Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Wat te doen op het Waddeneiland Ameland?

Ameland is één van de prachtige Waddeneilanden van Friesland, gelegen tussen Terschelling en Schiermonnikoog. Vanaf het westen gezien is het het vierde bewoonde Waddeneiland van Nederland. Een vakantie op Ameland begint al in Holwerd, de plaats waar je op de veerboot naar het Waddeneiland stapt. Kijken hoe de auto’s de boot afkomen, bladeren door de boekjes van de VVV of alvast een Nobeltje proeven. Op de pier van Holwerd wordt je hartelijk welkom geheten. Eenmaal aangekomen op Ameland ben je binnen een mum van tijd bij je vakantieverblijf en kan je het eiland gaan ontdekken. Bekijk in dit artikel wat je allemaal kunt doen tijdens je vakantie op Ameland.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland

Robbentocht maken op Ameland

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Zeehondjes spotten is één van de dingen die je echt moet doen op Ameland. Dit kun je het beste doen tijdens een Robbentocht. Een boottocht van zo’n 2 tot 2,5 uur waarbij je langs de zandbanken rond het eiland vaart, waar de zeehonden liggen te zonnen. Vanuit de haven van Ameland vertrekken dagelijks meerdere boten die je meenemen op Robbentocht. De grootste rondvaartboot is Robbenboot m.s. Ameland. Rondvaartbedrijf m.s. Zeehond is een kindvriendelijk schip met aan boord een leuke speelruimte voor kinderen tot 9 jaar. Op het schip de WL35 Brakzand maak je ook nog eens kennis met het rijke leven in de Waddenzee. Tijdens de tocht laat de bemanning een net zakken dat aan boord van het schip wordt geleegd. De vangst – krabbetjes, zeesterren, garnalen en verschillende visjes – wordt in open aquaria gedaan om te bewonderen. Daarna gaan de zeediertjes weer terug de Waddenzee in. Liever een tocht maken op een kleine boot? Ga dan mee op de Elisabeth-Rose van Schuurman Charters. Op de Offshore 105 kunnen maximaal 12 personen aan boord.

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Een rondvaart op een Robbenboot kost circa €20,00 per persoon (+/- €10,00 voor kinderen). Je kunt ook kiezen voor extra’s, zoals een bezoek aan de Schelpenbank of de lancering van de Amelander Paardenreddingboot. Bekijk het aanbod en de prijzen van Robbentochten op de website van de VVV.

De Vuurtoren van Ameland beklimmen

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

De Vuurtoren van Ameland is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van het eiland. De bouw van de 55 meter hoge toren werd in 1880 gestart in opdracht van Koning Willem III. Tot 2005 was de vuurtoren in gebruik door de kustwacht. Vanaf 1 januari 2005 namen radars en camera’s het werk over en is de vuurtoren opengesteld voor publiek. Tijdens een klim naar de top leer je alles over de geschiedenis van de vuurtoren. Het uitzichtpunt ligt op 47 meter, verdeeld over 236 traptreden en 15 vierdiepingen. Op elke verdieping kun je wel wat leren over de vuurtoren of een bijzondere tentoonstelling bewonderen. Zo vind je op de bovenste verdieping de oude werkkamer van de vuurtorenwachter. Aan het eind van de stevige klim naar boven wordt je beloond met een schitterend uitzicht over het eiland en de Waddenzee.

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

De vuurtoren ligt bij Hollum, aan de westkant van Ameland. Voor toegang betaal je €5,75 per volwassene en €4,25 per kind.

De vier dorpjes op Ameland bezoeken

Ameland heeft vier dorpen met ieder een eigen karakter. Het eerste dorp dat je tegenkomt wanneer je vanaf de veerboot het eiland op komt is Nes. Het dorp ligt midden op het eiland en heeft gezellige restaurantjes en terrasjes. Het grootste dorp is Hollum, gelegen in het westen van het eiland. Daarnaast vind je op het eiland de twee kleinere dorpjes Ballum en Buren. De dorpjes zijn niet te missen tijdens je vakantie op het eiland. Hieronder vertellen we je meer over alle dorpjes op Ameland en wat je er kunt doen.

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!
Hollum

1. Nes: authentiek dorpje met gezellige restaurantjes en terrasjes

Nes is een authentiek dorpje met oude vakwerkhuizen en historische gebouwen. Je vindt er diverse bezienswaardigheden, zoals de markante dorpstoren, het Brandspuithuuske en de St. Clemenskerk. Aan de rand van het dorp ligt de Korenmolen De Phenix, een oude graan- en pelmolen die nog steeds in gebruik is. Van de tarwe en rogge die hier gebroken en geplet wordt, wordt door de plaatselijke bakker heerlijk roggebrood gemaakt. In het centrum van Nes vind je leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes, terrasjes, cafés en lekkere ijssalons. In de zomer is het er gezellig druk.

2. Hollum: bezoek de vuurtoren en de Molen de Verwachting

Hollum is het grootste en meest westelijk gelegen dorp op Ameland. In en rondom het dorp kun je allerlei leuke dingen doen. Zo vind je er de welbekende vuurtoren van Ameland en diverse musea. Een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn de Sint-Magnuskerk en de Molen de Verwachting. De ruim 100 jaar oude molen is nog steeds maalvaardig en wordt gebruikt om meel en mosterd zaden te malen. In de molen kun je diverse soorten unieke Amelander mosterd proeven en uitleg over de werking van de molen krijgen.

3. Ballum: in alle rust genieten van een Nobeltje

Ballum, het kleine dorpje dat tussen Hollum en Nes ligt, is het rustigste en kleinste dorp op Ameland. Dat betekent echter niet dat er niets te doen is. Integendeel! Je vindt hier onder andere Nobels Proeflokaal, waar je het typisch Amelander likeurtje Nobeltje kunt proeven. Bovendien heeft Ballum een klein vliegveld dat in geval van nood goede diensten vervult. Het vliegveld biedt ook allerlei toeristische activiteiten, zoals parachutespringen en rondvluchten boven Ameland.

4. Buren: bezoek het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude

Buren is het meest oostelijke dorpje op Ameland. Het staat vooral bekend om de eilandboerderijen. Vroeger leefden er juttende boeren die het boeren combineerden met vissen, jagen en jutten. Midden in het dorp ligt het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude. Het museum bestaat uit twee delen, verspreid over twee boerderijen. In de ene boerderij vind je een tentoonstelling over de landbouw en in de andere boerderij kun je de uiteenlopende strandvondsten van de jutters bewonderen. Verder vind je in Buren gezellige restaurantjes, winkeltjes, cafés en veel mogelijkheden om te overnachten.

 Meer weten over Buren, Ballum, Hollum of Nes? Lees dan ons artikel over de 4 mooiste dorpjes op Ameland.

Fietsen huren op Ameland

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!
Nobel Rijwielverhuur in Hollum

Ameland is een echt fietseiland en dat zie je meteen aan de vele fietsverhuurders op het eiland. In elk dorp vind je er wel één. Op het Waddeneiland kun je heerlijk fietsen door de bossen, duinen en pittoreske dorpjes. Je hoeft de auto niet eens te gebruiken, want in een uur fiets je van het westen helemaal naar het oosten van het eiland. Maak een tocht langs de dorpjes of fiets naar de vuurtoren, het strand of het prachtige natuurgebied ’t Oerd. Mooie fietsroutes op het eiland zijn de Fietsroute Amelands Produkt (13 km) en de Amelandroute van de ANWB (42 km). Op het eiland zijn allerlei soorten fietsen te huur. Van bakfietsen, tandems en mountainbikes tot e-bikes en speciale fietsen voor mensen met een beperking. Ben je niet zo’n fietsliefhebber? Huur dan een kickbike! De elektrische step is een unieke manier om het Waddeneiland te verkennen.

Wandelen op Ameland

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!
Wandelen langs uitzichtpunt de Bureblinkert

Wandelen is iets wat je op Ameland absoluut moet doen. Uitwaaien tijdens een wandeling op het strand of juist een wandeling in de schaduw van de bossen maken. Op Ameland vind je gevarieerde landschappen waar je prachtige wandelroutes kunt afleggen. Van themawandelroutes tot leuke wandelroutes voor de kinderen. Een paar van onze favoriete wandelroutes op het Waddeneiland zijn de wandelroute door het natuurgebied ’t Oerd (4 km) en het Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen bij de vuurtoren (9 km). Onderweg kom je veelal mooie uitzichtpunten tegen en kun je allerlei vogels spotten. Lees meer over wandelen op Ameland.

Musea op Ameland

Op Ameland vind je veel interessante musea. Je kunt er van alles leren over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. De onderstaande musea zijn absoluut een bezoekje waard zijn tijdens je vakantie op Ameland.

1. Het Natuurcentrum Ameland

Eén van de leukste musea is het Natuurcentrum Ameland, een interactief museum waar je alles kunt leren over de landschappen en de biodiversiteit van Ameland en het waddengebied. Het Natuurcentrum ligt in Nes en is niet te missen, want uit de verte zie je de uitkijktoren bij het centrum al liggen. Je kunt de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het eiland.

2. Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude

In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude kom je te weten hoe de Amelandse boerenbevolking rond het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw leefde. Om te kunnen bestaan, combineerden de meeste Amelander boeren het boeren met jagen, vissen en jutten. Het museum is opgesplitst in twee delen, het landbouwmuseum en het juttersmuseum. Het museum is gevestigd in twee oude boerderijen in Buren.

3. Maritiem Centrum Abraham Fock

In het Maritiem Centrum Abraham Fock in Ballum kun je alles leren over reddingen, navigeren en strandingen. Ameland heeft namelijk verschillende reddingsboten en vanaf het eiland worden regelmatig reddingsacties op de Noordzee en de Waddenzee georganiseerd. In het museum kun je luisteren naar mooie reddingsverhalen en diverse schepen bewonderen. Het museum is ook de uitvalsbasis van de paardenreddingboot, een reddingboot die door tien paarden de zee in wordt getrokken. Zo’n veertien keer per jaar vindt er een demonstratie van de paardenreddingboot plaats en kun je dit spektakel bijwonen.

Eten en drinken op Ameland

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Wie op Ameland is, moet zeker de Amelandse lekkernijen proeven. Het Amelands Produkt zijn pure producten van Amelander bodem. Ze worden op duurzame en ambachtelijke wijze geproduceerd door op Ameland gevestigde bedrijven. Een paar typische Amelander producten zijn het Amelander roggebrood en de Amelander mosterd. Drankjes van Amelander bodem zijn het Amelander bier, cranberrylikeur en natuurlijk het Nobeltje.

Nobeltje, typisch Amelander likeurtje

Het typisch Amelander likeurtje Nobeltje is ontstaan in 1902, toen het eiland geïsoleerd raakte door slecht winterweer. Bevoorrading was niet meer mogelijk en de familie Nobel werd gedwongen creatief te zijn met de restanten drank in hun café. Het mengsel dat toen ontstond werd het Nobeltje genoemd. Het is een likeur op basis van Oud Hollandse rum met tonen van vanille en wordt traditioneel gedronken naast een kop koffie, door de chocolademelk of met ijs als een aperitief of digestief. Bij Proeflokaal Nobel in Ballum verwelkomen Jochem en Timon je om het likeurtje te proeven.

Restaurants op Ameland

Op Ameland vind je allerlei leuke restaurants waar je heerlijk kunt eten. Van hippe strandtenten en pizzeria’s tot restaurants waar je typisch Amelander gerechten kunt bestellen, zoals Amelandermosterdsoep en meervalsalade. Ben je op zoek naar een restaurant waar je kunt genieten van het Amelands Produkt? Deze restaurants bieden het Amelands Produkt aan. Een paar leuke strandpaviljoens op Ameland zijn Sjoerd in Nes, Beachclub The Sunset in Hollum en Strandpaviljoen Ballum.

Overnachten op Ameland

Op vakantie naar Ameland? Op het Waddeneiland vind je heerlijke accommodaties voor zowel een korte als lange vakantie. Of je nu gaat kamperen in de schoolvakantie of gewoon een weekendje Ameland gaat. Op Ameland vind je fijne hotels, gezellige B&B’s, gemoedelijke campings en mooie vakantiehuizen. Bekijk hieronder onze tip voor overnachten op Ameland.

Tip! Strandcamping Duinoord Ameland

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Camping Duinoord is een kindvriendelijke strandcamping op Ameland. De camping ligt aan een uitgestrekt zandstrand met directe toegang tot de Noordzee. Je kunt er overnachten in stacaravan, chalet, huurtent of comfortabele glampingtent. Natuurlijk kun je ook komen kamperen met je eigen vertrouwde kampeermiddel. Het terrein is autovrij, waardoor je geniet van voldoende rust en ruimte. Door de centrale ligging op het eiland is de camping de ideale uitvalsbasis om Ameland te verkennen. Op de camping vind je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze vakantie op de Wadden. Zo is de camping supermarkt iedere dag van 08.00 tot 20.00 uur geopend en kun je in het hoogseizoen diverse snacks en broodjes bestellen bij de snackbar. Voor de kinderen zijn er speeltuintjes en een groot sport- en spelterrein. Bovendien worden er in het hoogseizoen allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals spoorzoeken met de boswachter en spellen op het strand.

Meer inspiratie voor je vakantie op Ameland? Lees ook:

Veelgestelde vragen over Ameland:

Wat te doen op Ameland?

Op Ameland kun je heerlijk wandelen, fietsen en genieten van het strand. Andere leuke dingen om te doen zijn de vuurtoren beklimmen, een Robbentocht maken en de charmante dorpjes bezoeken. Ontdek hier wat je allemaal kunt doen op Ameland.

Hoe heet de vuurtoren van Ameland?

De officieuze naam van de vuurtoren op Ameland is Bornrif.

Wat zijn de mooiste dorpjes op Ameland?

Ameland heeft vier dorpjes: Hollum, Nes, Buren en Ballum. In de dorpjes kun je kennis maken met de culturele, culinaire en historische kant van het eiland. Lees hier meer over de 4 mooiste dorpjes op Ameland.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Ameland?

Op zoek naar een mooie wandelroute op Ameland? Bekijk hier dan de 10 mooiste! Een paar van de mooiste wandelroutes vind je rondom de vuurtoren en in het natuurgebied ’t Oerd.

Wat zijn de leukste vakantieparken op Ameland?

Op Ameland vind je drie vakantieparken. Vakantiepark Boomhiemke, Ameland State en Roompot Ameland. Bekijk alle vakantieparken op Ameland.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

De 6 mooiste glamping & safaritenten op Ameland

Genieten van een luxe kampeervakantie op Ameland? Dat kan bij deze 5 heerlijke glampings met safaritenten en andere mooie huurtenten, vlakbij zee of op het platteland.

Een reactie

  1. dit is een leuke site maar probeer ook eens die van mij :-)

    mijn dochter doet haar spreekbeurt over Ameland echt een vet gaaf onderwerp
    ze heeft ook wat van jullie site in haar powerpoint gezet

    hartelijke groetjes Leonore de Jong