Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

Hoogtepunten van Düsseldorf

Düsseldorf is een schitterende stad in Duitsland vlak bij de Nederlandse grens. Het is een geliefde stad bij Nederlanders voor een weekendje weg of een dagtrip. De stad is rijk aan bezienswaardigheden. Er zijn diverse musea die je kunt bezoeken, zoals Museum K20 en K21, het Goethe museum in Schloss Jägerhof of de musea in Schloss Benrath. Daarnaast is het oude centrum van Düsseldorf een mooie bezienswaardigheid. Hier ontdek je onder andere het oude stadhuis en verschillende winkelstraten, waaronder de beroemde Königsallee. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Bezoek dan de Hofgarten of de Heinrich Heine Platz. Lees hier alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Düsseldorf!

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

1. Altstadt en Rathaus

Altstadt is het oude centrum van Düsseldorf. Hier vind je de meeste terrassen en gezellige pleintjes. Daarnaast liggen hier ook verschillende historische bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk struinen in de Altstadt en genieten van de prachtige gebouwen om je heen. Een mooie bezienswaardigheid in het centrum is het Rathaus. Het ligt aan de Marktplaats. In het stadhuis komt de gemeenteraad van Düsseldorf al zo’n 400 jaar bij elkaar. Het oorspronkelijke gebouw werd gebouwd in de 16e eeuw, maar in 1749 is het gebouw volledig gerenoveerd. Zowel van buiten als van binnen is het een prachtig gebouw. De buitenkant van het gebouw wordt rijkelijk versierd met bloemen in bloembakken. Je kunt het Rathaus ook van binnen bekijken. Elke woensdag wordt er in de middag een gratis rondleiding gegeven. Tijdens de rondleiding krijg je de verschillende zalen te zien en breng je een bezoekje aan de ontvangstkamer van de burgemeester. 

Hoteltip! Een luxe hotel in de Alstadt van Düsseldorf is Living Hotel De Medici, een luxe hotel gevestigd in een schitterend pand

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

2. Sint-Lambertuskerk 

De belangrijkste en mooiste kerk in Düsseldorf is de Sint-Lambertuskerk. De kerk is gewijd aan Lambertus, die in de 7e eeuw bisschop was van Maastricht. Het heeft een bijzondere dakconstructie die is ontstaan nadat een brand een gedeelte van de kerk heeft verwoest. Tijdens de restauratie is het hout van de torenspits verkeerd opgedroogd waardoor het nu verdraaid is. Naast de imposante buitenkant is het ook leuk om deze gotische kerk van binnen te bekijken. In de kerk vind je een prachtige schatkamer waar je verschillende voorwerpen kunt aanschouwen. Ook heeft de kerk een opvallend altaar in het midden waar aan beide kanten heiligen staan afgebeeld. In de kerk kun je ook de sacramentstoren uit 1478 bewonderen. Dit kunstwerk bestaat uit verschillende beeldjes en versieringen en was een geschenk van Hertog Willem II. Het is een prachtige kerk om te bezoeken en even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. 

Unieke locatie! 25Hours Hotel Das Tour is een modern ingericht hotel met een adembenemend uitzicht op Düsseldorf.

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

3. Schloss Jägerhof en Schloss Benrath

Düsseldorf heeft twee prachtige sloten die je zeker moet bezoeken. Schloss Jägerhof is een prachtig bouwwerk uit de 18e eeuw gelegen aan de rand van de Hofgarten. Naast dat het een imposant gebouw is, kun je hier ook verschillende kunststukken bezoeken. In het Schloss vind je het Goethe Museum. Johann Wolfgang von Goethe, een beroemde schrijver en kunstenaar, leefde hier zo’n 200 jaar geleden. Je kunt van alles bekijken van Goethe, zoals geschriften, tekeningen, beeldhouwwerken, boeken en gedichten. De bouwer van Schloss Jägerhof, Karl Theodor, liet dit Schloss bouwen naar voorbeeld van een ander bekend slot, Schloss Benrath. Schloss Benrath ligt aan de Rijn en is ook een prachtig, barok bouwwerk om te bezoeken. Rondom het slot vind je ook een prachtige tuin. In de tuin ligt een grote parkvijver en vind je ook een paar bijgebouwen. In de zijvleugels van het Schloss vind je twee musea, het Museum voor Europese tuinkunst en het Museum voor Natuurkunde. Wil je even ontspannen met een hapje of een drankje? Bij Schloss Benrath vind je ook een stijlrijk restaurant.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Berlijn

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

4. Museum K20 en Museum K21

Een beroemd museum in Düsseldorf is Museum K20. In het museum vind je verschillende meesterwerken van bekende 20e eeuwse kunstenaars. Je kunt hier onder andere werken van Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Wassily Kandinsky bewonderen. Het museum werd geopend in 1986 en is gevestigd in een sober gebouw. Ben je meer op zoek naar hedendaags kunst? In Museum K21 vind je verschillende ruimtes waar belangrijke kunststukken van kunstenaars uit de 21e eeuw worden tentoongesteld. Kunststukken van kunstenaars zoals Nam June Paik, Georges Miller en Imi Knoebel hebben hier een plekje gekregen. Het museum is geopend in 2002 en bevindt zich in een historisch gebouw, het Ständehaus. Het Italiaanse bouwwerk is prachtig om te bewonderen en ligt in het Ständehauspark. Naast het museum is dit historische park ook zeker een aanrader om te bezoeken.

Overnachtingstip! Overnacht in een modern appartement aan de Reichstrasse tegenover Museum K21.

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

5. Kaiserpfalz Kaiserswerth 

Ongeveer 10 kilometer ten noorden van het centrum van Düsseldorf vind je Kaiserpfalz Kaiserswerth, een historische kasteelruïne van 14 meter hoog en 50 meter lang. De ruïne is redelijk goed bewaard gebleven en ook leuk om te bezoeken. Je kunt via de trappen op de ruïne komen. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de Rijn. Een goed bewaard gedeelte van het kasteel is het waterreservoir waar het drinkwater bewaard werd. Het oostelijke gedeelte van het kasteel is minder goed bewaard gebleven. Van de vroeger 55 meter hoge verdedigingstoren is nog weinig over. De stenen zijn door de jaren heen gebruikt door bewoners van Kaiserwerth om hun huizen mee te bouwen. Wie uitgekeken is bij Kaiserpfalz Kaiserswerth kan ook het centrum van Kaiserswerth nog bezoeken. Hier vind je onder andere een prachtige basiliek en verschillende gedecoreerde huizen uit de 18e eeuw. Aan het marktplein vind je verschillende restaurants en winkeltjes.

Liever in de natuur, maar wel vlakbij de stad? Dit mooie natuurhuisje in Ratingen ligt op nog geen 20 kilometer van Düsseldorf vandaan.

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

6. Medienhafen en Rheinturm

Een modern gedeelte in Düsseldorf is Medienhafen. Vroeger was dit een haven, maar vandaag de dag is het een modern stadsdeel met ingenieuze bouwwerken. Vanaf 1990 zijn hier verschillende bouwwerken gebouwd die bewonderenswaardig zijn. Eentje die direct opvalt is de Neuer Zollhoff, drie scheefgewaaide kantoorgebouwen. Ook het Rheinturm is een bezoekje waard. Deze Rheinturm is de Euromast van Düsseldorf. De toren is zo’n 240 meter hoog en is het hoogste gebouw van de stad. De toren bestaat uit gewapend beton en fungeert onder andere als zendmast. Je kunt de toren ook bezoeken. Met de lift kom je op 174 meter hoogte. Hier heb je een schitterend uitzicht over heel Düsseldorf. Op deze hoogte vind je ook een restaurant. Hier kun je terecht voor een diner of een drankje. Het grappige aan het restaurant is dat het plateau ronddraait. Je kunt dus blijven zitten en telkens een ander uitzicht hebben. Het is een prachtige bezienswaardigheid voor als je een mooie foto wilt schieten van Düsseldorf. 

Lees tip! Dit zijn de 10 mooiste meren van Duitsland

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

7. Hofgarten

Wil je even op adem komen en ontsnappen aan de drukte van Düsseldorf? Bezoek dan Hofgarten, een eeuwenoud park in het centrum van de stad. Het park is aangelegd in 1769 en is zo’n 28 hectare groot. In de zomer kun je op het grasveld heerlijk genieten van de zon. Daarnaast vind je in de Hofgarten ook verschillende vijvers en speelplaatsen voor de kinderen. Ook kun je er wat cultuur snuiven. Verspreid over het park vind je verschillende monumenten en beelden. De meest bekende zijn de Kriegerdenkmal van Karl Hilgers en het Märchenbrunnen van Max Blondat. Het Kriegerdenkmal is een monument ter nagedachtenis van de Duitse soldaten die zijn gevallen tijdens de oorlogen in de 19e eeuw. Het Märchenbrunnen is een schitterende fontein waar je prachtige foto’s kunt maken. Het is een heerlijk park om doorheen te struinen. Aan de rand van de Hofgarten vind je verschillende restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. 

Hoteltip! Steigenberger Parkhotel Düsseldorf is een prachtig 5-sterrenhotel aan de rand van Hofgarten met luxe kamers

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

8. Königsallee

Een bekende en luxe winkelboulevard in Düsseldorf is de Königsallee. Deze winkelboulevard ligt in het oosten van het oude stadscentrum en is een prachtige bezienswaardigheid om te bezoeken.  Düsseldorf heeft een traditie in luxe mode. In de 18e eeuw werden hier al verschillende luxe kledingstukken gecreëerd. Daarnaast vinden er in Düsseldorf ook verschillende internationale modebeurzen plaatsen. Niet gek dat deze stad een luxe winkelboulevard heeft. Je vind er verschillende luxe merken, zoals Gucci, Armani en Chanel. Ook al ga je hier helemaal niets kopen, is het nog steeds leuk om deze boulevard te bezoeken. De winkelstraat is ongeveer een kilometer lang en loopt door tot aan de Hofgärten. Het is de meest bezochte luxueuze straat van Duitsland. De Königsallee wordt opgesplitst door een gracht. Aan de ene zijde vind je vooral winkels en aan de andere kant vooral banken en luxe hotels. Rondom de Königsallee vind je verschillende steegjes en straatjes waar je terecht kunt voor kleding met een wat minder hoog prijskaartje. 

Hoteltip! Aan het begin van de Königsallee ligt het InterContinental Düsseldorf, een prachtig hotel met moderne kamers en luxe faciliteiten.

Top 10 bezienswaardigheden in Düsseldorf

9. Rheinuferpromenade 

Wil je lekker uitwaaien en even ontsnappen uit de straten van Düsseldorf? In het oosten van Düsseldorf ligt de Rheinuferpromenade. Het is een van de populaire plekken in Düsseldorf waar veel toeristen op af komen. De promenade is zo’n 1,5 kilometer lang en is een gezellige plek waar locals en toeristen graag komen. Je kunt hier van een prachtig uitzicht genieten en bootjes spotten. Op de terrasjes van de vele restaurants kun je heerlijk zitten met een hapje of een drankje. De meeste restaurants hebben overdekte terrassen zodat je bij goed of bij slecht weer op het terras kan zitten. Daarnaast kun je vanaf de Rheinuferpromenade verschillende boottochten nemen over de Rijn. De autovrije promenade is niet alleen heerlijk om overheen te wandelen, je kunt er ook over fietsen of skeeleren. 

Hoteltip! Een mooi 4-sterren hotel vlak bij de Rheinuferpromenade is Hotel Orangerie.

10. Heinrich Heine Platz

Een bekend plein in Düsseldorf is het Heinrich Heine Platz. het plein is vooral bekend om de grote kerstmarkt die hier ieder jaar plaatsvindt. Van half november tot eind december wordt dit plein omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstmarkt. Deze kerstmarkt wordt ook wel de engeltjes kerstmarkt genoemd, omdat elke kraam versiert is met een engeltje op het dak. Je vind er zo’n 45 kramen met kitsche spulletjes en leuke lampjes. Ook zijn er diverse kraampjes waar je verschillende lekkernijen kunt eten. Midden op het plein staat ieder jaar een groot wijnpaviljoen waar je wijn kunt nuttigen. Naast de kerstmarkt zijn er nog andere dingen die op dit plein de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kun je een bezoekje brengen aan het warenhuis Carsch Haus. In dit luxe warenhuis kun je heerlijk struinen. Ben je niet in de wintermaanden in Düsseldorf? Dan kun je nog steeds dit mooie plein bezoeken. Je vindt er leuke restaurantjes en winkels in de omgeving.

Plan je reis naar Düsseldorf
Vind de leukste campings in de buurt van Düsseldorf op ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn?

De Berliner Dom, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor zijn een paar van de vele bezienswaardigheden in Berlijn. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Berlijn

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

15x Bijzonder overnachten in Duitsland

15x Bijzonder overnachten in Duitsland

Bijzonder overnachten in Duitsland? Wij zetten 15 unieke plekjes voor je op een rij, van themahotels tot kastelen en boomhutten.