10 Mooie bezienswaardigheden in Noord-Macedonië
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

10 Mooie bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

De hoogtepunten van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een prachtig land in de Balkan. Het is nog redelijk onbekend, maar het toerisme naar de regio begint de laatste jaren op gang te komen. Er is dan ook van alles te zien en te beleven. Zo moet je zeker naar de stad Ohrid. Deze stad ligt aan het Meer van Ohrid en heeft een groot historisch centrum. Ook vind je bij het meer het prachtige Klooster van St. Naum en het bijzondere openluchtmuseum Bay of Bones. Een andere aanrader is de hoofdstad Skopje. In deze stad vind je veel bijzondere bezienswaardigheden en zijn er veel leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Aan natuur kom je ook niks te kort in Macedonië. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Nationaal Park Pelister en het Nationaal Park Galičica, waar je lekker kunt wandelen. Kortom, er is van alles te doen en te beleven. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden in Macedonië.

Skopje Macedonië

1. Skopje

Skopje is de hoofdstad van Macedonië en is gelegen in het noorden van het land. Skopje is de grootste stad van Macedonië, waar een kwart van de totale bevolking woont, tevens is het één van de oudste steden van het land. Het is een mooie historische stad met veel bezienswaardigheden. Zo moet je zeker de oude bazaar bezoeken, hier vind je veel bijzondere winkeltjes en leuke theehuisjes. Het heeft een oriëntaalse sfeer en je kunt er allerlei streekproducten en handgemaakte souvenirs kopen. Ook moet je zeker een kijkje gaan nemen bij de Sveti Spas Kerk. De kerk ziet er van buiten eenvoudig uit en is niet zo groot als veel andere kerken. Dit komt doordat de kerk 2 meter ondergronds is gebouwd en je zult hem dus pas echt in volle glorie kunnen beschouwen, als je naar binnen gaat. De kerk stamt uit de 14e eeuw en is mooi versierd. Je vindt er onder andere het graf van de nationale volksheld, Goce Delčev. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de mooie stenen brug. Deze brug verbindt het oude stadsplein met de oude bazaar en bestaat uit mooie stenen bogen. Je kunt de brug te voet oversteken en genieten van het mooie uitzicht op de rivier en de stad.

Nationaal Park Pelister Macedonië

2. Nationaal Park Pelister

Macedonië beschikt over 3 nationale parken, één daarvan is het mooie Nationaal Park Pelister. Het park ligt vlakbij het dorpje Bitola, in het zuiden van het land. Je kunt er uitstekend wandelen en fietsen en het is een erg bergachtig gebied met prachtige uitzichten. Zo vind je er het Baba Bergmassief met pieken van wel 2600 meter. Hier kun je in de zomer klimmen en mountainbiken en in de winter is het een mooi skigebied met veel uitdagende afdalingen. Daarnaast leven er in het park veel mooie diersoorten. Zo kun je er vossen, wolven, beren en lynxen tegenkomen. Daarnaast is er ook een unieke dennensoort te vinden, die in dit park is ontstaan. Pelister is een groen park met veel bossen en heides, daarnaast zijn er twee kleine meren, waar je uitstekend kunt wandelen of een frisse duik in het water kunt nemen.

Klooster van St. Naum Macedonië

3. Klooster van St. Naum

Het Klooster van St. Naum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Macedonië. Het klooster ligt op een heuvel, aan het Meer van Ohrid en je hebt er dan ook een idyllisch uitzicht over de bergen, het water en de groene omgeving. Daarnaast ligt het op slechts een paar kilometer van de grens van Albanië. Het klooster is gesticht in de tiende eeuw en is vernoemd naar de heilige St. Naum, die begraven is in het klooster. De lokale bevolking gelooft dat je het hart van de heilige kunt horen kloppen als je je oor op de graftombe legt. De kerk is van buiten erg mooi met een rood stenen dak en allerlei bijzondere stenen. Binnen vind je er allerlei mooie kunstwerken en het is dus absoluut een bezoek waard. Daarnaast vind je naast het klooster de Bron van Zwarte Drim. Het is een prachtige waterbron, die uitloopt op het Meer van Ohrid. Het water is ontzettend helder en wordt omringd door groene bomen. Het is een rustig gebied, waar je heerlijk kunt rondvaren in roeiboten.

Ohrid meer Macedonië

4. Ohrid

Ohrid is een mooie stad in het zuiden van het land, die al jaren de populairste bestemming van Macedonië is. Vroeger was Ohrid de ultieme bestemming voor de rijke bewoners en tegenwoordig komen er toeristen van over de hele wereld om te genieten van de bijzondere stad. Ohrid ligt aan de oevers van het mooie meer van Ohrid. Dit grote meer wordt omringd door bergen en groene bossen en je kunt er heerlijk wandelen. Ohrid is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving, maar de stad zelf is ook zeker de moeite waard. Het oude historische centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit pittoreske straatjes met mooie huisjes en klassieke gebouwen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Fort van Samuel. Het fort ligt op een heuvel boven de stad en je hebt er dus een prachtig uitzicht op de stad en het meer. Het fort stamt nog uit de middeleeuwen en is goed bewaard gebleven. Je kunt er dus rondwandelen langs de torens en de poorten en je even wanen in het middeleeuwse Macedonië. Een andere mooie bezienswaardigheid is het amphitheater van Ohrid. Het theater stamt uit de tweede eeuw voor christus en er worden tegenwoordig allerlei leuke evenementen, zoals concerten en theatervoorstellingen gegeven.

Bay of Bones Macedonië

5. Bay of Bones

De Bay of Bones is een bijzonder openluchtmuseum aan het meer van Ohrid, gelegen tussen Ohrid en het Klooster van St. Naum. De Bay of Bones is een klein nagebouwd paaldorp, precies nagemaakt zoals ze er in de 10e eeuw voor Christus uit hebben gezien. Het is dus een unieke kans om even een kijkje te nemen in de prehistorie. Op dezelfde plek hebben archeologen de restanten van het eeuwenoude dorp gevonden en hebben het toen zo goed mogelijk gereconstrueerd. Je kunt door het dorp wandelen en er is een exhibitie met allemaal opgegraven voorwerpen. Even verderop is er eveneens een reconstructie van een Romeins Fort te vinden. De echte avonturiers kunnen daarnaast duiken rond het dorp en verschillende opgravingen onder water bewonderen.

6. Watervallen van Vevchani

De Watervallen van Vevchani vind je bij het dorpje Vevchani en zijn absoluut de moeite waard. De watervallen liggen tussen de groene heuvels in een rustige omgeving. Het is dan ook een heerlijke omgeving om te wandelen en te genieten van het bijzondere waterspel. Rondom de watervallen zijn allerlei wandelpaden met bruggen aangelegd, waardoor je ze goed kunt bekijken en een duidelijk beeld kunt krijgen van het bijzondere gebied. Het water is daarnaast ook erg helder en is zelfs zo schoon dat je het veilig kunt drinken. Bij de watervallen vind je ook een oude molen, waar de kracht van het water nog steeds wordt gebruikt voor het malen van Tarwe. Na een lange wandeling kun je uitrusten in het stadje Vevchani, waar je veel leuke restaurantjes kunt vinden.

7. Bitola

Bitola is een mooie stad in het zuiden van Macedonië, aan de voet van het Nationaal Park Pelister. Bitola is één van de steden van Macedonië waar je heel duidelijk de Turkse invloeden kunt zien. Er zijn veel mooie moskeeën en je kunt er allerlei marktjes vinden met bijvoorbeeld Turkse lampen. De stad bestaat uit sfeervolle straatjes met prachtige huizen en gezellige pleinen. Daarnaast zijn er talloze restaurantjes en koffietentjes, waar je lekker mensen kunt kijken op het terras. De stad wordt al bewoond sinds de tweede eeuw voor christus en je vindt er dan ook veel historische gebouwen. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan de ruïnes van Heraclea Lyncestis. Heraclea Lyncestis was een Romeinse stad en je kunt er nu de ruïnes van bijvoorbeeld het amphitheater bewonderen. Een andere leuke bezienswaardigheid is de Adjar Kadi Moskee. Het is een bijzondere moskee, die je zeker van binnen en van buiten moet bekijken.

Prespa Meer Macedonië

8. Meer Prespa

Het Meer Prespa is een prachtig meer vlakbij het meer van Ohrid. Bij Prespa vind je onder andere lekkere zandstrandjes waar je kunt genieten van de rust en het mooie uitzicht over het meer. De strandjes zijn totaal niet toeristisch en je vindt er bijvoorbeeld ook geen eetgelegenheden, waardoor het er erg pittoresk is en je geen last hebt van andere mensen. Naast stranden, heeft Meer Prespa nog veel meer te bieden. Zo wordt het omringd door groene heuvels, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen langs de volledige lengte van het meer. Het meer beschikt daarnaast over het enige eiland van Macedonië, de Golem Grad. Dit meer is nu onbewoond, maar werd vroeger bewoond door kloosterlingen. Er staan dan ook mooie kerk ruïnes en overblijfselen van Romeinse villa’s en havens. Daarnaast vind je op het eiland een grote slangenpopulatie en zijn er veel pelikanen.

Galičica Nationaal Park MacedoniË

9. Nationaal Park Galičica

Het Nationaal Park Galičica is één van de 3 nationale parken van Macedonië. Het park ligt tussen het Meer van Ohrid en het Meer Prespa en het is een groen en bergachtig gebied. Een hoogtepunt is de Magaroberg, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de twee meren. Vanaf de berg zijn er allerlei mooie wandelingen door het hele nationale park. Ook zijn er in het park veel grotten en kun je er allerlei dieren spotten, zoals bruine beren, lynxen en veel soorten slangen. Het park wordt goed beschermd en er zijn zelfs delen die je alleen met een parkbeheerder mag betreden. Vanuit het nationaal park loop je makkelijk naar de oevers van de meren, waar je even tot rust kunt komen.

Matka Kloof Macedonië

10. Matka Kloof

De Matka kloof is een prachtige rivierkloof op slechts 20 minuten van de stad Skopje. De kloof is gevormd door de rivier Treska. Het bestaat uit hoge witte kliffen, groene begroeiing en helderblauw water. Het is dan ook een prachtig plaatje waar je allerlei actieve activiteiten kunt ondernemen. Zo kun je er heerlijk wandelen door de kliffen, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de groene omgeving. Ook zijn er allerlei wateractiviteiten te doen. Zo kun je er een boottocht maken of kun je zelf een kano huren om het water te ontdekken. Daarnaast is het mogelijk om de kliffen te beklimmen en kunnen visliefhebbers zich ook helemaal uitleven. Liever wat cultuur snuiven? Dan kun je één van de drie kloosters bezoeken en zijn er meerdere bijzondere grotten.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

Skopje is de mooie hoofdstad van Macedonië met veel moskeeën, musea en pleinen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden!