10 x mooie bezienswaardigheden in Wit-Rusland

10 x mooie bezienswaardigheden in Wit-Rusland

Hoogtepunten van Wit-Rusland

Wit-Rusland is een prachtig land dat nog relatief onbekend is onder toeristen. Desalniettemin is er van alles te zien en te doen en het is dus zeker een bezoekje waard. De hoofdstad is Minsk en is zeker een aanrader voor een stedentrip. De stad wordt gekenmerkt door grote pleinen, statige Sovjet gebouwen en indrukwekkende gebouwen. Ook de stadjes Grodno, Vitebsk en Brest zijn zeker een bezoekje waard en geven je een uniek kijkje in de geschiedenis van het turbulente land. Op zoek naar mooie natuur? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Woud van Białowieża. Hier kun je lopen door een echt oerbos, waar het heerlijk stil en rustig is. Ook het Nationaal Park Braslawskia Azjory is erg mooi. Hier vind je wel 30 meren, waar je kunt wandelen, zwemmen en kajakken. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Wit-Rusland. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Minsk Wit-Rusland

1. Minsk

Minsk is de prachtige hoofdstad van Wit-Rusland. Het is een bijzondere stad, die de laatste jaren flink aan het opbloeien is. Minsk heeft een turbulent verleden en is onder andere door Napoleon en tijdens de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. Daardoor is het aantal historische gebouwen erg laag en zul je er dus veel gave moderne statige gebouwen vinden. Pas de laatste tientallen jaren is de stad gaan groeien en is het nu echt het bruisende middelpunt van Wit-Rusland. De stad wordt gekenmerkt door grote parken, brede straten, statige sovjet gebouwen en indrukwekkende paleizen. Eén van de hoogtepunten is het onafhankelijkheidsplein. Het plein is prachtig en een goed voorbeeld van de architectuur onder het dictatuur van Lenin. Je vindt er het regeringsgebouw, de prachtige Simon en Helenakerk en diverse standbeelden. Ook het overwinningsplein is erg mooi. Hier vind je een grote obelisk die de bevrijding van Wit Rusland van de Sovjet troepen herinnert. Wil je het oude Minsk bewonderen? Dan moet je zeker een uitstapje maken naar Trinity Hill. Hier vind je alle historische gebouwen en je kunt er genieten van pittoreske straatjes.

Hotel tip! Het Garni Hotel is een fijn 3-sterren hotel, gelegen in het historische centrum van Minsk. De kamers zijn ruim opgezet en het hotel heeft een lekker restaurant, waar je plaatselijke gerechten kunt eten. Op zoek naar iets meer luxe? Boek dan het 5-sterren Europe Hotel. Dit luxe hotel beschikt over een spa, zwembad en fitnesscentrum. Daarnaast is er een heerlijk restaurant en loop je zo het centrum in.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Minsk.

Vitebsk Wit-Rusland

2. Vitebsk

Vitebsk is een mooie stad in het Noordoosten van Wit-Rusland. Ook deze stad heeft het in het verleden zwaar te verduren gehad. Zo zijn de meeste historische gebouwen verloren gegaan in de verschillende oorlogen. Gelukkig kun je er nog steeds een paar prachtige bouwwerken vinden, die absoluut de moeite waard zijn. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Gouverneurspaleis, de Sint-Barbarakerk en de Sint-Michaelkerk. Eén van de hoogtepunten van de stad is de Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeders God. Deze Orthodoxe kerk bevindt zich op een heuvel bij een centraal plein. Je hebt er een mooi uitzicht op de stad en op westelijke Dvina rivier. De kathedraal is in 1936 opgeblazen, maar sindsdien weer volledig opgebouwd. Je kunt er genieten van prachtige kunst en beelden. Ook de Basiliuskathedraal is een absolute aanrader en kun je zowel van binnen als buiten bewonderen. Het centrum wordt gekenmerkt door mooie straten en grote pleinen, waar je veel leuke cafeetjes, winkels en restaurants kunt vinden.

Brest Wit-Rusland

3. Brest

Brest is een prachtig stadje in het Zuidwesten van Wit-Rusland. De stad heeft een rijke geschiedenis die al in de elfde eeuw is begonnen. Je kunt er nog vele prachtige gebouwen vinden, die zeker de moeite waard zijn. De bekendste bezienswaardigheid is het Fort van Brest of ook wel het Heldenfort. Het fort werd in de 19e eeuw gebouwd op de plek van een Middeleeuws kasteel. Tegenwoordig kun je de ruïnes van het kasteel en het fort bewonderen en van alles leren over de rijke geschiedenis van Brest en van de Sovjet Periode, waarin het fort is gebouwd. De stad zelf wordt gekenmerkt door prachtige orthodoxe kerken, statige straten en gezellige pleinen. Je kunt er genieten van een afwisseling van oude en nieuwe gebouwen en er zijn veel leuke winkels en restaurants. Op zoek naar een leuk museum? Bezoek dan Berestje, een interessant archeologisch museum met allerlei opgravingen uit de regio. Ook het spoorwegmuseum en het regiomuseum zijn zeker aanraders!

Hotel tip! Het Hermitage Hotel is een prachtig 4-sterrenhotel in een elegant landhuis. De kamers zijn erg ruim en je kunt genieten van massages in de spa. Daarnaast is er ook een lekker restaurant, waar je allerlei Europese gerechten kunt eten.

4. Kasteel van Njasvizj

Het Kasteel van Njasvizj is een prachtig kasteel, dat zich bevindt in de stad Njasvizj. Het stadje is erg pittoresk en wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. De stad kwam in de 16e eeuw in de handen van de Poolse adellijke familie Radziwiłł. Zij hebben Njasvizj vier eeuwen bestuurd en het prachtige kasteel laten bouwen. Zij woonden zelf eeuwen in het paleis tot ze in 1939 uit het paleis werden gedreven door het Rode leger. Het kasteel is in verschillende bouwstijlen gebouwd en is dus zeer interessant voor een architectuur liefhebber. Je kunt het paleis van binnen en van buiten bewonderen en ervaren hoe het zou zijn om in een paleis te wonen. Binnen kun je diverse fresco’s en kunstwerken uit de middeleeuwen en latere eeuwen vinden. Het hoogtepunt is de Corpus Christikerk. Deze kerk wordt omringd door een gracht en is rijkelijk versierd met allerlei kunstwerken, waarbij de Barokke fresco’s het bekendst zijn. Om het kasteel heen, vind je een prachtige tuin die zich uitstrekt over 1 kilometer en een Engelse stijl heeft.

Woud van Białowieża Wit-Rusland

5. Woud van Białowieża

Het Woud van Białowieża is een prachtig oerbos dat zich bevindt in het westen van Wit-Rusland, op de grens met Polen. Het gebied is het weinige oerbos wat we in Europa nog kunnen vinden, en het is dan ook een bijzondere ervaring om hier rond te wandelen. Vroeger was het gebied een jachtdomein voor de poolse koningen en Russische tsaren maar tegenwoordig wordt het goed beschermd. Het zuiden van het bos kun je alleen met gids bezoeken en wordt dus strikt beschermd. De andere delen van het gebied kun je wel zelfstandig verkennen en er zijn dan ook vele mooie wandelingen. Het gebied wordt gekenmerkt door rivieren, moerassen, allerlei typen bossen en rietlanden. Er komen honderden diersoorten voor, waaronder de Europese bizon, wilde zwijnen, elanden, lynxen, wolven en edelherten.

Kasteel van Mir Wit-Rusland

6. Kasteel van Mir

Het Kasteel van Mir ligt bij het stadje Mir, op 30 kilometer afstand van het kasteel van Njasvizj. Het kasteel is gebouwd in de 15e eeuw in een grotendeels Gotische bouwstijl. Het kasteel kwam toen al vrij snel in handen van de rijke Poolse Familie Radziwiłł en die lieten het verbouwen in een Renaissance stijl met Barokke elementen. Het is dus een mengelmoes van veel verschillende stijlen en een echte aanrader voor een architectuur liefhebber. Bij een bezoek aan het kasteel kun je zowel de binnenkant als de buitenkant bewonderen en ervaren hoe het is om in een kasteel te leven. Daarnaast is er een interessant museum, waar je veel kunt leren over de omgeving en de geschiedenis. Om het kasteel heen, kun je prachtige tuinen vinden waar je lekker kunt rondstruinen en kunt genieten van het uitzicht op het kasteel. Er worden allerlei leuke culturele evenementen georganiseerd door het jaar heen.

7. Nationaal Park Braslawskia Azjory

Het Nationaal Park Braslawskia Azjory is het prachtige nationale park waar je de talloze meren van Braslav kunt vinden. Je kunt in totaal 30 meren verspreid over het gebied vinden en het park wordt gekenmerkt door dennenbossen, heuvels en groene weides. Je kunt er heerlijk wandelen en hebt er prachtige uitzichten over de diepblauwe meren. De meren zijn veelal met elkaar verbonden en vormen dus een doolhof van water, eilanden en bossen. Je kunt er allerlei diersoorten vinden, zoals bruine beren, lynxen, wolven, zwanen en dassen. Door het park heb je allerlei mooie wandelpaden en kun je prachtige uitzichten vinden bij de Gora Mayak en Zamkavaya Gora uitzichtpunten. Daarnaast is het mogelijk om een kajak te huren en het park vanaf het water te verkennen.

Grodno Wit-Rusland

8. Grodno

Grodno is een prachtige stad in het westen van Wit-Rusland. De stad heeft een roerig verleden waarin het meerdere keren werd veroverd in oorlogen. Tegenwoordig is het een bruisende stad met een mooie medische universiteit en een diverse populatie met veel Polen en Litouwers. De stad is daardoor rijk aan cultuur en je kunt er uren rondwandelen. De stad bestaat uit twee delen die worden gescheiden door een rivier. Aan de ene kant heb je een stad met grote barokke kerken, stenen straten en overblijfselen van de Russische tijd. Je kunt hier veel leren over de geschiedenis van Grodno en het stadsbeeld is erg afwisselend. Aan de andere kant van de rivier vind je een pittoresk deel van de stad met kleurrijke houten huisjes en gezellige cafeetjes.

Hotel tip Grodno! Het Apart-Hotel Semashko bevindt zich midden in het centrum van Grodno. Het hotel heeft ruime kamers en er is een bar, waar je een drankje kunt halen. Elke ochtend kun je aanschuiven bij het ontbijtbuffet.

Biosfeerreservaat Berezinsky Wit-Rusland

9. Biosfeerreservaat Berezinsky

Het Biosfeerreservaat Berezinsky is een prachtig natuurgebied in het Noorden van Wit-Rusland. Het is uitgeroepen tot een biosfeerreservaat om de vele verschillende diersoorten te kunnen beschermen. Zo komen er 52 zoogdiersoorten voor en kunnen dierenliefhebbers zich hier dus helemaal uitleven. Je kunt er bruine beren, wolven, elanden, lynxen en bevers tegenkomen en er zijn ook honderden vogelsoorten. Je vindt in het reservaat nog echte ongerepte natuur en je kunt er heerlijk wandelen. De natuur wordt gekenmerkt door dichte bossen, moerassen en meer dan 50 rivieren. Er zijn allerlei prachtige routes en je kunt er genieten van alle rust en ruimte.

Stalin Line Wit-Rusland

10. Stalin Line

Stalin Line is een openluchtmuseum waar je alles kunt leren over het militaire verleden en de verschillende oorlogen. Het museum bevindt zich op het punt, waar het Wit-Russische leger vroeger een versterkt gebied had, waarvandaan ze Minsk konden beschermen tegen de optrekkende Russische legers. Het is dus een belangrijke plek geweest in de onafhankelijkheidsstrijd en de bescherming van Wit-Rusland. Je kunt er nu allerlei tanks, wapens en vliegtuigen bewonderen en je kunt er veel leren over het leger. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen en er zijn ook veel leuke activiteiten. Zo kun je zelf een tank besturen en is het zelfs mogelijk om wapens zelf vast te houden en soms zelfs te gebruiken.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Minsk

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Minsk

Minsk is de prachtige hoofdstad van Wit-Rusland, waar je mooie kerken, musea en pleinen kunt vinden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Minsk.