15 Prachtige bezienswaardigheden in Limburg

15 Prachtige bezienswaardigheden in Limburg

Wat te doen in Limburg? Dit zijn de hoogtepunten!

Limburg is een prachtige provincie in het zuiden van Nederland. De provincie grenst aan België en Duitsland en is een heerlijke vakantiebestemming om Nederland. Je kunt er genieten van mooie natuurparken, gezellige stadjes, mooie dorpen en glooiende heuvels. In de hoofdstad Maastricht vind je de leukste cafeetjes en in Valkenburg kun je de Limburgse grotten verkennen. Het Nationaal Park de Maasduinen is perfect voor een lange wandeling en bij het Drielandenpunt kun je genieten van het uitzicht over België en Duitsland. In Limburg vind je leuke bierbrouwerijen en in Park Gravenrode kun je de leukste activiteiten ondernemen. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Limburg.

1. Maastricht, de hoofdstad van Limburg

Boulevard met huizen langs de maas in Limburg

Maastricht is de prachtige hoofdstad van Limburg. De stad ligt aan de rivier de Maas, in het zuidelijke puntje van Limburg. Het is een authentieke stad met een historisch stadscentrum, waar je mooie pleinen, charmante huizen en gezellige straatjes vindt. Het middelpunt van de stad is het Vrijthof. Dit plein wordt omringd door mooie gebouwen en leuke terrasjes. Je vindt er de Basiliek van Sint Servaas en de Sint-Janskerk. Rond het Vrijthof kun je wandelen langs de leukste winkels en genieten van allerlei gezellige restaurants. Je kunt een kijkje nemen bij de oude stadspoort, de Helpoort en meer leren over Maastricht bij het Natuurhistorisch Museum. Over de Maas loopt een andere belangrijke bezienswaardigheid, de Sint-Servaasbrug. Deze mooie brug bied je een prachtig uitzicht over de Maas en de stad.

Hotel tip! Hotel Au Quartier is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het oude centrum van Maastricht. Bij het hotel kun je genieten van een mooi restaurant waar je Italiaanse en Franse specialiteiten kunt proberen.

LEES OOK: Wat te doen in Maastricht?

2. Nationale Parken in Limburg

In Limburg vindt je maar liefst drie van de 21 nationale parken van Nederland. Elk van de parken is uniek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij vertellen je meer over Nationaal Park de Maasduinen, Nationaal Park de Groote Peel en Nationaal Park De Meinweg.

Nationaal Park de Maasduinen, natuurpark Noord-Limburg

Heide in Nationaal Park de Maasduinen in Limburg

Het Nationaal Park de Maasduinen is één van drie nationale parken in Noord-Limburg. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heides en een uitgestrekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het bevat de langste rivierduin gordel van Nederland en je kunt er genieten van diverse meren. Het unieke gebied leent zich voor lange wandel- en fietstochten en je kunt hier nog echt genieten van alle rust en ruimte. Vanaf de zandrug heb je een mooi uitzicht op de omgeving en je kunt er allerlei mooie dieren spotten. Zo komen er vele vogels voor zoals de nachtzwaluw, de zandhagedis en de kraanvogel.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Roompot Résidence Klein Vink is een echte aanrader! Het vakantiepark ligt aan een meerdere mooie meren en aan de voet van het Nationaal Park de Maasduinen. Op het park kun je allerlei villa’s, bungalows en kampeerplaatsen huren.

Nationaal Park De Groote Peel

Een brug door Nationaal Park De Groote Peel in Limburg

Ironisch genoeg is Nationaal Park De ‘Groote’ Peel het kleinste nationale park van Nederland. Maar daarom zeker niet minder bijzonder! Zo is de geschiedenis van turfwinning hier goed zichtbaar en zijn er talloze vogelsoorten te spotten. De Groote Peel biedt een diversiteit aan landschapstypes, waaronder moerassen, open terreinen met heide en pijpenstrootje, bossen, struwelen en talrijke waterplassen. Voor wandelaars vormt dit uitgestrekte gebied een gevarieerde omgeving met een overvloed aan panoramische vergezichten. Verschillende soorten bruggen leiden bezoekers door het park.

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg in Limburg

Nationaal Park De Meinweg in Limburg is verdeeld in vier terrassen door drie breuken, waarvan de Peelrandbreuk de bekendste is. Deze breuken zorgen voor de opkomst van water en de vorming van vennen in het gebied, waar de Roode Beek en de Boschbeek stromen. Het park heeft de adder als symbool en is dan ook het enige gebied in Limburg is waar deze slangsoort nog voorkomt. In Nationaal Park De Meinweg zijn er genoeg mogelijkheden om te wandelen, fietsen of paard te rijden.

Vakantiehuisje in de buurt van het park. Overnacht dan in dit vrijstaande huis midden in de bossen in het dorpje Vlodrop. Vanuit het huisje heb je een prachtig uitzicht op een grasland en de bosrand. Ook wordt het terrein begrensd door de Roode Beek en Duitsland.

Camping Nationaal Park de Meinweg, onze tip! Kies voor een ontspannen verblijf bij Huttopia De Meinweg. Midden in het gelijknamige Nationaal Park ontvangt de camping je op een ongerept natuurterrein met twee heerlijk verwarmde zwembaden. De ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het zuiden van Nederland.

3. Arcen, mooie stad in het noorden van Limburg

De Kasteeltuinen bij Kasteel Acren in Acren

Arcen is een mooie stad in het noorden van Limburg. De stad ligt aan de oever van de Maas en is één van de bekendste dorpjes van Noord-Limburg en een populaire bezienswaardigheid in Limburg. Arcen is een oud vestingstadje waar je kunt genieten van veel gezellige terrassen en leuke activiteiten. Het hoogtepunt van Arcen zijn de Kasteeltuinen. De tuinen liggen bij het Kasteel Arcen en hebben een oppervlakte van 32 hectare. Het gebied bestaat uit achttien verschillende tuinen, onderverdeeld in twaalf thema’s. Je vindt er een Rosarium met meer dan 8000 rozen, een water- en beeldentuin en een bamboebos met Oosterse watertuin. Je kunt er uren wandelen en genieten van alle kleuren, geuren en kunstwerken. In Arcen kun je daarnaast ook nog een bezoekje brengen aan de Hertog Jan Brouwerij.

Hotel tip! Hotel de Maasparel is een fijn 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Arcen. Het hotel beschikt over sfeervolle ruime kamers en je vindt er een lekker restaurant met groot terras, waar je een hapje kunt eten.

LEES OOK: De 8 mooiste tiny houses in Limburg

4. Ontdek de heuvels en het landschap van Zuid-Limburg

Zonsondergang heuvellandschap Limburg

Het unieke landschap van Zuid-Limburg kan op zichzelf worden gezien als een bezienswaardigheid. Zo heeft Zuid-Limburg zelfs de titel ‘Nationaal Landschap’ gekregen. Nergens anders in ons land vind je gevarieerdere landschappen dan hier. Denk aan heuvels, plateaus, boomgaarden en graften. Het heuvellandschap komt meer in de buurt van de Midden-Europese heuvel- en berggebieden dan ander Nederlandse landschappen. Het is dus eigenlijk net alsof je hier in het buitenland bent! Je kan de veelzijdige natuur te voet, te paard of op de fiets ontdekken.

5. Valkenburg, prachtig stadje in Zuid-Limburg

Valkenburg

Valkenburg is een prachtig stadje gelegen in het zuiden van Limburg. De stad wordt omringd door het Zuid-Limburgse Heuvelland, waar je fijn kunt wandelen en fietsen. De stad zelf beschikt over een groot historisch centrum, waar je kunt genieten van allerlei mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Kasteelruïne Valkenburg. Het kasteel ligt op een heuvel en je kunt er de overgebleven torens en muren bewonderen.

In Valkenburg vind je daarnaast ook nog delen van de middeleeuwse stadsmuren en de diverse stadspoorten, zoals de Berkelpoort. Valkenburg staat ook bekend om zijn grotten. In de omgeving van de stad vind je talloze oude mergelgrotten. Eén van de belangrijkste grotten is de Fluweelengrot. Hier kun je een rondleiding volgen door een enorm gangenstelsel. Ook de Gemeentegrot is zeker de moeite waard. Bij een bezoekje aan Valkenburg kun je nog veel meer activiteiten ondernemen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Sprookjesbos, de Romeinse Catacomben en de spa Thermae 2000.

Op zoek naar een leuke camping? Landal Vakantiepark Kasteeldomein De Cauberg is een heerlijk vakantiepark gelegen op de top van de Cauberg bij het dorpje Valkenburg. De camping heeft appartementen en villa’s te huur.

6. Drielandenpunt, grens bij Nederland, België en Duitsland

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt is het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen. Het punt ligt bij de stad Vaals en bevindt zich op de mooie Vaalserberg. De berg is 322 meter hoog en vanaf het Drielandenpunt heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omliggende landen. Rond het punt kun je genieten van mooie natuur en kun je allerlei leuke wandel- en fietsroutes maken. Daarnaast vind je er twee uitzichttorens, de Wilhelminatoren en de Koning Boudewijntoren. Vanaf deze torens heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Bij het Drielandenpunt kun je ook een Labyrint vinden. Dit grote doolhof is een leuke activiteit voor jong en oud. Rond het Drielandenpunt staan verschillende cafeetjes en restaurants.

LEES OOK: De 10 mooiste natuurgebieden in Limburg

7. Heerlen en Thermenmuseum, oud Romeins stadje in Limburg

Heerlen in Limburg

In het zuidoosten van Limburg bevindt zich het stadje Heerlen. Heerlen heeft een rijk verleden en werd in de Romeinse tijd al een grote nederzetting. In die tijd werd er in de stad een mooi thermencomplex gebouwd. De ruïnes van het thermencomplex zijn opgegraven en vormen de oudste en best bewaarde antieke opgravingen van Nederland. Rond de opgravingen kun je tegenwoordig het Thermenmuseum vinden. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Heerlen en over de bouw en het gebruik van het badhuis. Je vindt er een grote collectie van voorwerpen uit de Romeinse tijd. In het museum krijg je een kijkje in het verleden.

Hotel tip! Hotel Kasteel Terworm is een prachtig kasteel hotel gelegen aan de rand van Heerlen. In het veertiende eeuwse kasteel vind je de mooiste kamers en kun je genieten van een grote tuin en lekker restaurant.

8. Abdij Rolduc, voormalige abdij in Zuidoost-Limburg

Abdij Rolduc in Limburg

Een andere leuke bezienswaardigheid in Limburg is Abdij Rolduc. Rolduc is een voormalige abdij gelegen in het zuidoosten van Limburg, vlakbij de Duitse grens. De abdij werd in 1106 gesticht en heeft een lange en rijke geschiedenis. De abdij werd uiteindelijk in 1796 opgeheven door de Fransen en heeft sindsdien als internaat en seminarie gediend. Tegenwoordig heeft het kloostercomplex meerdere doelen. Zo vind je er een mooi hotel en zijn er vergaderruimtes. Er worden regelmatig kunstexposities georganiseerd en elke zondag kun je er een rondleiding volgen die je meeneemt door de historische abdij. Bij de abdij vind je een prachtige tuin met wijngaard en er is ook een kloosterbrouwerij waar je een lekker biertje kunt drinken. Er is dus genoeg te doen in en rond de abdij om je een dag te vermaken!

LEES OOK: 10 pittoreske dorpen in Zuid-Limburg

9. Sint Pietersberg, de bekendste berg van Nederland

Sint Pietersberg en Fort Sint Pieter

De Sint Pietersberg is eigenlijk een grote heuvel van ruim 100 meter hoog, maar wordt in de volksmond een berg genoemd. De berg heeft bijzondere kalkhellingen en er leven verschillende diersoorten, zoals vlinders, oehoes en vleermuizen. Ook is het een waar plantenparadijs. Als je de berg bezoekt raden we aan om hierop langs Fort Sint Pieter te gaan, een verdedigingswerk voor de stad Maastricht. Naast kennis opdoen over de geschiedenis van dit monument geniet je hier ook nog eens van een mooi uitzicht over Maastricht. Mocht je de Sint Pietersberg niet willen beklimmen, kan je ook altijd een bezoek brengen aan de grotten diep onder de berg.

Op zoek naar een overnachting in de buurt van de Sint Pietersberg? Doe hier inspiratie op voor een leuk hotel in Maastricht en combineer je bezoek met een stedentrip!

Vaalserberg

Uitzicht vanaf Vaalserberg

Naast de Sint Pietersberg vind je in Limburg ook de Vaalserberg. Deze berg is wederom eigenlijk een heuvel en ligt in het dorpje Vaals. De top van deze berg is het hoogste punt van Europees Nederland, waar je met twee uitkijktorens een prachtig uitzicht hebt. Op de afbeelding hierboven is dat goed terug te zien. Ook ligt in de buurt van de Vaalserberg het eerdergenoemde drielandenpunt, waarbij de grenzen van Nederland, Duitsland en België samenkomen. Zeker een bezoekje waard dus!

10. Mergellandroute, populaire autoroute door de Limburgse heuvels

Heuvels van Zuid-Limburg

De Mergellandroute is één van de bekendste autoroutes in Nederland. In 1960 is de route uitgezet door de ANWB en kan gevolgd worden aan de hand van de zeshoekige bruine bordjes. Ontdek tijdens de route de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. De route is meer dan 100 kilometer lang en leid je langs de mooiste uitzichten en pittoreske Limburgse dorpjes. Het is een aanrader om een stop te maken bij een stadje zoals Epen, Eijsden of Slenaken. De route loopt in een rondje en je kunt dus zelf kiezen waar je wilt beginnen. Er is daarnaast ook een route voor fietsers uitgezet. Deze route wijkt iets af van de autoroute en is 127 kilometer lang. Waar de fietsroute afwijkt van de autoroute wordt de weg aangegeven met groene zeshoekige bordjes. Ook fietsend is de Mergellandroute absoluut de moeite waard.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Limburg kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Limburg.

11. Park Gravenrode, recreatief park tussen Landgraaf en Kerkrade

Park Gravenrode

Het Park Gravenrode is een groot recreatief park gelegen tussen de stadjes Landgraaf en Kerkrade. Het gebied was een tijd lang erg kaal en leeg, totdat er besloten werd om er een nieuwe toeristische bestemming van te maken. Park Gravenrode is een combinatie van prachtige natuur, leuke attracties en gezellige restaurants. Door het prachtige natuurgebied kun je heerlijk wandelen en genieten van de bossen, vijvers en heuvels. Daarnaast zijn er ook genoeg leuke activiteiten te ondernemen. Zo vind je er de Gaia Zoo, Snow World en Discovery Center Continium. Het Discovery Center is een museum waar je alles leert over de ontwikkelingen van wetenschap en techniek. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Wereldtuinen Mondo Verde. In dit park kun je allerlei internationale tuinen zien met de bijbehorende cultuur. Kortom, er is van alles te zien en te doen in Park Gravenrode.

12. Het Geuldal, een prachtig riviertje door de heuvels

De rivier de Geul en het Geuldal

Het Geuldal is een natuurreservaat in Epen, waar de snelle rivier De Geul door een groen heuvellandschap stroomt. De slingerende rivier wordt hier omgeven door een divers landschap van hagen, hooilanden, houtwallen, hellingbossen, holle wegen en hoogstamboomgaarden en biedt voortdurend boeiende verrassingen. Dit heuvelland is een genot om te verkennen, met zijn unieke kenmerken zoals hoogteverschillen, zuidelijke ligging en kalkrijke bodem. Hierdoor herbergt het gebied talloze planten en dieren die elders in Nederland zeldzaam zijn. Denk aan het zinkviooltje, de geelbuikvuurpad, de hazelmuis en zelfs de wilde kat. Een ware schat voor natuurliefhebbers.

13. Brunssummerheide, heuvelachtig gebied met heide, bossen en vennen

Mooi weer op de Brunsummerheide

De Brunssummerheide is heuvelachtig heidegebied midden in de provincie Limburg, ten zuidoosten van de gemeente Brunssum. De heide is een divers natuurgebied met restanten van naaldbossen en afwisselend loofbos, open zandvlaktes en karakteristieke vennen. Het gebied varieert van struikheide op drogere delen tot dopheide op nattere plekken, met gras, struiken en bomen ertussen. Deze variatie biedt een thuis aan diverse dieren. Zo spelen Schoonebeeker schapen een cruciale rol in het beheer van het gebied en houden het gevarieerd. De Brunssummerheide is gevormd door natuurlijke en menselijke invloeden door de eeuwen heen en professioneel beheer is essentieel om het open te houden en biodiversiteit te behouden. Betrokkenheid bij het behoud van dit prachtige gebied door bezoekers wordt dan ook zeker aangemoedigd.

Op zoek naar een familiepark bij de Brunsummerheide? Dan raden wij EuroParcs Brunsummerheide zeker aan. Naast dat dit vakantiepark grenst aan de kleurrijke heides, bevat het ook een eigen zwemvijver!

14. Hertog Jan Brouwerij en Brand Brouwerij

In Limburg worden diverse lekker bieren gebrouwd. Twee van de bekendste bieren zijn Hertog Jan en Brand. De Hertog Jan brouwerij bevindt zich bij het stadje Arcen. Bij de brouwerij kun je een rondleiding nemen waarbij je alles leert over het brouwproces en de verschillende bieren. Je kunt er de mout en de hop proeven en na afloop een bezoekje brengen aan de winkel en het café. Er worden barbecues georganiseerd en er is een pop up camping in de zomer. De Brand Brouwerij bevindt zich in het stadje Wijlre. Bij de brouwerij kun je alles leren over de verschillende Brand bieren. In de brouwerij vind je een museum waar je zelf doorheen kunt lopen en alles kunt ontdekken. Na het museum kun je plaatsnemen in het proeflokaal, waar je allerlei biertjes kunt proberen.

15. Thorn, het witte stadje op de grens van België

Het 'witte stadje' Thorn

Thorn ligt in de gemeente Maasgouw, bij de Belgische grens. De plaats wordt ook wel het ‘witte stadje’ genoemd, omdat de historische gebouwen hier witgeschilderde gevels bevatten. De opvallende Abdijkerk van Thorn komt boven deze witte huisjes uit. Naast de witte huizen staat de stad ook bekend om de smalle straten, wat een pittoreske uitstraling geeft. Ook is er tijdens een bezoek aan deze bijzondere plaats genoeg te leren over de rijke geschiedenis ervan, die tot maar liefst 1000 jaar teruggaat. Ideaal uitstapje dus!

Overnachten in dit witte stadje? Kijk hier voor een overzicht aan leuke hotels in Thorn.

Vakantie naar Limburg plannen

Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Interhome.

Vakantieparken in Limburg:

Recreatiepark de Leistert

Recreatiepark de Leistert

Op het sfeervolle vakantiepark de Leistert kun je slapen in bungalows van het allerhoogste niveau. Liefhebbers van het buitenleven kiezen voor op een kampeerplaats of een van de kleurrijke en avontuurlijke verblijfsaccommodaties. Bekijk het vakantiepark hier.

Vakantiepark Weerterbergen

Vakantiepark Weerterbergen

Een fraai gelegen vakantiepark in Limburg waar niets hoeft en alles kan. Wat opvalt zijn de grote natuurplas, binnen én buitenzwembad met reuzenglijbaan, super stoere indoor klimwand. Het geheim van de beste vakanties is dat iedereen doet waar hij zin in heeft. Bekijk het vakantiepark hier.

Vakantiehuisjes in Limburg:

Natuurhuisje in Valkenburg

Natuurhuisje in Valkenburg

Eens een koeienstal, nu een heerlijke accommodatie om te overnachten in Valkenburg. De loft is een oude, gerenoveerde koeienstal die ideaal is voor gezelschappen tot 6 personen. Op de begane grond van dit natuurhuisje vind je de grote boeren leefkeuken met lange tafel waar gasten graag veel tijd doorbrengen. Bekijk het natuurhuisje hier.

Tiny house in Ven-Zelderheide

15 Prachtige bezienswaardigheden in Limburg

Tiny house met houtgestookte hottub en uitzicht over de vijvers. De accommodatie is voorzien van een boxspring, bank, keukentje, douche en toilet. Er is een inductiekookplaat en zelfs een vaatwasser. Koffie en thee is aanwezig en een ontbijtje is inbegrepen. Hier is het heerlijk overnachten met z’n tweetjes. Bekijk de tiny house hier.

Meer inspiratie voor je trip naar Limburg?

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Limburg:

Wat zijn de mooiste tiny houses in Limburg?

Verblijven in een tiny house in Limburg? Dan biedt EuroParcs Maasduinen uitstekende opties! Meer tiny houses in Limburg ontdekken? Lees dan ons artikel over de leukste tiny houses in Limburg.

Wat te doen in Limburg?

Limburg biedt tal van recreatieve mogelijkheden, zoals winkelen, wandelen, mountainbiken en grotten bezoeken. Lees er alles over in ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Limburg (tips voor steden, natuurgebieden en meer!).

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

Tiny house in Zuid-Limburg huren? We zetten de 6 mooiste tiny houses te midden van het Zuid-Limburgse heuvellandschap voor je op een rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *