Het Reuzengebergte in Tsjechië
Afbeelding van Iva Balk via Pixabay

8 x de mooiste gebergtes in Tsjechië

Vakantie in de Tsjechische bergen is leuk!

De bergen in Tsjechische zijn kleurig en uniek. Een reis naar de bergen in Tsjechië is ideaal voor een actieve vakantie in de frisse berglucht met het gezin of zijn tweeën. De Tsjechische bergen lenen zich uitstekend voor mooie bergwandelingen, nordic walking, mountainbiken en andere buitenactiviteiten. Je vind er diepe bossen, meren en veengebieden, bloeiende hellingen en weides. Het prachtige, gevarieerde landschap is poëtisch en rustgevend!

Prachtige reisgids: National Geographic Reisgids – Tsjechië + Praag.

1. Het Reuzengebergte, gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen

Reuzengebergte in Tsjechië

Het Reuzengebergte is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De zomers in het Reuzengebergte zijn bijzonder geschikt voor een actieve vakantie. In het Reuzengebergte ligt de hoogste berg van Tsjechië. Kaal als de Mont Ventoux steekt de Sněžka berg boven het Reuzengebergte uit. De berg is 1.602 meter hoog en de Koningin van de Tsjechische bergen!

De kale, met gras of bloeiende weiden bergtoppen van het Reuzengebergte zijn uniek en de rotsen hebben poëtische namen (Meisjes-, Mannen-, Vrouwenstenen). Op sommige plaatsen zijn de bergruggen bijzonder stijl!

Wat te doen in het Reuzengebergte? Onze tips!

Als je van plan bent om een reis te maken naar het Reuzengebergte, dan zijn er een aantal hoogtepunten die je niet mag missen tijdens een vakantie in het Reuzengebergte. Bezoek het Vertical Park, Harrachov-Mýto. Hier vind je een klimmuur, gigantische schommel en allerlei kabelattracties. De bobsleebaan, het parcours tussen de bomen en het Monkey Park in Harrachov of Špindlerův Mlýn zorgen voor de nodige adrenaline. Tenslotte kunnen de mountainbike liefhebbers de MTB afdalingsroutes bij Špindlerův Mlýn – Svatý Petr kiezen. Neem de kabelbaan naar Svatý Petr en kies één van de drie parcours.

Vakantiehuizen in het Reuzengebergte: Geniet van de prachtige natuur en groene bergen. Boek een Natuurhuisje in het Reuzengebergte. Hotel tip: Hotel Erlebachova Bouda is een mooi hotel met spa en wellness, gelegen midden in de groene bergen.

2. Bohemer Woud, prachtig middelgebergte op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië

Boheemse Woud in Tsjechië

Het Bohemer Woud is een 200 kilometer land middelgebergte langs de grenzen van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië in Zuid-Bohemen. Op Duits grondgebied ligt het Beierse Woud, waarmee het Bohemer Woud geografisch één geheel vormt. Het middelgebergte is een paradijs voor watersportliefhebbers! Ontdek tijdens je vakantie in het Bohemer Woud de diepe bossen van het Tsjechische-Beierse grensgebied, wilde rivieren, meren en veengebieden, bloeiende hellingen en weides. Het kenmerk van Šumava is water!

Wat te doen in het Bohemer Woud? Tips

Probeer de windsurfschool en alle mogelijke watersporten bij het stuwmeer Lipno. Ga het avontuur aan in het boomkroonpad. Je hebt hier vanuit de uitzichttoren een prachtige uitzicht over het Lipnomeer! Op veel plaatsen kan je een kajak of kano huren voor een spannende tocht over de rivieren Vltava, Lužnice, Otava of Vydra. Ontdek de adembenemende landschappen en het rotsachtige gedeelte van de rivier de Vydra. Als je liefhebber bent van cultuur en van sprookjes, breng dan een bezoek aan het Kasteel Rožmberk.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Marina Lipno is een prachtig vakantiepark in Tsjechië met zwembad en unieke ligging aan het Lipnomeer en de skilift van Lipno. Bekijk het vakantiepark in Zuid-Bohemen.

Avontuurlijke dagtochten Bohemen

  • Verken het nationale park Tsjechisch en Saksisch Zwitserland van binnenuit. Je krijgt de beste rondleiding en informatie over deze unieke natuurplek. Bekijk deze privé-dagtocht.
  • Geniet van een reis van Katowice naar het pittoreske dorpje in Tsjechië. Bezoek de Rock City en verken deze unieke wereld van labyrinten gecreëerd door natuurkrachten. Bekijk deze privé-rondleiding.

Lees ook: De 6 mooiste meren van Tsjechië

3. Het IJzergebergte, prachtige bergen in Tsjechië

Ijzergebergte in Tsjechië

Het IJzergebergte is een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het grootste deel bestaat uit graniet en sommige delen uit basalt. Hier stroomt de rivier de Jizera. Een vakantie in het IJzergebergte is voor jong en oud, actief of slecht te been de ideale vakantiebestemming!  De kleinere gebergtes in Tsjechië vormen een populaire bestemming voor fiets- en wandelliefhebbers. Het landschap van het IJzergebergte beschikt naast uitdagende routes ook over genoeg vlakke routes, waar men met de kinderwagen of rolstoel kan genieten.

Leuke dingen doen in het IJzergebergte. Tips!

Bezoek het voormalige dorp Jizerka in het hart van het IJzergebergte. Jizerka is het hoogstgelegen gemeente in Tsjechië en bezit een prachtige volksarchitectuur. Beklim de uitkijktoren Královka. Geniet van het uitzicht vanaf de stad Liberec. Neem de fietsroute vanuit Harrachov over een bergkam naar het dorp Jizerka. Je kunt eenvoudig een fietshuren, die je ergens anders kunt inleveren. Probeer het netwerk van natuurpaden onder de Emrk, de hoogste berg van dit gebied. Bij slecht weer kun je met het hele gezin terecht in het aquapark en het lunapark bij Liberec. Bezoek tenslotte de imposante barokbasiliek en het klooster in Hejnice.

Boek een Natuurhuisjes in het IJzergebergte.

4. Adelaarsgebergte, oostelijk gelegen berggebied van Bohemen

Adelaarsgebergte in Tsjechië

Het Adelaarsgebergte is een bergrug in het meest oostelijk gelegen berggebied van Bohemen in Tsjechië op de grens met Polen. Het gebergte is 20 km lang en 10 km breed en begint in Olešnice v Orlických horách (Gießhübel) en eindigt in Králíky (Grulich). De hoogste top is de Velká Deštná met 1115 meter. Het Adelaarsgebergte ligt parallel aan het Reuzengebergte. In het gebergte vind je enkele meren zoals het Pastviny stuwmeer en het Rozkoš meer. In de loofwouden liggen vooroorlogse vestingwerken en bunkers van de Tsjechische grens. Het landschap bestaat uit bossen en weides. Natuur- en wandelliefhebbers die liever een hert, dan een groep toeristen ziet is hier helemaal op zijn plek.

Leuke activieten en uitstapjes in het Adelaarsgebergte. Tips!

Je kan in het Adelaarsgebergte leuke uitstapjes maken. Zo kan je de ondergrondse vesting Hanička of het best behouden gebleven fort Vesting Bouda bezoeken. Fietsen kan hier ook langs de bergkam. Je hebt tijdens de fietstocht prachtig uitzicht over het gehele gebergte. Omdat het hoogteverschil gering is kunnen kinderen meefietsen. Wandelaars kunnen in het natuurreservaat Zemská brána prachtige wandelingen maken langs de rotsachtige bedding van de rivier Divorká Orlice. Gezinnen kunnen het slot en de dierentuin bij Častolovice bezoeken.

Vakantiehuis! Ontdek 10 prachtige natuurhuisjes in het Adelaarsgebergte.

5. Jeseníky-gebergte, kuuroorden en wellness bestemming

Jeseníky-gebergte in Tsjechië

Wie op zoek is naar kuuroorden en wellness in Tsjechië gaat naar het Jeseniky-gebergte. Ten oosten van het Adelaarsgebergte bij Jesenik en Bruntal ligt het ruige Jeseniky-gebergte. Het gebergte is een uitstekende bestemming voor een actieve vakantie in Tsjechië. In het uitgestrekte gebergte vind je bronnen, die ontspringen uit de prachtige heuvels. De bronnen vormen de basis van de kuuroordtraditie. Zo heeft het kuuroord Karlova Studánka de schoonste lucht in heel Centraal-Europa. In de kuuroorden kan je naar hartelust genieten van wellness-behandelingen, baden, massages en ontspanning in het warme water. Ook in het nabijgelegen Lázně Jeseník vind je beroemde wellness methodes.

Wat te doen in het Jeseníky-gebergte? Tips!

Naast prachtig wandelen kan je naar het museum van Vincent Priessnitz in Jeseník, de uitvinder de beroemde wellness/therapeutische methodes. Met de kinderen kan je de hoogste berg van het Jeseniky-gebergte bezoeken. Je hebt hier niet alleen een restaurant, maar ook prachtig uitzicht op het gebergte. Huur een autoped om af te dalen. Op de top van Mravenečník, die je te voet of met de fiets kan bereiken, ligt een groot waterreservoir dat in 2005 is uitgeroepen tot een van de 7 wonderen van Tsjechië. Tenslotte kan je mooie wandelingen maken door het landschap van de heuvel Králický Sněžník.

Zoek hotels in Jeseník

6. Beskiden, bergen in Oost-Tsjechië bij de grens met Slowakije-Beskiden

Beskiden gebergte in Tsjechië

Beskiden is een oostelijk gelegen gebergte bij de grens met Slowakije-Beskiden. Het aparte karakter van dit gebied maakt het tot een aantrekkelijke vakantiebestemming. Het landschap is hier bergachtig. De hellingen en heuvels zijn bedekt met bossen en weiden. De lokale bevolking worden Walachijers genoemd. Zij onderhouden hun oorspronkelijke houten huizen en lokale specialiteiten zoals lamsvlees, schapenkaas, koeken en slivovice.

Wat kan ik allemaal doen in het Beskiden gebergte? Leuke tips!

Er valt genoeg te beleven in het Beskiden gebergte. Het openluchtmuseum in de stad Rožnov pod Radhoštěm mag je beslist niet missen. De beroemde wandelroute van Pustevny op de berg Radhošť wordt gekenmerkt door de Jugendstil vakwerkhuizen. Op de top vind je een kapel met een bonzenbeeld van Cyrillus en Methodius. Je kunt de berg bereiken met een kabelbaan en afdalen met een mountainbike. Gezinnen met jonge kinderen kunnen terecht in het aquaprk Olešná, Frýdek-Místek.

7. Ertsgebergte, bergketen in Duitsland (Saksen) en Tsjechië

Ertsgebergte Tsjechië

Het Ertsgebergte is een bergketen in Duitsland (Saksen) en Tsjechië die over een lengte van 150 kilometer de grens tussen de twee landen vormt. Een vakantie in het Ertsgebergte behoort pas sinds de laatste jaren tot de populairste toeristische bestemmingen in Tsjechië. De kolenwinning en ontdekking van uraniumvoorraden in de jaren 70 en 80 hebben geleid tot aanzienlijke verwoesting van de bossen. Gelukkig heeft het landschap zich hersteld en zie je overal jonge bossen met blauwsparren ontstaan waar je prachtig kunt wandelen en fietsen.

Wat te doen in het Ertsgebergte? Onze tips:

Liefhebbers van geschiedenis en industrie kunnen de hel van Jáchymov bezoeken. Een voormalige uraniummijn, waar politieke gevangenen werkten tijdens de haastige opbouw van het Tsjechische socialisme. De mijn is nu op voor het publiek. Je kunt met de hele familie wandelen en fietsen over de bospaden en door het veengebied van Boží Dar. Ook hier kun je net als in het Beskiden gebergte een kabelbaan nemen en afdalen met een mountainbike. De kabelbaan brengt je naar de hoogste berg Klínovec. In de winter kan je hier skiën. Aan de rand van de stad Chumutov ligt een groot natuurlijk meer. Je vind hier prachtige stranden en waterattracties.

Hotel tip in het Ertsgebergte: Hotel Orion is een prachtig hotel met zwembad, midden in de bergen.

8. Rotssteden, uitgeroepen tot Geopark UNESCO

Rotssteden Tsjechië

Het Boheems Paradijs (Český ráj) in Tsjechië is uitgeroepen tot Geopark UNESCO. Het bestaat uit enkele rotsgebieden tussen Jičín, Mnichovo Hradiště, Železný Brod, Bozkov, Jilemnice en Nova Paka. De rotsen van Adršpach en Teplice liggen nabij de Poolse grens. Een wandeling met de kinderen door de rotscomplexen met meertjes en watervallen is uniek! De Rotsen van Prachov zorgen voor wat meer adrenaline.

Plan je vakantie in de bergen van Tsjechië

Vind de leukste campings bij ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl.

Veelgestelde vragen over bergen in Tsjechië

1. Heeft Tsjechië bergen?

Ja, Tsjechië heeft prachtige bergen, zoals Het Reuzengebergte (op de grens met Polen), Het IJzergebergte (eveneens op de grens met Polen), Het Adelaarsgebergte (op de grens met Polen)
en het Het Ertsgebergte (op de grens met Duitsland). Bekijk alle bergen in ons artikel over de mooiste bergen van Tsjechië.

2. Wat is de hoogste berg van Tsjechië?

De Sněžka berg in het Reuzengebergte is de hoogste berg van Tsjechië. De berg is 1.602 meter hoog en de Koningin van de Tsjechische bergen!

3. Wat zijn enkele populaire activiteiten die je kunt ondernemen in de Tsjechische bergen?

Populaire activiteiten in de Tsjechische bergen zijn onder andere bergwandelen, nordic walking, mountainbiken, skiën en andere buitenactiviteiten.

4. Wat maakt het Reuzengebergte zo bijzonder en welke avontuurlijke activiteiten kun je daar doen?

Het Reuzengebergte is bijzonder vanwege zijn hoge bergen, unieke bergtoppen en avontuurlijke activiteiten zoals klimmen, bobsleeën en mountainbiken.

5. Hoe verschilt het IJzergebergte van andere gebergtes in Tsjechië, en welke bezienswaardigheden en activiteiten zijn er te vinden?

Het IJzergebergte biedt diverse routes voor fietsers en wandelaars, inclusief toegankelijke paden voor gezinnen. Bezienswaardigheden zijn onder andere het dorp Jizerka en de uitkijktoren Královka.

6. Wat zijn de kenmerken van het Jeseníky-gebergte en welke wellnessmogelijkheden biedt dit gebied?

Het Jeseníky-gebergte staat bekend om zijn kuuroorden en wellnessfaciliteiten, met bronnen en spa’s waar je kunt genieten van behandelingen en ontspanning.

7. Wat maakt het Boheems Paradijs uniek en waar kun je avontuurlijke wandelingen maken in dit geopark?

Het Boheems Paradijs is een Geopark UNESCO met rotsgebieden, meren en watervallen. Bezoekers kunnen avontuurlijke wandelingen maken, vooral bij de Rotsen van Prachov.

Meer over bergen en Tsjechië? Lees dan ook:

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Bruggen van Praag in Tsjechië

10 bezienswaardigheden in Tsjechië die je gezien moét hebben

Tsjechië is een prachtig land in midden-Europa met schitterende, onontdekte steden en prachtige natuur. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden!