10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

Hoogtepunten van Utrecht

Utrecht is een mooie provincie, centraal gelegen in Nederland. Het is een groen gebied, waar je kunt genieten van uitgestrekte heuvels, groene bossen en veel leuke stadjes. Het is een perfecte provincie voor mooie wandelingen en fietstochten en er zijn talloze mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de Pyramide van Austerlitz, dat is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Ook Fort Vechten, Fort Rijnauwen en Kasteel de Haar zijn zeer de moeite waard. Op zoek naar leuke stad? Maak dan een uitstapje naar Amersfoort, Oudewater of Spakenburg. Ook de stad Utrecht mag je natuurlijk niet missen. Daar kun je genieten van leuke musea, terrasjes en winkels. Kortom, je kunt er van alles doen en beleven! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Utrecht.

LEES OOK: 15x Bijzonder overnachten in Utrecht

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

1. Utrecht

Utrecht is de prachtige hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad staat bekend om zijn gezellige sfeer, grote werfkelders, leuke winkels en interessante musea. Het centrum wordt gekenmerkt door pittoreske straatjes met overal groene hofjes en nauwe steegjes. De belangrijkste bezienswaardigheid van Utrecht is de Dom. Deze mooie kerk heeft een 112 meter hoge toren die je kunt beklimmen en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Daarnaast mag je de Oude Gracht ook zeker niet missen. Rond deze gracht vind je de bekende werfkelders, waar je discotheken en restaurants vindt. Langs de oude gracht kun je lekker winkelen en het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de rest van de stad. Op zoek naar een leuk museum? Dan moet je bij het Speelklok Museum en het Spoorwegmuseum zijn. Deze interactieve musea zijn leuk voor het hele gezin!

Hotel tip! Hotel The Hunfeld is een modern 3-sterrenhotel gelegen in de binnenstad van Utrecht. Het hotel beschikt over ruime kamers en ligt aan de gezellige Mariaplaats.

Lees tip! De 11 mooiste dorpen van Utrecht

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

2. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een uitgestrekt nationaal park gelegen tussen Utrecht en Amersfoort. Het gebied wordt gekenmerkt door groene heuvels, heides, bossen en meertjes. Het is een rustig nationaal park, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Je vindt er talloze leuke routes en je komt er mooie kastelen en bezienswaardigheden tegen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Pyramide van Austerlitz. Deze piramide werd in 1804 gebouwd door Franse soldaten die onder Napoleon vochten. Het was een monument dat was geïnspireerd op de piramides in Egypte en vanaf de top had je een weids uitzicht over de omgeving. De piramide is tegenwoordig volledig gerestaureerd en is erg bijzonder. Bij een bezoek kun je een klim naar de top maken en kun je alles leren over de geschiedenis van de Utrechtse heuvelrug. Andere leuke bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug zijn de Amerongse Berg, de Kaapse Bossen, Vliegbasis Soesterberg en het Ouwehands Dierenpark.

Op zoek naar een leuke camping? Camping De Grebbelinie is een heerlijke familiecamping gelegen aan de Grebbelinie. De camping beschikt over een fijn zwemmeertje met zandstrand en in de omgeving kun je heerlijk wandelen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

3. Amersfoort

Amersfoort is een mooie stad gelegen in het oosten van Utrecht. Amersfoort heeft een rijke geschiedenis en het centrum heeft dan ook nog een middeleeuws karakter. Je vindt er verschillende mooie grachten en je kunt er heerlijk rondstruinen langs pittoreske straatjes met oude vakwerkhuizen. De stad beschikt over meerdere oude stadspoorten, waarvan de Koppelpoort het bekendste is. Deze indrukwekkende poort is prachtig bewaard gebleven en mag je zeker niet missen. Ook de Onze Lieve Vrouwetoren is erg de moeite waard. Deze 100 meter hoge kerktoren kun je vanuit de hele stad zien en kun je beklimmen, waarbij je een prachtig uitzicht op de stad hebt. Op zoek naar een beetje cultuur? Bezoek dan zeker het Mondriaanhuis, waar je kunstwerken van Piet Mondriaan kunt bewonderen. Ook Kamp Amersfoort is een echte aanrader. Dit voormalige concentratiekamp is opengesteld voor publiek en je kunt er veel leren over de tweede wereldoorlog in Nederland.

Hotel tip! Logement de Gaaper is een fijn 3-sterrenhotel gelegen aan het pittoreske Hof. Het hotel beschikt over een fijn café met terras en je loopt er zo naar alle hoogtepunten van Amersfoort.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

4. Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is een prachtig paleis gelegen aan de rand van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het paleis werd in 1650 gebouwd en werd vanaf 1937 bewoond door koningin Juliana en prins Bernhard. Het mooie paleis is erg indrukwekkend en wordt omringd door grote tuinen en groene bossen. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd en in de omgeving kun je heerlijk wandelen. Het paleis is sinds 2017 niet meer van de Nederlandse staat en wordt door een particuliere groep opgeknapt. Het paleis en zijn tuinen zullen vervolgens weer worden opengesteld en er zullen meerdere horecazaken worden geopend.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

5. Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is een prachtig kasteel gelegen op een paar kilometer van de stad Utrecht. Het is het grootste kasteel van Nederland, dat werd gebouwd in een neogotische stijl, aan het eind van de negentiende eeuw. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende vertrekken bewonderen en zul je versteld staan door de luxe, de antieke meubelen en de bijzondere kunstwerken. Je komt langs de oude keuken, de eetzaal, de balzaal, de bibliotheek en de centrale hal. Je kijkt je ogen uit en waant je weer even in het verleden. Het kasteel ligt op een groot landgoed waar je heerlijk kunt wandelen. Je vindt er prachtige tuinen die zijn aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Je vindt er veel romantische bruggetjes en paadjes en je kunt er genieten van een Romeinse tuin en een Rozentuin.

LEES OOK: De 15 mooiste kastelen in Nederland om te bezoeken

Tip! Huur een natuurhuisje

In Utrecht kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Utrecht.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

6. Fort Rijnauwen en Fort Vechten

Rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie kun je talloze mooie forten vinden. Een aanrader is dan ook om een paar van deze forten te verkennen. Zo kun je vlakbij Utrecht het bekende Fort Rijnauwen en Fort Vechten vinden. Beiden forten zijn goed bewaard gebleven en geven je een goed kijkje in de geschiedenis van Nederland. Fort Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit fort vormde samen met Fort vechten een belangrijke positie in het verdedigen van Utrecht. In de tweede wereldoorlog gebruikte de Duitsers het fort voor het opslaan van munitie en het executeren van verzetsstrijders. Tegenwoordig kun je het fort bezoeken en er alles leren over de rijke geschiedenis. Daarbij kun je er in de zomer een rondleiding volgen en het fort ook van binnen bekijken. Ook het Fort Vechten is erg indrukwekkend. Rond dit fort vind je een grote slotgracht en het fort zelfs is mooi bewaard gebleven. Je vindt er nu het Waterliniemuseum, waar je alles kunt leren over de beroemde Nieuwe Hollandse Waterlinie.

LEES OOK: De 12 mooiste campings in Utrecht

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

7. Oudewater

Oudewater is een historisch stadje gelegen aan de rivieren Lange Linschoten en Hollandsche Ijssel. Het is een historisch stadje met een gemoedelijke sfeer. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs sfeervolle grachtjes, pittoreske straatjes en gezellige pleinen. Oudewater stond vroeger bekend om zijn touwindustrie en je moet dan ook zeker een bezoekje brengen aan het Touwmuseum De Baanschuur. Hier kun je alles leren over deze ambacht en is het zelfs mogelijk je eigen springtouw te maken. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Waag. Hier vind je de oude Heksenwaag. Deze weegschaal werd vroeger gebruikt om te bewijzen dat iemand een heks was. In het Museum De Heksenwaag kun je hier meer over leren. In het stadje kun je genieten van leuke terrasjes en plaatselijke winkeltjes.

Hotel tip! Hotel Restaurant Abrona is een heerlijk 3-sterrenhotel in Oudewater, waar je kunt genieten van luxe kamers en een fijn restaurant met heerlijke gerechten.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

8. Grebbeberg en Grebbelinie

De Grebbelinie was een belangrijke verdedigingslinie gelegen tussen Rhenen en Spakenburg. In 1745 begon Nederland met het aanleggen van de Grebbelinie om Holland te beschermen tegen vijanden. Er werden verschillende bunkers en forten gebouwd en de linie is in verschillende oorlogen gebruikt, waaronder de tweede wereldoorlog. In die tijd werden er ook verdedigingswerken door de Duitsers bijgebouwd. Tegenwoordig kun je er nog veel oude bunkers en forten bewonderen. In Renswoude kun je het Grebbelinie Bezoekerscentrum vinden. In dit centrum kun je veel leren over de linie en de mooiste wandelingen ontdekken. Eén van de hoogtepunten van de linie is de Grebbeberg. Deze 52 meter hoge heuvel staat bekend om de Slag van Grebbeberg die hier in 1940 werd uitgevochten. Op de heuvel heb je een mooi uitzicht en je vindt er een Ereveld waar Nederlandse militairen begraven liggen.

Op zoek naar een leuke camping? RCN Het Grote Bos is een gezellig vakantiepark op de Utrechtse Heuvelrug, waar allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin worden georganiseerd.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht

9. Spakenburg

Spakenburg is een prachtig dorpje gelegen aan het Eemmeer. Het plaatsje was vroeger een echt vissersdorpje en je kunt er nog veel sporen van die tijd vinden. Spakenburg heeft een rijke cultuur met klederdracht en veel tradities. Bij een bezoekje aan het dorp kun je de oude haven, historische gebouwen en pittoreske straatjes verkennen. De oude haven is het hoogtepunt van de stad. De haven is ingericht als een museum, waar je allerlei historische vissersboten kunt vinden. In het Museum Spakenburg kun je daarnaast alles leren over de geschiedenis van Spakenburg en leer je alles over het vissersleven. Hier kun je ook voorbeelden vinden van de mooie klederdracht. In de stad kun je daarnaast veel gezellige restaurants en cafés vinden, waar je een lekker hapje kunt eten.

10. Vliegbasis Soesterberg en Nationaal Militair Museum

De Vliegbasis in Soesterberg was een belangrijk militair vliegveld in de twintigste eeuw. Sinds 2008 is de basis gesloten en wordt het beheerd als natuurgebied. Bij een bezoek aan de basis kun je de banen, hangars en bunkers bewonderen en er worden veel zweefvluchten georganiseerd. Daarnaast vind je er het Nationaal Militair Museum. In dit museum kun je alles leren over het verleden en de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht. Het museum is ondergebracht in een enorm gebouw en beschikt ook over een groot buitenterrein. Je kunt er veel indrukwekkende tanks, vliegtuigen, kanonnen en wapens bewonderen. Je leert er alles over het Nederlandse militaire verleden van het Stenen Tijdperk tot de twee wereldoorlogen. Daarnaast is het een erg interactief museum met veel speeltuinen en je kunt er zelfs een ritje maken in een kleine tank.

Plan je vakantie op Utrecht:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten op de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke activiteiten ondernemen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Veluwe.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Ameland?

Ameland is een prachtig waddeneiland in de Noordzee. Geniet van de stranden, dorpjes en duinen. Bekijk hier de hoogtepunten van Ameland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

Van kleine, groene campings voor rustzoekers tot leuke familiecampings met zwembad. Ontdek de 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug.

Een reactie

  1. wow is super mooi