op het terras.

De 4 leukste & beste vakantieparken op Terschelling

Op zoek naar een vakantiepark op Terschelling? Bekijk het overzicht van de 4 leukste en beste vakantieparken op het Waddeneiland.