Wandelen op Ameland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen op Ameland, de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Ameland

Ameland is een prachtig Waddeneiland dat rijk is aan natuur. Je vindt er uitgestrekte duingebieden, mooie bossen, gezellige dorpjes en heerlijke stranden. Door de verschillende landschappen op Ameland kun je heerlijke wandelingen maken. Onderweg kun je veelal genieten van mooie uitzichten en allerlei vogels spotten. Ontdek in dit artikel 10 leuke wandelroutes op Ameland. Van lange wandelingen waar je een middag zoet mee bent tot leuke wandelroutes voor de kids en een bijzondere bierroute.

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen op Ameland en de Wadden gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Waddenkust. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Wandelroute ’t Oerd – 4 km

het groene duingebied het Oerd aan de zee op het Waddeneiland Ameland

Wandelroute ’t Oerd is de ideale wandeling voor wie op zoek is naar rust op Ameland. De route brengt je namelijk ver van de bewoonde wereld in het getijdegebied van het eiland. Zorg dan ook voor goed schoeisel als je deze route gaat lopen en houd er rekening mee dat het wandelpad bij extreem hoog water niet begaanbaar is. ‘T Oerd is een prachtig duingebied in het oosten van het Waddeneiland. Tijdens de wandeling kun je genieten van de rijke biodiversiteit en de vele vogelsoorten in dit gebied, zoals zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kluten. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van ‘T Oerd is de 24 meter hoge Oerdblinkert. Dit is de hoogste duin van ’t Oerd. Op de top vind je een informatiebord en oriëntatietafel en heb je een prachtig uitzicht. De wandelroute is ongeveer 4 kilometer lang en is bewegwijzerd met donkerblauwe paaltjes.

Wandelen op Ameland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip: natuurhuisje op Ameland

Dit natuurhuisje is een kindvriendelijk vakantiehuis bij het dorpje Buren op Ameland.

Bekijk natuurhuisje

2. Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen – 9 km

de rood met witte vuurtoren gezien vanaf een duinpad op Ameland

Het Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen is een circa 9 kilometer lange wandelroute die je meeneemt over droge duinen, door natte duinvalleien en langs het strand op Ameland. In de duinen vind je een grote variatie aan planten en bloemen. In de zomer kleurt de rietorchidee er prachtig paars. Ook grazen er reeën, Hereford runderen en Soay schapen in het duinlandschap. De grootste kans om ze tegen te komen heb je in de vroege ochtend of op de late avond. Daarnaast leven er vele vogels in het gebied, waaronder koeten, grauwe ganzen en kuifeenden. Onderweg kom je een vogelkijkhut tegen, vanaf waar je de vogels kunt spotten. De wandelroute start bij het parkeerterrein aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum. Vanaf hier kun je de gele markeringsbordjes volgen. Je kunt ook een verkorte versie van de route lopen. Deze is ongeveer 5 kilometer lang. Een echte must-do voor of na de wandeling is het beklimmen van de vuurtoren. Vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht over het duinlandschap, het dorpje Hollum en de zee.

3. ANWB Wandelroute Lichtpunt op Ameland – 12 km

de vuurtoren van Ameland gezien vanuit de duinen op een onstuimige dag

Nog een mooie wandelroute aan de westkant van het Waddeneiland is de wandelroute Lichtpunt op Ameland van de ANWB. Tijdens deze 3 uur durende wandelroute maak je kennis met de gevarieerde landschappen op het Waddeneiland. Zo wandel je door de bossen, de duinen, langs de Waddenzee en door het Waddendorp Hollum. Tijdens de wandeling kom je ook langs de rood-wit gestreepte vuurtoren. Wie zich aan de 236 treden lange klim naar de top waagt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over het eiland en de zee. Bij helder weer kun je zelfs Terschelling zien liggen. Deze wandelroute lopen? Je kunt de route hier gratis downloaden.

verschillenden tenten en tentjes op een zomerdag in de duinen op Strandcamping Duinoord op Ameland

Tip: kamperen aan het strand

Strandcamping Duinoord is een camping in de duinen en direct aan het strand op Ameland.

Bekijk de camping

4. Wandelroute Paddenpad – 2,5 km

Zoek je een wandelroute op Ameland die geschikt is om met kinderen te lopen? Het Paddenpad is een korte wandelroute (ca. 2,5 km) die langs een klimtoren en over een spannend pad over water gaat. De naam van het pad is afkomstig van de kikkers en padden die in het voorjaar langs een deel van het pad hun eieren leggen. Misschien zie je dus wel kikkers, padden of kikkervisjes tijdens de wandeling! Langs de route staan interessante informatiebordjes met weetjes over de natuur van Ameland. De wandelroute start bij het Natuurcentrum Ameland in Nes en is gemarkeerd met groene paaltjes.

knus interieur van een Bell tent op Ameland met een opgemaakt bed en een lange, lage tafel met daarop handdoeken, een spiegeltje en vaas met bloemen

Tip: glamping op Ameland

Romantische glamping tent voor 2 personen op Ameland, gelegen vlak bij het strand.

Meer informatie

5. Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk – 7 km

Het Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk is een wandelroute op het midden van Ameland. Het pad voert je door het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden. Tijdens de wandeling kom je langs cultuurlandschappen, dat wil zeggen landschappen waar je kan zien hoe de mens heeft ingegrepen in de natuur. Onderweg kom je langs dijken, duinplassen, bossen en polders. Geniet tijdens de wandeling van diverse landschappen, weidse uitzichten en verschillende soorten heide. In de zomer kun je ook Hereford runderen door de duinen zien lopen. De route staat aangegeven met blauwe paaltjes en begint op de parkeerplaats aan de Verbindingsweg tussen Nes en Ballum. Download de routekaart hier.

koeien in de wei voor een veld met safaritenten op BoerenBed Camping Ameland

Boerderijcamping op Ameland

Overnacht bij de boer op Ameland op BoerenBed boerderij Ameland.

Meer informatie

6. Wandelroute Hollumerbos-Westerstrand – 4 km

Wandelen op Ameland, de 10 mooiste wandelroutes!

De wandelroute Hollumerbos-Westerstrand is een korte, afwisselende wandeling aan de westkant van Ameland. Het wordt ook wel de ‘Amelandse wandeling met twee gezichten’ genoemd, vanwege het soms woeste Westerstrand dat je tijdens deze route combineert met de beschutting van het Hollumerbos. Onderweg kom je langs de vuurtoren, de eendenvijver en prachtige broedplaatsen van de tureluur, kievit en rot- en brandganzen. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij de vuurtoren. Vanaf hier volg je de groene route, die je langs het strand voert tot je bij het Hollumerbos aankomt. De wandeling is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of mensen met kinderwagens. Dit komt door de steile duinen en mul zand op de route.

Vakantiehuizen op Vakantiepark Boomhiemke op het Waddeneiland Ameland gezien van bovenaf. In de verte zie je de zee.

Vakantiepark tip!

Vakantiepark Boomhiemke is een fraai gelegen familiepark met knusse vakantiehuizen op Ameland.

Meer informatie

7. ANWB Bierroute Ameland – 11 km

Een leuke thematische wandelroute is de Bierroute Ameland van de ANWB. De wandeling start bij de bushalte bij de Vuurtoren, net buiten Hollum. Vanaf hier wandel je naar het Noordzeestrand, door de duinen en langs venige velden. Tijdens de wandeling kom je langs de bijzonder BP Plas. Deze werd rond het jaar 1960 gegraven, omdat er zand nodig was voor de versteviging van de duinen bij Nes. Naast de ontgraving stond een munitiedepot van de oliemaatschappij BP. Nadat het depot ontmanteld was, kwam het terrein onder beheer van Staatsbosbeheer. Er ontstond een klein natuurgebiedje dat nu het leefgebied is voor diverse libellensoorten, waaronder de vuurlibel en de zeldzame witsnuitlibel. De route eindigt bij de Amelander Bierbrouwerij, waar je authentiek Amelander cranberrybier kunt proeven onder het genot van lekkere hapjes.

Vind je deze bierroute op Ameland leuk?
In Het grote Nederlandse Bierwandelboek van de ANWB vind je 30 bierroutes van circa 5 tot 15 kilometer lang door heel Nederland. De gids is te koop bij Bol.com en is ook leuk om cadeau te doen.

8. Wandelroute Krûmeltjesspoor – 2 km

twee kindjes met bloemenblousje, driekwart legging, wandelschoenen en een wandelstok op een wandelpad. De kindjes zijn van achter gefotografeerd en staan er van hun voeten tot onder de schouders op.

Het Krûmeltjesspoor is een leuke wandelroute voor de kleintjes. De wandelroute is uitgezet door Staatsbosbeheer in het bos van Ballum en start bij de parkeerplaats Roosduinen tussen Ballum en Nes. Vanaf hier wijzen kleine gezichtjes je de weg. Dit zijn de Krûmeltjes, gekleurde keien die ’s nachts tot leven komen en bij de mensen in huis zorgen voor de planten, opruimen en de afwas doen. Onderweg kunnen de kinderen van alles zien, zoals geheimzinnige hutten, kikkers en de uil in de boom. De wandelroute staat beschreven in een spoorboekje met tekeningen en weetjes over de natuur van Ameland. Je kunt het boekje voor €1,50 kopen bij de VVV van Ameland.

9. Wandelroute Kwekerijbos of Briksduinen – 4 km

Deze wandelroute voert je door de voormalige boomkwekerij op Ameland, met de oudste duinbossen van de Waddeneilanden. Rond 1895 werden hier door Rijkswaterstaat namelijk bossen aangeplant, die de dorpen op het Waddeneiland tegen de wind en het zand moesten beschermen. Vroeger heette het gebied de Briksduinen, vandaar de naam van deze wandelroute. Onderweg zie je vooral bomen en veel vogels die zich hierin verscholen houden. Vooral de specht voelt zich hier thuis. Het startpunt van de wandelroute is de Werkschuur van Staatsbosbeheer in Nes. De route is vanaf hier groen gemarkeerd.

verlaten vakantiehuis in de duinen op Ameland met een rieten dak

Natuurhuisje op Ameland

Dit karakteristieke natuurhuisje ligt op een prachtige plek in de duinen van Ameland

Bekijk natuurhuisje

10. Wandelroute Hagedoornveld – 5 km

duindoorns met oranje besjes van dichtbij gefotografeerd op een zonnige dag

De wandelroute Hagendoornveld start aan het fietspad bij het Kooihuis en brengt je door de duinen en langs duindoorns – of ‘hagedoorns’, zoals ze op Ameland ook wel genoemd worden. In de nazomer en herfst dragen de hagedoorns prachtige oranje besjes, waarop veel vogels afkomen. De route is hiermee meteen de ideale wandelroute voor vogelliefhebbers. Spreeuwen en lijsters komen soms massaal op de bessen af. Onderweg kom je ook langs een meeuwenbroedplaats. Hier komen in het voorjaar grote meeuwenkolonies samen om met zijn allen hun nesten en jongen te beschermen tegen de roofvogels. Er broeden diverse meeuwensoorten bij elkaar, zoals de kleine stormmeeuw, de zilvermeeuw en de mantelmeeuw.

twee houten chalets met veranda met loungestoelen op Roompot Vakantiepark Ameland

Vakantiepark op Ameland

Roompot Vakantiepark Ameland is een mooi vakantiepark met knusse en moderne huisjes vlak bij het strand.

Bekijk vakantiepark

Meer inspiratie voor je vakantie op Ameland? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen op Ameland:

Wat te doen op Ameland?

Leuk om te doen op Ameland is het maken van een Robbentocht, waarbij je zeehondjes kunt spotten vanaf de boot, de Vuurtoren van Ameland beklimmen en wandelen door het duingebied ‘T Oerd. Ontdek hier die leukste dingen om te doen op Ameland.

Wat is de beste reistijd voor Ameland?

De beste reistijd voor Ameland is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. De zomer (juni-augustus) biedt warm weer en levendige activiteiten. De lente en herfst bieden mildere temperaturen en minder drukte. De winter is rustig, maar kan wisselvallig weer hebben. Strandliefhebbers genieten van de zomer, natuurliefhebbers van lente/herfst en rustzoekers van de winter.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Ameland?

Een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen op Ameland zijn de vuurtoren, ’t Oerd en Nobels Nostalgisch Museum. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden op Ameland.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Ameland?

Een paar van de mooiste wandelroutes op Ameland zijn het Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk, wandelroute ’t Oerd en de wandelroute Hollumerbos-Westerstrand. Bekijk hier 10 mooie wandelroutes op Ameland.

Wat zijn de mooiste dorpjes op Ameland?

Ameland telt vier dorpjes, die ieder hun eigen karakter hebben. Hollum, Ballum, Buren en Nes. Lees hier meer over de vier karakteristieke dorpjes van Ameland.

Wat zijn de mooiste vakantieparken op Ameland?

Verblijven op een vakantiepark op Ameland? Dan raden wij Roompot vakantiepark Boomhiemke, Landal vakantiepark Ameland State, Ardoer camping Duinoord en Recreatiepark Koudenburg aan. Bekijk hier 4 top vakantieparken op Ameland!

Wat zijn de mooiste glamping & safaritenten op Ameland?

Luxe kamperen op Ameland? Er zijn diverse campings op het Waddeneiland die glamping- & safaritenten aanbieden, zoals Strandcamping Duinoord en Vakantiepark Klein Vaarwater. Bekijk hier de 5 mooiste glamping & safaritenten op Ameland.

Wat is het klimaat en weer op Ameland?

Ameland heeft een gematigd zeeklimaat met milde zomers (15°C-20°C) en milde winters (0°C-5°C). Neerslag is het hele jaar aanwezig, met als natste maanden augustus en oktober. Het eiland is vaak winderig met matige tot vrij krachtige zeewind. Er is een redelijke hoeveelheid zonneschijn, met de meeste zonuren in de zomer. Raadpleeg betrouwbare weersvoorspellingen of lokale weerstations voor actuele informatie.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

Genieten van een luxe kampeervakantie op Ameland? Dat kan bij deze 5 heerlijke glampings met safaritenten en andere mooie huurtenten, vlakbij zee of op het platteland.