10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

Wat te doen in Noord-Holland?

De provincie Noord-Holland is een veelzijdige regio in het noordwesten van Nederland. Het grenst aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht en biedt via verschillende dijken ook toegang tot de provincies Friesland en Flevoland. Aan de westkant grenst Noord-Holland aan de Noordzee en aan de Oostkant aan het IJsselmeer en de Waddenzee. Dit maakt Noord-Holland een ideale plek voor watersportliefhebbers en strandgangers. De mooiste stranden vind je bij Zandvoort en Bloemendaal. Natuurlijk is de hoofdstad Amsterdam in Noord-Holland te vinden, maar vergeet ook de provinciehoofdstad Haarlem niet met zijn gezellige straatjes, restaurantjes en leuke winkeltjes. En dan vind je er nog de kleinere, maar niet minder mooie steden, Alkmaar, Zaandam en Hoorn. In de kop van Noord-Holland ligt de marinestad Den Helder. Vanaf hier pak je de veerboot naar bijvoorbeeld het Waddeneiland Texel of Vlieland. , dat ook deel uitmaakt van een verblijf in Noord-Holland en geniet je tijdens tocht van het uitzicht over de Waddenzee.

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Noord-Holland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

1. Amsterdam

Amsterdam is de prachtige hoofdstad van Nederland. De stad staat bekend om zijn grachten, waar je heerlijk kunt rondstruinen langs de pittoreske grachtenpandjes en rondvaartboten. De stad beschikt over een historisch centrum met als middelpunt het plein de Dam. Op de Dam kun je het Koninklijk Paleis bewonderen en je loopt er zo het Rokin of de Kalverstraat in, waar je lekker kunt shoppen. In Amsterdam vind je talloze musea die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. In deze musea kun je namelijk de mooiste kunst bewonderen van schilders zoals Rembrandt en Van Gogh. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan moet je bij het Vondelpark zijn. Dit grote park is de perfecte plek voor een wandeling of om even te zitten op het gras. Ook op historisch vlak is er genoeg te zien en te doen in Amsterdam. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Anne Frank Huis. Hier kun je alles leren over de Jodenvervolging en het leven van Anne Frank.

Leestip! De 15 leukste bezienswaardigheden van Amsterdam

Hotel tip! Hotel The Bird is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Amsterdam, op 100 meter van het Rembrandtplein. Het hotel is modern en mooi ingericht en je vindt er sfeervolle kamers.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

2. Haarlem

Haarlem is de prachtige hoofdstad van Noord-Holland. De stad heeft een rijke geschiedenis en beschikt over een historisch centrum. Het centrum wordt omringd door water en je kunt er heerlijk rondstruinen langs oude vakwerkhuizen en schattige straatjes. Eén van de hoogtepunten van de stad is de Grote Markt. Op dit plein vind je namelijk de bekende Grote of Sint-Bavokerk. Deze indrukwekkende kerk kun je van ver al zien en staat vol met mooie kunstwerken en beelden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Stadhuis en de Vleeshal. Beiden gebouwen zijn goed bewaard gebleven en dus erg de moeite waard. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je een kijkje nemen bij het Teylers Museum. In dit prachtige museum kun je allerlei tentoonstellingen bewonderen over kunst en wetenschap. Ook het Frans Hals Museum, het Museum Haarlem en het Corrie ten Boom Museum mag je zeker niet missen. Haarlem staat daarnaast bekend om zijn vele hofjes. Deze hofjes zitten verstopt in de stad en vormen een oase van rust.

Hotel tip! Hotel ML is een mooi 4-sterrenhotel gelegen aan het plein met de Grote of St. Bavokerk. Bij het hotel vind je een lekker restaurant met terras, waar je lekker kunt zitten. De kamers zijn erg ruim en sfeervol.

LEES OOK: De mooiste vakantiehuizen van Noord-Holland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

3. Zandvoort en Bloemendaal

Langs de Noord-Hollandse kust kun je talloze leuke badplaatsjes vinden. Twee van de mooiste en populairste badplaatsen zijn Zandvoort en Bloemendaal. Zandvoort is misschien wel één van de bekendste kustplaatsjes en beschikt over een breed strand. Je vindt er talloze leuke strandtenten,waar je kunt er genieten van de gezelligste terrasjes en restaurants. Een aanrader is daarnaast om het Zandvoorts Museum te bezoeken. In dit museum kun je alles leren over de geschiedenis van Zandvoort. Ook Bloemendaal is erg populair. Deze badplaats is wat kleiner en ligt ten noorden van Zandvoort. Ook hier kun je genieten van een heerlijk strand en allerlei leuke beachclubs en strandtenten.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Vogelenzang is een heerlijke familiecamping gelegen aan de rand van de bollenvelden en op 8 kilometer van het strand en Zandvoort. Je kunt er genieten van een zwembad en leuke activiteiten.

Lees tip! De 10 mooiste natuurgebieden van Noord-Holland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

4. Texel

Texel is een prachtig waddeneiland gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het is een mooi eiland, waar je kunt genieten van ruime stranden, groene natuur en leuke dorpjes. Eén van de mooiste gebieden is het Nationaal Park Duinen van Texel. In dit natuurpark kun je heerlijk wandelen door de hoge duinen en groene velden. In het park vind je de Slufter, een mooi kwelderlandschap met allerlei prachtige uitzichten. Ook de Vuurtoren van Texel mag je zeker niet missen. Deze toren staat op het noordelijkste puntje van het eiland en is erg indrukwekkend. Op zoek naar een leuk museum? Dan moet je een kijkje nemen bij Ecomare, het Luchtvaart- & OorlogsMuseum en Museum Kaap Skil. In deze musea kun je alles leren over de geschiedenis en cultuur van Texel. Centraal op Texel kun je een bezoekje brengen aan het historische stadje Den Burg. Het is het grootste dorp van het eiland, waar je veel authentieke gebouwen kunt vinden en kunt genieten van leuke restaurantjes en plaatselijke winkeltjes.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Landal Sluftervallei is een gezellig vakantiepark wordt omgeven door uitgestrekte duinen en ligt vlakbij de Slufter. De camping heeft een zwemparadijs en heerlijke brasserie.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

5. Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een historische buurt en belangrijke bezienswaardigheid, ten noorden van Zaandam. In 1963 werd de Zaanse Schans opgericht en werden diverse oude gebouwen en molens uit Zaandam naar de streek verhuist. Bij een bezoek aan de Zaanse Schans kun je dan ook een grote collectie aan molens bewonderen. Er zijn meer dan 10 molens, waarvan sommige opengesteld zijn voor publiek. Daarnaast vind je op het terrein meerdere musea en restaurants. Eén van de leukste musea is het Zaans Museum. In dit cultuurhistorische museum kun je alles leren over de cultuur van de Zaanstreek. Er staan verschillende huizen uit de Zaanstreek en er zijn allerlei historische schilderijen, gebruiksvoorwerpen en klederdracht. Ook het Molenmuseum en de Museumwinkel Albert Heijn zijn zeker de moeite waard. Bij het Klompenmuseum kun je zien hoe klompen worden geproduceerd en kun je in de winkel zelf een paar klompen aanschaffen. Kortom, er is van alles te zien en te doen bij de Zaanse Schans.

LEES OOK: De 10 mooiste tiny houses in Noord-Holland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

6. Naarden

Naarden is een oude vestingstad gelegen aan het Gooimeer in het zuidoosten van Noord-Holland. Het is één van de best bewaarde vestingsteden in Europa en staat bekend om zijn unieke stervorm. De binnenstad wordt omringd door grachten en verschillende bastions en stadsmuren. Veel van de vestingwerken zijn mooi bewaard gebleven en kun je dan ook bezoeken. Je kunt er van alles leren over de geschiedenis van Naarden en moet dan ook zeker het Nederlands Vestingmuseum bezoeken. In het centrum kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de vele historische gebouwen. De Sint-Vituskerk is erg indrukwekkend en beschikt over veel mooie kunstwerken. Ook de stadspoorten en het Spaanse Huis zijn een bezoekje waard. Naarden is een gezellige stad, waar je veel leuke restaurantjes en terrasjes kunt vinden.

Hotel tip! Vesting Hotel & Restaurant is een heerlijk hotel gelegen in het oude stadscentrum van Naarden. Het is een knus hotel, waar je kunt genieten van een lekker restaurant met terras.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

7. De Beemster

De Beemster is een mooie polder en gemeente in Noord-Holland. Sinds 1999 staat deze polder op de Unesco werelderfgoedlijst en de natuur en cultuur in deze regio wordt dan ook goed bewaard. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte akkers, pittoreske boerderijtjes en lange sloten. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de rust en ruimte van de Beemster. Door het gebied vind je talloze boerderijen met akkers, waar allerlei dieren op grazen. Ook zijn er meerdere kleine dorpjes met leuke cafeetjes en kun je er 5 forten bezoeken die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Een aanrader is om bijvoorbeeld het Fort bij Spijkerboor te bezoeken. De eerste twee weekenden van september wordt het fort opengesteld voor publiek en kun je er rondleidingen volgen.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Noord-Holland kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Noord-Holland.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

8. Volendam

Volendam is een historisch stadje gelegen aan het Markermeer. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, die je overal in de stad nog steeds kunt voelen. Het is een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen en dit komt onder andere door de prachtige haven en bijzondere klederdracht. De Volendamse cultuur is erg uniek en je moet er dan ook zeker een bezoekje brengen aan het Volendams Museum. Ook het Palingsoundmuseum is een echte aanrader. In dit museum kun je alles leren over de muziekgeschiedenis van Volendam. Het hoogtepunt van de stad is de mooie haven. De haven wordt omringd door kleurrijke vakwerkhuizen en je kunt er talloze leuke restaurants en cafeetjes vinden. Vanuit de haven kun je leuke boottochtjes maken en je vindt er verschillende fotostudio’s waar je zelf een foto kan laten maken in Volendamse klederdracht.

Hotel tip! Hotel Cafe Restaurant van den Hogen is een gezellig 2-sterrenhotel gelegen aan de haven van Volendam. Het is een traditioneel Volendams hotel met een heerlijk restaurant, waar je plaatselijke gerechten kunt proberen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

9. Alkmaar

Alkmaar is een mooi stadje gelegen in het centrum van Noord-Holland. Het stadje wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuizen, mooie kerken en gezellige straatjes. Het stadscentrum van Alkmaar wordt omringd door grachten en je kunt er heerlijk rondstruinen langs de historische straatjes. Het absolute hoogtepunt van Alkmaar is de mooie kaasmarkt. Het is de oudste kaasmarkt van Nederland en is nog steeds erg traditioneel. Elke vrijdag vind je de markt op het Waagplein en kun je de bijzondere traditie bewonderen. De kazen worden namelijk nog op dezelfde manier gewogen en afgevoerd. Op de markt kun je daarnaast ook nog andere streekproducten kopen en kun je genieten van een gezellige sfeer. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Hollands Kaasmuseum. In dit museum kun je alles leren over het productieproces en de verkoop van de Hollandse kazen. Ook het Stedelijk Museum Alkmaar is een echte aanrader. In het museum leer je alles over de geschiedenis en cultuur van Alkmaar en omgeving.

LEES OOK: De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Hotel tip! Wolf Hotel Kitchen & Bar is een hip hotel gelegen in het oude stadscentrum van Alkmaar. Het hotel beschikt over sfeervolle en moderne kamers. Je kunt er genieten van een leuk restaurant en een bar.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Holland

10. Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum bij de stad Enkhuizen. Het museum is opgericht om de geschiedenis en de cultuur van de voormalige Zuiderzee in beeld te brengen. De Zuiderzee besloeg vroeger het Ijsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee. De Zuiderzee was erg belangrijk voor Nederland en in de dorpjes rond de zee ontstond een rijke cultuur. In het museum kun je alles leren over het verleden van de zee. In het binnenmuseum bevindt zich een schepenhal met zo’n dertien schepen die op de Zuiderzee gevaren hebben. Daarnaast kun je er tentoonstellingen met allerlei gebruiksvoorwerpen en schilderijen vinden en kun je er klederdracht bewonderen. In het buitenmuseum kun je rondlopen langs huizen, en authentieke gebouwen die vroeger rond de Zuiderzee stonden. Het bestaat uit 5 verschillende buurten, die zijn geïnspireerd op oude dorpen. Ook vind je er een natuurgebied met een Eendenkooi. Het is een leerzaam en leuk museum, geschikt voor het hele gezin!

Plan je vakantie in Noord-Holland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Noord-Holland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Texel?

Texel is één van de waddeneilanden gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het eiland staat vol met mooie natuur, leuke stadjes en interessante musea. Bekijk hier de hoogtepunten van Texel.

Wat zijn rustieke natuurgebieden in Noord-Holland?

Het Noordhollands Duinreservaat, het Ilperveld en de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een aantal mooie natuurgebieden in Noord-Holland. Bekijk hier de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland

Wat zijn authentieke dorpen in Noord-Holland?

Naarden, Volendam en Edam zijn een aantal authentieke dorpjes in Noord-Holland. Bekijk hier de mooiste dorpjes in Noord-Holland!

Wat zijn de mooiste campings in Noord-Holland?

Een paar fantastische campings in Noord-Holland zijn Capfun De Bongerd, Ardoer Camping Tempelhof en Camping Vliegenbos. Bekijk de 10 mooiste campings in Noord-Holland.

Wat zijn de mooiste tiny houses in Noord-Holland?

Op zoek naar een ontspannen of romantisch verblijf in Noord-Holland? Boek dan een tiny house! Ontdek de 10 mooiste tiny houses in Noord-Holland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Dagje of weekendje naar Alkmaar? Ontdek in dit artikel dan alvast de mooiste bezienswaardigheden in deze Noord-Hollandse kaasstad.