Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Twente

In Twente kun je heerlijk wandelen door heide, hooilanden, glooiende akkers, zeldzame veengebieden en zelfs door heuvelachtige landschappen. Je kunt er mooi wandelen door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en langs het romantische riviertje de Dinkel. Ontdek de prachtige natuur van het Lutterzand en het Springendal. Waan je helemaal in de geschiedenis tijdens een wandeling over de landgoederen die Twente rijk is of tijdens een wandeling bij Vliegbasis Twenthe. In Twente kun je veel mooie en afwisselende wandelingen maken. Bekijk hier onze 10 favoriete wandelroutes in Twente!

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen in Twente gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Twente, Salland, Achterhoek. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Wandelroute Twentse Wallen – 13 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

De Wandelroute Twentse Wallen is één van de mooiste wandelroutes door het Hof van Twente. De wandelroute is immers niet voor niets verkozen tot wandelroute van het jaar 2018! De wandelroute is samengesteld door Truus Wijnen, Tukker in hart en nieren, die al de Twentse wallen beklommen heeft. De 13 kilometer lange wandelroute neemt je letterlijk en figuurlijk mee naar verrassende hoogtepunten van het Twentse landschap. Zo beklim je aan het begin van de route de Markelose berg, waar je een schitterend uitzicht over de omgeving hebt en waar goed te zien is dat er verschillende heuvelruggen in de omgeving liggen. Even later loop je door het buurtschap Stokkum. Hier kom je langs een aaneenschakeling van authentieke boerderijen, waarvan een enkele een monumentale status heeft. De wandeling is al met al een prachtige, gevarieerde wandeling. En ideaal: halverwege de wandelroute vind je Theehuis Hoesinkhof. Hier kun je een tussenstop maken om wat te eten of te drinken. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een warm kopje thee en overheerlijke scones. De wandelroute begint en eindigt bij het VVV-kantoor in Markelo en kun je hier downloaden.

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Twente

Dit boshuisje in Lonneker ligt op een prachtige locatie in Twente, midden in een groot natuurgebied, en is geschikt voor 2 personen. Meer informatie…

2. ANWB Wandelroute Fruitig Twente – 16 of 23,5 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Ontdek de schoonheid van Twente met zijn akkers, oude hallenhuisboerderijen, grazende koeien, essen en beekdalen tijdens de wandelroute Fruitig Twente van de ANWB. Tijdens deze route kom je langs allerlei Twentse fruitkwekerijen en kun je je tanden zetten in de lekkerste blauwe bessen, aardbeien, appels en peren. Zo brengt de 16 kilometer lange route je langs Blauwe Bessenkwekrij De Greftenhoeve, Fruitbelevingspark Land van Maas en Webbink en Bosbessenkwekerij De Haarakker. Je kunt de wandeling ook uitbreiden met een extra etappe van 7,5 km naar de Manderveense Aardbei. Deze fruitteler teelt behalve de zomerkoninkjes ook de lekkerste bramen en frambozen. Op de website kun je zien wanneer het fruit rijp is, en als het zover is mag je zelf komen plukken! Kom je buiten de pluktijd, strijk dan neer op het terras of geniet vanuit je eigen auto van iets lekkers in de drive-in. Kies je voor de vers gebakken wafel met aardbeien of het boerenijs met aardbeien en zelfgemaakte saus?

LEES OOK: 10 Vakantieparken in de natuur van Twente

3. Wandelroute Lutterzand Stuifzandroute – 4 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Op zoek naar een korte wandelroute in combinatie met een hapje eten in Twente? Dan is de Lutterzand Stuifzandroute een echte aanrader! De route is 3,7 km lang en je wandelt bij het Lutterzand, een uitgestrekt natuurgebied met dennenbossen, heide- en zandvlaktes en jeneverbesstruiken. Lutterzand Stuifzandroute is een wandelroute van Staatsbosbeheer en begint en eindigt bij het sfeervolle Restaurant Paviljoen Lutterzand. Hier kun je aan het einde van de wandeling terecht voor een gezellig hapje of een drankje in de bistro of op het overdekte terras. De wandelroute is gemarkeerd met oranje paaltjes. Wil je liever nog iets korter wandelen, volg dan de gele paaltjes voor een route van 2,8 kilometer. Door het Lutterzand vind je tal van mooie wandelroutes, dus ook voor wie juist wat verder wil wandelen is er een geschikte route te vinden. Voorbeelden van langere wandelroutes door het Lutterzand zijn het Rondje Lutterzand (10 km) en de Trage Tocht De Lutte – Denekamp (16 km).

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Camping tip! De Rammelbeek

Camping De Rammelbeek is een fijne camping met zwembad aan een riviertje vlakbij Denekamp in Twente. Meer informatie…

4. Wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug – divers

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied tussen de Hanzesteden Deventer en Zwolle aan de ene kant en Twente aan de andere kant. Het nationale park is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door een stuwwal in de ijstijd. Toen het door de jaren heen warmer werd in Nederland, raakte de heuvelrug bebost. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die je door de prachtige landschappen leiden. Behalve wandelaars kunnen ook dierenspotters hier hun hart ophalen. Het nationale park is rijk aan flora en fauna. Je vindt hier de laatste populatie korhoenders van Nederland, een vogel die veel wegheeft van de fazant. Ook kun je hier verschillende hagedissen, vossen en tegenwoordig ook een wolf spotten. De Sallandse Heuvelrug is vooral begroeid met heide, bos en zandvlaktes. Je kunt de Sallandse Heuvelrug al vanaf ver zien liggen. Het landschap heeft verschillende heuvels vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP. Bekijk hier alle wandelroutes van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug.

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiepark tip! Mölke

Vakantiepark Mölke is een gezellige familiecamping- en vakantiepark aan de rivier de Regge in Twente. Meer informatie…

5. Fliegerhorstroute bij Vliegbasis Twente – 24 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Vliegbasis Twente is het startpunt van de indrukwekkende Fliegerhorstroute bij Vliegveld Twenthe. De wandelroute brengt je langs de randen van de voormalige Fliegerhorst, een complex van maar liefst 1500 hectare groot dat de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden. Defensie heeft het gebied verkleind en in 2007 verlaten, maar in 2017 werd het vliegveld weer heropend. Tijdens de wandelroute langs de randen van de Fliegerhorst zie je misschien vliegtuigen en ontdek je de natuur met meertjes, bossen, wei- en hooilanden en boerderijen. De route brengt je naar uitkijkpunten en neemt je mee in de geschiedenis door middel van verhalen en oude militaire objecten. Zo kun je tijdens de wandeling de uitkijktoren van Vliegbasis Twenthe beklimmen, de oude landingsbaan en en een bomkrater bekijken. De Fliegerhorstroute is bewegwijzerd met oranje pijlen en kun je hier downloaden.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente


6. Wandelroute De Dinkel bij Denekamp – 10 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!
Landgoed Singraven

De Dinkel is een ruim 90 kilometer lange grensrivier die begint in Duitsland en in Twente Nederland binnenkomt. Langs het romantische riviertje kun je fraaie wandelingen maken. De wandelroute De Dinkel bij Denekamp is 10,5 kilometer lang en begint en eindigt in het dorpje Denekamp. Je loopt via het eeuwenoude Landgoed Singraven door een deel van het stroomgebied van de Dinkel en via Beuningen weer terug naar Denekamp. Bij Landgoed Singraven kun je stoppen voor een kopje koffie of een heerlijke lunch in Restaurant Watermolen. Natuurlijk kun je ook lekker doorstappen en aan het eind van de wandeling neerstrijken op één van de terrasjes in Denekamp. Wandel je liever iets korter, dan kun je een ingekorte versie van de route lopen. Deze is 8,3 kilometer lang en kun je hier downloaden.

LEES OOK: Top 10 rustieke dorpjes in Twente

7. Boswachterspad Springendal – 18 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Het Springendal is een prachtig natuurgebied met diverse wandelroutes in Twente. Het gebied werd in 1920 gekocht door een Enschedese textielbaas die het landgoed omtoverde tot een schitterend gebied met veel Engelse kenmerken. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door kabbelende beekjes, heidevelden, oude boerderijen en prachtige wandelpaden. Ook zijn er een aantal vijvers die ontstaan zijn door opborrelend water. Een mooie wandelroute door het Springendal is het Boswachterspad. De 18 kilometer lange wandelroute begint op de parkeerplaats bij de Brandtoren en brengt je langs de mooiste hoogtepunten van het natuurgebied. Tijdens de wandeling kan er zomaar een zandhagedisje voor je voeten schieten en met een beetje geluk spot je het vliegend hert, een beschermde en zeldzame keversoort in ons land. Langs de wandelroute staan een aantal bankjes en picknicktafels waar je even tot rust kunt komen.

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Camping tip! Hoeve Springendal

Camping Hoeve Springendal is een groene en rustige camping nabij Oostmarsum in Twente. Meer informatie…

8. Wandelroute Springendal Heideroute – 3 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Liever een korte wandeling door het Springendal maken? Dan is de wandelroute Springendal Heideroute van Staatsbosbeheer een echte aanrader. Deze route leidt je langs een schitterend heideveld, genaamd de Paardenslenkte, in het Springendal in de Twente. Het heideveld is een restant van het zogenaamde ‘onland’ wat ooit grote delen van Twente besloeg. De route is oranje gemarkeerd en begint en eindigt net als het Boswachterspad op de parkeerplaats bij de Brandtoren. Toch iets langer lopen? Dan is de Springendal Bronnenroute van circa 5 kilometer een goede optie. Tijdens deze wandelroute ontdek je de idyllische kant van het Springendal met haar kronkelpaden, vlonderpaden en kabbelende beekjes.

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip: Camping De Witte Berg

Camping De Witte Berg is een charme camping met binnen- en buitenzwembad bij natuurgebied het Springendal in Twente. Meer informatie…

9. OV-stapper Boerskotten (oude NS-wandeling) – 11 of 17 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!
Landhuis De Haer

De OV-stapper Boerkotten is een oude NS-wandeling in Twente. NS mag de wandelroute dan wel uit de collectie gehaald hebben, gelukkig kun je de routebeschrijving op de website van Wandelnet nog gewoon terugvinden! De route start bij Station Oldenzaal en neemt je vervolgens mee over een weids, glooiend landschap met akkers en velden en karakteristieke boerderijen. Je loopt van landhuis De Haer en het Kalheupinkpark naar De Lutte en daarna over het Landgoed Boerskotten terug naar Oldenzaal. De wandelroute is naar Boerskotten vernoemd. Bij dit landgoed vind je nog enkele highlights, zoals een mooi theekoepeltje en een beeld van de Godin van de Jacht. Je kunt de wandelroute hier downloaden als pdf.


10. Autovrije wandelroute in Oldenzaal – 5 km

Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!
Oldenzaal

Vind je het fijn om tijdens je wandeling over smalle weggetjes en wandelpaden te lopen en even geen auto’s tegen te komen? Dan is de Autovrije wandelroute in Oldenzaal de ideale wandeling in Twente. Op de route liggen meerdere mariakapelletjes en landkruizen met ieder een eigen verhaal. Mocht je nog tijd hebben, maak dan zeker ook even een wandelingetje door het centrum van Oldenzaal. Het middeleeuwse stadje wordt ook wel de ‘Glimlach van Twente’ genoemd en heeft gezellige horecagelegenheden en culturele voorzieningen.

Plan je wandelvakantie in Twente
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je natuurlijk bij Booking.com en de mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees meer over Twente:

Veelgestelde vragen over wandelen in Twente:

Wat te doen in Twente?

Twente is ontzettend verrassend! Zo kun je er prachtige kastelen en landgoederen bezoeken, wandelen door de schitterende natuur en vind je er diverse musea en mooie, historische steden. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Twente of ontdek de regio tijdens één van de mooiste wandelroutes in Twente.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Twente?

Een paar van de mooiste bezienswaardigheden in Twente zijn Kasteel Warmelo in Diepenheim, het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, het Zoutmuseum in Delden en de historische stad Enschede. Ontdek hier 10 hoogtepunten van Twente.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Twente?

In Twente kun je fantastisch wandelen over glooiende akkers, door beekdalen en zelfs over heuvels met prachtige uitzichten. Een paar van onze favoriete routes in Twente zijn de wandelroute Twentse Wallen en de ANWB wandelroute Fruitig Twente. Ontdek hier 10 leuke wandelroutes in Twente.

Wat zijn de mooiste dorpen van Twente?

In Twente vind je de mooiste dorpjes, omringd door prachtige natuur. Veel vakantiegangers komen erheen om te wandelen en te genieten van de historie en natuur. Een paar van de mooiste dorpjes in Twente zijn Markelo, Diepenheim en Ootmarsum. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Twente.

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Twente?

Op zoek naar een vakantiepark in Twente? Op deze 10 vakantieparken in de natuur van Twente kun je genieten van een heerlijke vakantie in een rustieke omgeving. De parken zijn ruim opgezet en je kunt er overnachten in mooie en unieke accommodaties, zoals boomhutten, safaritenten en fijne vakantiehuizen.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Blokhut in Beckum

De 10 mooiste tiny houses in Twente

Verblijven in een tiny house, of "klein huisje", wordt steeds populairder. Wij zetten de 10 mooiste tiny houses in Twente voor je op een rij.