De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Ontdek Vlieland

Vlieland is naast Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, een van de waddeneilanden van Nederland. Het eiland is het kleinste eiland van de 5, maar zeker niet de minste. Het schattige eiland heeft veel charme en er is van alles te bezoeken en te beleven. Zo kun je er prachtige natuurgebieden ontdekken, zoals de Kroon’s polders of Vliehors. Daarnaast is Vlieland rijk aan uitgestrekte stranden waar je in de zomer heerlijk kunt zonnebaden en in de winter uren kunt wandelen. Wil je liever wat cultuur snuiven? Breng dan een bezoekje aan de Vuurtoren Vuurduinen of Museum Tromp’s Huys. Interessante musea vind je ook op dit diverse eiland. Zo kun je een bezoekje brengen aan het bunkermuseum of het Noordwester waddencentrum. Voor een dagje shoppen kun je terecht in het dorpje Oost-Vlieland. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder en bekijk de 10 mooiste bezienswaardigheden op het eiland Vlieland! 

Lees tip! 5 mooie vakantiehuizen op Vlieland

1. Oost-Vlieland

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Het enige dorp op Vlieland is Oost-Vlieland. In dit dorp wonen zo’n 1200 inwoners. De officiële naam van het dorp is sinds 2009 eigen Vlieland. Maar vaak wordt het nog Oost-Vlieland genoemd om het verschil tussen het eiland en het dorp aan te geven. Ooit was er ook een ander dorp op het eiland in het westen, genaamd West-Vlieland. Dit dorp werd in 1736 door de zee overstroomd. Het pittoreske dorp Oost-Vlieland is een leuke stad om te bezoeken. Vandaag de dag is het een heerlijk dorpje waar je doorheen kunt struinen. De belangrijkste straat is de Dorpsstraat. Hier vind je winkels en horecagelegenheden. Je kunt hier terecht voor souvenirs, kleding en lokale producten. Vier keer per jaar wordt er in de Dorpsstraat ook een braderie georganiseerd. Tijdens de braderie staat de straat helemaal vol met kramen en worden er leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Ook is er altijd een live optreden. Sinds 1971 is Oost-Vlieland een beschermd dorpsgezicht. In het centrum van Oost-Vlieland zijn 39 panden tot rijksmonument verklaard. In het centrum van Oost-Vlieland vind je onder andere een VVV waar je informatie kunt halen over het eiland. Daarnaast is er ook een kerk in het centrum, de Nicolaaskerk

Hoteltip! Het Vlielandhotel is een modern hotel met een knusse inrichting in het centrum van Oost-Vlieland

2. Vuurtoren Vuurduinen

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Aan de rand van het dorp Oost-Vlieland ligt Vuurtoren Vuurduin. De toren staat op een hoogte van 42 meter en is van verre al te zien. De gietijzeren toren is oorspronkelijk het bovenste gedeelte van een vuurtoren uit IJmuiden. Het gedeelte werd in 1909 op het eiland geplaatst. De vuurtoren staat op het Vuurboetsduin, een van de hoogste duinen van Nederland. Je kunt de toren ook beklimmen! Sinds 1990 is de toren toegankelijk voor publiek. Om de toren te bereiken moet je dus niet alleen de toren zelf beklimmen, maar ook de duinheuvel. De klim op de heuvel is wel pittig, maar de klein op de toren is snel gebeurd. De trap van de vuurtoren heeft maar 51 treden. Vanaf de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee. Wil je wat meer leren over de toren? Dan kun je er ook voor kiezen om een rondleiding te krijgen van een gids. De gids legt je van alles uit over het bestaan van de toren. 

Vakantiepark tip! Landal vakantiepark Vlieduyn is een rustiek vakantiepark met moderne vakantiehuizen voor max. 4 personen.

Leestip! De mooiste bezienswaardigheden van Texel

3. Wadlopen 

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Een leuke activiteit om te doen op een van de waddeneilanden is wadlopen. Dit kan ook bij Vlieland! Tijdens een heerlijke wandeling door het slib kun je helemaal tot rust komen in de natuur. Het is gevaarlijk om zelf te gaan wadlopen, omdat het water onverwachts van eb naar vloed kan veranderen. Gelukkig zijn er verschillende organisaties op Vlieland die diverse excursies organiseren over de wadden. De excursies worden geleid door ervaren gidsen die alle gevaren van de Waddenzee goed kennen. Tijdens een wandeling kun je verschillende planten, vogels en vissen spotten. Met een beetje geluk kom je ook zeehonden tegen! Tijdens de wandeling kan de gids je van alles vertellen over de wadden en de dieren die er leven. Trek je laarzen aan en ga er op uit! Deze beleving wil je niet missen als je een bezoekje brengt aan een van de waddeneilanden. Is het niet het seizoen om te wadlopen? Dan worden er nog steeds wandeltochten georganiseerd op het vaste land om het waddengebied vanaf daar te ontdekken. 

Camping tip! Kampeerterrein Stortemelk is een unieke camping midden in de duinen van Oost-Vlieland

4. Museum Tromp’s Huys

Een interessant museum om te bezoeken tijdens een vakantie op Vlieland is het Museum Tromp’s Huys. In het Tromp’s Huys hebben verschillende commissarissen van de Admiraliteit gewoond. In het museum kun je verschillende kunststukken bewonderen en komt het maritieme verleden helemaal tot leven. Het museum bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten. In de kamers van het huis kun je je helemaal wanen in de begin 20e eeuw. Naast de verschillende kunststukken kun je in het museum ook een uitgebreide foto en klokkencollectie bewonderen en kun je van alles te weten komen over de Vlielandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh. Vanuit het Tromp’s Huys wordt er elke donderdag een Markante Monumentenwandeling gehouden. Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende monumenten. Het Museum Tromp’s Huys organiseert ook rondleidingen in het museum zelf. Onder leiding van een gids krijg je van alles te horen over het leven in dit huis.

Unieke accommodatie in het centrum! De Herbergh van Flielant is een knusse drie-sterren accommodatie op slechts een aantal meter van Museum Tromp’s Huys

5. Kroon’s polders

Op het westelijke gedeelte van Vlieland liggen de Kroon’s polders. De Polders zijn begin 20e eeuw aangelegd door opzichter P.A. Kroon om te voorkomen dat het eiland in tweeën zou breken tijdens een zware storm. Wat deze polders zo bijzonder maakt, zijn de overgangen van een zoute naar een zoete wateromgeving. De binnenste polder bestaat voornamelijk uit zoetwater, terwijl de buitenste polder bestaat uit zout water. Dit maakt de polder rijk is aan diverse flora en fauna. Er broeden jaarlijks meer dan 60 verschillende vogelsoorten, zoals aalscholvers en lepelaars. Je kunt in de Kroon’s Polders heerlijk wandelen. Over het sluippaadje kun je de mooie natuur van de Kroon’s Polders ontdekken. Via een wandelroute van 7,5 kilometer kun je langs de polders wandelen. Tijdens je wandeltocht wandel je langs verschillende plantensoorten, zoals de duindoorn en de kamperfoelie en kun je verschillende vogels en vlinders spotten. Door velen wordt deze route gezien als een van de mooiste wandelroutes van Nederland. Het startpunt van de route is bij Hotel Posthuys in Oost-Vlieland.

Hoteltip! Hotel Posthuys is een schitterend hotel en tevens het startpunt van de wandelroute van Kroon’s Polders

6. Bunkermuseum Wn 12H

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

De waddeneilanden maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall, de 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitser hadden aangelegd om zich te verdedigen tegen een geallieerde invasie. Vandaag de dag kun je hier nog steeds sporen van terugvinden. In de duinen van Vlieland vind je namelijk nog een complete bunkerstelling, stelling 12H. De bunkerstelling werd in 1942 in gebruik genomen door de Duitsers. Jarenlang waren deze bunkers geheim gebleven, maar sinds 2006 zijn de bunkers zichtbaar voor publiek. Momenteel wordt er nog druk aan gewerkt om alle bunkers op te graven, maar je kunt er vandaag de dag ook al een paar bezoeken bij Bunkermuseum Wn 12H. Bezoekerscentrum de Noordwester organiseert verschillende rondleidingen door de verschillende bunkers waar je van alles te weten krijgt over de geschiedenis van deze imposante forten. Het is een erg interessant museum waar jong en oud nog wat van op kan steken!

Luxe Villa! Deze grote Duinvilla op Vlieland is geschikt voor 14 gasten en beschikt over een sauna, een groot terras en ligt op loopafstand van het strand.

7. Drenkelingenhuisje

Midden op de Vliehors, de zandplaat op het westelijke gedeelte van Vlieland, vind je het Drenkelingenhuisje. De bezienswaardigheid komt uit 1890 en torent boven de uitgestrekte zandvlakte uit. Vroeger was dit huisje een vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen. In het Drenkelingenhuisje konden ze de eerste uren schuilen en vonden ze droge kleren, water, voedsel en een telefoonverbinding met het Posthuys. De drenkelingen werden dan met paard en wagen opgehaald. Vandaag de dag kun je het huisje nog steeds bezoeken. Het drenkelingenhuisje is onderdeel van de organisatie Vliehors Express die het huisje heeft ingericht als juttersmuseum. In en rondom het huisje kun je verschillende objecten bewonderen die op het strand gevonden zijn. Elk jaar wordt er rondom het Drenkelingenhuisje een jutschutting gemaakt, bestaande uit stukken hout die gevonden zijn op het strand. Sinds 1997 kun je het drenkelingenhuisje ook huren als trouwlocatie. Tijdens elke rondrit van de Vliehors Express breng je een bezoekje aan het drenkelingenhuisje. 

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje op Vlieland ligt midden in de duinen op het terrein De Kaap.

8. De Vliehors Express 

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Een echte must do op Vlieland is om mee te gaan met een tocht van de Vliehors Express. De zandvlakte Vliehors bestaat uit 20 vierkante kilometer aan zand en wordt ook wel de Sahara van het noorden genoemd. Het hele jaar door worden er tochten georganiseerd. Tijdens de 2 uur durende rit met de Vliehors Express krijg je alle bezienswaardigheden van de Vliehors te zien. Met een truck rijdt je kilometers lang over het strand en brengt je een bezoekje aan onder andere het drenkelingenhuisje en het meest westelijke puntje van Vlieland. Hier kun je met een beetje geluk de zeehonden zien zonnebaden of zwemmen. Het is een heerlijke activiteit als je even wilt uitwaaien. Daarnaast worden er in de schoolvakanties ook verschillende avondtochten georganiseerd. Tijdens de avondtochten heb je een tussenstop bij het drenkelingenhuisje met een kampvuur en warme chocolademelk. Daarnaast wordt er door de organisatoren van de Vliehors Express een gezellig kampvuur concert gehouden door de mannen van Drijfhout.

Leestip! De leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

9. Noordwester Waddencentrum

Een interessante bezienswaardigheid op Vlieland is het Noordwester Waddencentrum. In het museum kun je van alles leren over wat er op het strand en in het water te vinden is. Zo heeft het museum de grootste zandverzameling van Nederland. Je kunt in het Noordwester Waddencentrum duizenden verschillende soorten zand van over de hele wereld in het museum bekijken. Ook kun je er roggen en haaien bewonderen in de roggenbak. De levensechte roggen en haaien mogen geaaid worden, wat het tot een unieke belevenis maakt. De kinderen kunnen zich uitleven op de wrakkenzolder. Hier vind je verschillende opgedoken spullen van oude wrakken die rondom Vlieland liggen. Een interessante bezienswaardigheid in het museum is het skelet van een potvis. Op 26 juni 2004 spoelde er op Vlieland een dode Potvis aan. Het mannetje, van 15 meter lang, was al een aantal weken dood toen hij aanspoelden. Het is een interessant object om eens van dichtbij te bewonderen. In de zeestraat van het museum kun je kennismaken met verschillende waterdieren die in de zee rondom Vlieland wonen. In het Noordwester Waddencentrum kun je van alles leren!

10. Aanloophaven Vlieland

De 10 leukste bezienswaardigheden van Vlieland

Een heerlijk plekje waar je uren kunt struinen in Vlieland is de aanloophaven. De haven is in 2009 volledige gerenoveerd en heeft een moderne uitstraling. Er is plek voor zo’n 300 boten. Daarnaast heeft de haven ook verschillende faciliteiten zodat je in je boot kunt overnachten. Bij de haven vind je namelijk moderne sanitaire voorzieningen waar je als passant gebruik van mag maken. Het is een unieke locatie aan de rand van strand en bos. Het dorpje Oost-Vlieland ligt slechts op een kwartiertje lopen van de haven. De aanloophaven is een gezellige haven om doorheen te wandelen. Je kunt er honderden bootjes bewonderen. Wil je even ontspannen en genieten van een prachtig uitzicht? In de haven vind je Havenpaviljoen De Dining, een gezellig restaurant waar je terecht kunt op het terras. De Aanloophaven is zeker een bezoekje waard!

Plan je vakantie op Vlieland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn leuke bezienswaardigheden en activiteiten op Terschelling?

Midsland, het Wrakkenmuseum en West-Terschelling zijn een aantal leuke bezienswaardigheden op Terschelling. Bekijk hier de 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden van Terschelling!

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Ameland?

Vuurtoren Ameland, Holloum en Maritiem Centrum Abraham Fock zijn een aantal mooie bezienswaardigheden. Lees hier alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland!

Wat zijn de hoogtepunten van de 5 waddeneilanden

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn schitterende eilanden. Bekijk hier de hoogtepunten van de 5 waddeneilanden!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Zoek je een vakantiehuis op Vlieland? Bekijk hier de 5 mooiste!

Zoek je een vakantiehuis op Vlieland? Bekijk hier de 5 mooiste!

Ben je op zoek naar een vakantiehuis in Vlieland? Bekijk hier de mooiste vakantiehuizen midden in de natuur van Vlieland!