10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

Hoogtepunten van Skopje

Skopje is de prachtige hoofdstad van Macedonië. De stad bevindt zich in het Noorden van Macedonië en beschikt over een rijke geschiedenis. Je kunt er nog veel invloeden vinden van het Ottomaanse rijk en er zijn dan ook veel moskeeën en theehuizen. Daarnaast heeft de Macedonische regering ook flink zijn best gedaan om de stad steeds aantrekkelijker te maken voor toeristen. Je kunt er een prachtig fort, veel mooie musea en een bijzondere stenen brug bewonderen. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Skopje.

Vind de goedkoopste vliegtickets! Vliegtickets naar Skopje koop je al vanaf 72 euro retour. Bekijk hier de beste deals. Of bekijk deze auto rondreis van 8 dagen met aankomst in Skopje.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Macedonië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

1. Oude Bazaar

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Skopje is de Oude Bazaar. De Oude Bazaar is een prachtige wijk in het centrum van Skopje. De bazaar staat vol met pittoreske Turkse huizen, grote moskeeën en leuke winkeltjes en cafés. De bazaar heeft een turkse en Ottomaanse sfeer, waar je uren kunt ronddwalen. In de plaatselijke winkeltjes kun je de mooiste streekproducten en antieke meubels kopen. Daarnaast vind je er talloze kebabzaken en theehuizen waar je een hapje kunt eten. In de bazaar kun je veel mooie bezienswaardigheden vinden zoals de Murat Pasha Moskee en het Museum of Macedonia. Daarnaast kun je door de hele wijk heen verschillende exposities bijwonen en zijn er ook allerlei badhuizen waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Hotels in de Oude Bazaar? Bekijk de mogelijkheden.

Op zoek naar een mooie rondreis door Macedonië?

Bij SNP reizen kun je een prachtige 12 daagse rondreis boeken. De rondreis staat in het teken van wandelen en je zult de prachtige natuur en cultuur van Macedonië kunnen verkennen met een gids. Bekijk hier de mooie rondreis.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

2. Fort Kale

Het Fort Kale is een historisch fort gelegen tussen de oude bazaar en de rivier de Vardar. Het fort bevindt zich op een heuvel en is het hoogste puntje van de stad. Bij een bezoek aan het fort heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving. In de 6e eeuw werd het eerste fort op deze plaats gebouwd en door de eeuwen heen is het fort meerdere keren herbouwd en verbouwd. In 2006 is Macedonië begonnen met het opgraven van het fort en tegenwoordig kun je een deel van het Fort Kale bezoeken en kun je er van alles leren over de rijke geschiedenis van Skopje. De toegang tot het fort is gratis en je kunt er tussen de ruïnes van het fort lopen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

3. Stenen brug

De Stenen Brug is een mooie brug die over de rivier de Vardar loopt. De brug verbindt de Oude Bazaar met het Macedonia Square en wordt afgebeeld op het wapenschild van Skopje. Het staat symbool voor de connectie tussen het heden en het verleden. In de 15e eeuw werd de huidige brug gebouwd door Sultan Mehmed II. De brug heeft een Ottomaanse stijl en heeft door de geschiedenis heen veel te verduren gehad. Inmiddels is de brug weer volledig gerenoveerd. Tegenwoordig kun je heerlijk wandelen over de 200 meter lange brug en heb je er een prachtig uitzicht op de stad en de rivier.

4x De beste hotel tips in Tirana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

4. Vodno en Millennium kruis

Vodno is een mooie berg, ten zuiden van Skopje. De berg is heerlijk groen en je kunt er prachtig wandelen en fietsen. De hoogste bergtop van Vodno is de Krstovar Peak. Deze top is 1066 meter hoog en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarnaast kun je er het beroemde Millennium kruis vinden. Dit is een kruis gebouwd ter ere van het 2000 jarige bestaan van het christelijke geloof en het is één van de grootste kruisen ter wereld. Het kruis is 70 meter hoog en is erg indrukwekkend. Om het kruis te bereiken kun je een lift nemen die vanuit Skopje vertrekt. Eenmaal boven aangekomen, kun je het kruis bewonderen en je vindt er een restaurant en souvenirshop.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

5. Mustafa Pasha Moskee

De Mustafa Pasha Moskee is een prachtige moskee, gelegen in de Oude Bazaar van Skopje. De moskee is in de vijftiende eeuw gebouwd door Mustafa Pasha en is prachtig bewaard gebleven. De moskee bevindt zich op een plateau, waar je een mooi uitzicht hebt op de rest van de Bazaar. De moskee wordt omringd door een mooie rozentuin, waar je heerlijk kunt rondstruinen. De moskee kun je zelf ook bezoeken en je kunt er veel leren over het verleden van Skopje.

Op zoek naar een mooi vakantiehuisje? Door heel Skopje kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden, waar je kunt genieten van een huiselijke sfeer, terwijl je de mooie stad kunt verkennen. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

6. Macedonia Square

Macedonia Square is het centrale plein in het centrum van Skopje. Het is het grootste plein van heel Macedonië en het wordt gekenmerkt door diverse standbeelden en historische gebouwen. Het plein is gebouwd om de historie en cultuur van Macedonië te vieren en de regering wilde op deze manier de stad meer in trek maken bij toeristen. Op het plein kun je wel 9 standbeelden vinden, met als grote hoogtepunt het standbeeld “Warrior on a horse”. Dit enorme standbeeld wordt omringd door een fontein en ‘s avonds wordt het beeld prachtig verlicht. Het plein wordt omringd door restaurantjes en je kunt er enkele belangrijke musea vinden.

Op zoek naar een leuk hostel in Skopje? Vanuit een hostel kun je perfect de stad verkennen en leer je ook nog eens andere reizigers kennen. Bekijk hier de leukste hostels in Skopje.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

7. Archeological museum en Museum of Macedonia

In Skopje kun je vele interessante musea vinden. Het Archeological Museum en het Museum of Macedonia zijn twee van de leukste musea. Het Museum of Macedonia bevindt zich in de Oude Bazaar en het is ontstaan uit een samenvoeging van een aantal kleinere musea. Het museum beschikt daardoor over een grote diverse collectie en je kunt er alles leren over de cultuur, geschiedenis en natuur van Macedonië. Het Archeological Museum of Macedonia bevindt zich direct aan de oever van de Vardar. Het museum beschikt over zijn eigen brug en bevindt zich in een prachtig gebouw met hoge pilaren en vele standbeelden. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Macedonië.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

8. Sveti Spas kerk

De Sveti Spas Kerk is een prachtige orthodoxe kerk gelegen in de Oude Bazaar. De kerk werd in de 16e eeuw gebouwd en is mooi bewaard gebleven. De kerk is gedeeltelijk onder de grond gebouwd omdat geen enkel gebouw hoger mocht zijn dan de moskeeën. De kerk ziet er van buiten vrij sober uit, maar binnen kun je de pracht en praal ontdekken. Er zijn verschillende bijzondere wandschilderingen en houtsnijwerken. Zo kun je er een 12 meter hoge muur vinden die volledig uit hout is gesneden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

9. Moeder Teresa Gedenkhuis

Het Moeder Teresa Gedenkhuis is een gedenkhuis gebouwd ter ere van Moeder Teresa. Moeder Teresa heeft de eerste 18 jaar van haar leven in Skopje gewoond en is op de plek van het gedenkhuis gedoopt. Moeder Teresa was een belangrijke humanitair en nobelprijswinnaar en is één van de nationale heldinnen van Macedonië. Het gedenkhuis is geopend in 2009 en wordt jaarlijks door vele bewonderaars van Moeder Teresa bezocht. In het gedenkhuis kun je verschillende relikwieën van Moeder Teresa vinden en alles leren over haar leven.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

10. National Art Gallery

De National Art Gallery is een mooi kunstmuseum, gelegen ten zuiden van de Oude Bazaar. Het museum is gevestigd in de Daud Pasha. De Daud Pasha was vroeger het grootste badhuis van de Balkan. Het is een imposant gebouw met grote koepels en de buitenkant van het museum is dus al erg de moeite waard. In het museum zelf kun je allerlei mooie kunst vinden, die veelal door Macedonische kunstenaars is gemaakt. Daarnaast zijn er ook altijd leuke voorstellingen, concerten en exposities.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 Mooie bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

10 Mooie bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

Macedonië is een prachtig land in de Balkan met mooie meren, gezellige stadjes en groene nationale parken. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden.