Dit zijn de 4 mooiste dorpjes op Ameland

Dit zijn de 4 mooiste dorpjes op Ameland

Dorpen op Ameland

Ameland is een schitterend Waddeneiland met veel natuur, rust en ruimte. Je vindt er een prachtige natuur bestaande uit lange stranden, hoge duinen en mooie bossen. Je kunt er heerlijke wandel- en fietstochten maken. In de gezellige dorpjes op Ameland maak je kennis met de culturele, culinaire en historische kant van het eiland. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter en charme. Je vindt er heerlijke restaurants en indrukwekkende bezienswaardigheden. Maak hier kennis met de 4 mooiste dorpjes op Ameland.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland

Dit zijn de 4 mooiste dorpjes op Ameland

1. Hollum

Hollum is het grootste dorp van Ameland en is gelegen in het westen. Het dorp is een erg toeristisch plekje van het eiland en er bevinden zich maar liefst 53 rijksmonumenten. Je kunt er van alles beleven. Zo kun je hier de welbekende vuurtoren van Ameland bezoeken. Tijdens een heerlijke wandeling kun je ook de 236 trappen beklimmen om vervolgens beloond te worden met het prachtige uitzicht. In het cultureelhistorisch museum Sorgdrager leer je alles over de geschiedenis en de cultuur van Ameland. Je kunt er een expositie bekijken van Ameland door de jaren heen. Ten slotte is het Maritiem Centrum Ameland ook een aanrader. Hier leer je van alles over de zeevaart, kun je deelnemen aan een echte reddingsactie en luister je naar bijzondere kapiteinsverhalen. Kinderen zullen dit museum ook geweldig vinden.

Hoteltip Hollum! The Sunset Apartments biedt ruime appartementen met uitzicht op de duinen. Het hotel wordt goed beoordeeld met een 8,8. Bekijk Sunset hotel.

Op zoek naar een vakantiepark in Hollum? Bekijk hier het overzicht van vakantieparken en verblijven bij Hollum.

2. Ballum

In tegenstelling tot Hollum, is Ballum het kleinste en rustigste dorp van Ameland. Je kunt hier in alle rust genieten van een Nobeltje, een typisch likeurtje van Ameland. Ook vind je hier veel cultureel erfgoed zoals het gemeentehuis en de hervormde kerk. Jaarlijks wordt er in Ballum de zogenaamde Ambachtelijke Dag georganiseerd. Hier zijn verschillende oude ambachten te zien en veel bewoners van het dorp kleden zich in de stijl van de vorige eeuw. De hele dag wordt er leuke muziek gedraaid en worden er verschillende producten verkocht. Dit is zeker een ervaring om nooit te vergeten. Vergeet ook niet om het Baarhuisje te bezoeken, hier vind je onder andere de grafsteen van Wijtzo en Cammingha. Deze is maar liefst 3,80 meter groot en is in de 16de eeuw gemaakt. Tot slot ligt het kleine vliegveld van Ameland in Bollum. Hier worden voornamelijk parachutevluchten en zweefvluchten gemaakt.

Op zoek naar een leuk vakantiepark op Ameland? Roompot vakantiepark Boomhiemke is een kindvriendelijk park met fijne faciliteiten. Bekijk hier de top 4 leukste vakantieparken op Ameland.

LEES OOK: De 10 leukste vakantiehuizen op Ameland

Dit zijn de 4 mooiste dorpjes op Ameland

3. Nes

Nes is een charmant dorp met veel hotels, restaurants en winkels. Het dorp biedt veel uitgaansmogelijkheden. De uitgaansstraat van Nes, de Van Heeckerenstraat, is vooral in de zomer gezellig druk. Iedere vrijdag van augustus wordt in Nes een leuk straatfestival georganiseerd. Maar net zoals de andere dorpjes, beschikt het dorp ook over cultureel erfgoed, zo vind je er maar liefst 50 monumenten. De St. Clemenskerk en korenmolen De Phenix zijn ook erg leuk om eens te bezoeken. In de buurt van Nes ligt ook het Natuurcentrum Ameland. Hier vindt je een Noordzeeaquarium, daarnaast kun je veel veel informatie opdoen over roofvogels, zeehonden en vissen.

Leuke hotels in Nes:

Dit zijn de 4 mooiste dorpjes op Ameland

4. Buren

Buren staat vooral bekend om de eilandboerderijen. Je vindt er het Landbouw- en Juttersmuseum dat in twee boerderijen is gevestigd. Hier zie je hoe een boerenfamilie vroeger op Ameland leefde. Andere bezienswaardigheden zijn het beeld Ritskemooi en De Kooiplaat. Gezelligheid is er genoeg in Buren. Je vindt er gezellige restaurants, winkels en cafés. Ook wordt er hier jaarlijks het Midzomerfeest van Ameland gehouden. Dit feest duurt één dag en vindt in eind juli plaats. In Buren zijn ontzettend veel mogelijkheden om te overnachten. Je treft er verschillende vakantiehuizen en groepsaccommodaties waar je kunt verblijven tijdens je vakantie in Ameland.

Tip! Vanuit een natuurhuisje op Ameland verblijf je midden in de natuur en kun je de mooie omgeving goed verkennen. Bekijk hier natuurhuisjes in Ameland.

Meer over vakantie op Ameland? Lees ook:

Veelgestelde vragen over dorpjes op Ameland:

Wat zijn de leuke bezienswaardigheden op Ameland?

Leuke bezienswaardigheden op Ameland zijn de Robbentochten, de vuurtoren en Hollum. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland.

Wat zijn de beste vakantieparken op Ameland?

Een goed beoordeeld vakantiepark op Ameland is Roompot vakantiepark Boomhiemke. Bekijk hier de top 4 leukste en best beoordeelde vakantieparken op Ameland.

Wat zijn leuke vakantiehuizen op Ameland?

Op Ameland vind je ontzettend veel leuke vakantiehuizen. Bekijk hier de 10 leukste vakantiehuizen op Ameland.

Wat zijn de beste glampings op Ameland?

Op zoek naar een leuke glamping op Ameland? Dan zijn Little Canvas Escape, BoerenBed Ameland of Vakantiepark Klein Vaarwater wellicht iets voor jou! Bekijk hier de 5 mooiste glampings op Ameland.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Ameland?

Een paar heerlijke wandelroutes op Ameland zijn de wandelroute ’t Oerd en de wandelroute Hollumerbos-Westerstrand. Bekijk hier ons lijstje met de mooiste wandelroutes op Ameland!

Wat te doen op Ameland?

Leuke dingen om te doen op Ameland zijn de vuurtoren beklimmen, het Natuurcentrum bezoeken en een fiets of elektrische step huren. Ontdek hier de leukste dingen om te doen op Ameland.

Geschreven door Elise Kirchner

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

Genieten van een luxe kampeervakantie op Ameland? Dat kan bij deze 5 heerlijke glampings met safaritenten en andere mooie huurtenten, vlakbij zee of op het platteland.